pártok;közvélemény-kutatás;Publicus;EP-választás;Magyar Péter;TISZA Párt;

Kispártokat visz a Tisza: a Fidesz EP-listája 42, a DK-MSZP-Párbeszédé 24, Magyar Péter pártjáé 23 százalékon áll

Az elnöki  kegyelmi botrány után sok korábbi fideszes szavazó jelent meg a bizonytalanok között, egy részük most a Tisza Párthoz húz, de nem lehet egyértelműen azt mondani, hogy az új politikai formáció a kormánypártoktól venné el a szavazókat. Vidéken Magyar Péter erősebb az ellenzéki összefogásnál.

Az európai parlamenti választáson a Momentum Mozgalomtól, a Magyar Kétfarkú Kutya Párttól, a Mi Hazánktól, a Mindenki Magyarországa Mozgalomtól vehet el legnagyobb számba szavazókat Magyar Péter pártja. A kegyelmi botrány után sok korábbi fideszes szavazó jelent meg a bizonytalanok között, egy részük most a Tisza Párthoz húz, de nem lehet egyértelműen azt mondani, hogy az új politikai formáció a kormánypártoktól venné el a szavazókat. Most úgy tűnik, a vesztesek inkább a kis pártok lesznek – mondta Pulai András, a Publicus Intézet igazgatója a Népszava számára készült friss felmérése kapcsán.

Az összes megkérdezett körében 30 százalék szavazna a Fidesz-KDNP Deutsch Tamás vezette EP-listájára az EP-választáson,

míg a DK-MSZP-Párbeszéd szövetség Dobrev Klára fémjelezte listája és a Magyar Péter-féle Tisza Párt listája egyaránt 16-16 százalékon áll 

– derült ki a kutatásból. A Mi Hazánk listájára 3 százalék, a Momentum Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listájára 2-2 százalék szavazna, míg az LMP és a Jobbik képviselőit 1-1 százalék szeretné az EP-ben látni.

A biztos szavazó listaválasztók körében a Fidesz-KDNP EP-listája 42, az összefogás pártjaié 24, a Tisza Párté pedig 23 százalékon áll. A Publicus a Mi Hazánk listájának támogatottságát 4, a Momentumét 3, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártét 2, az LMP-jét és Jobbikét 1-1 százalékra mérte.

Az összes megkérdezett körében a magukat ellenzéki szavazónak mondók 49 százaléka választaná a DK-MSZP-Párbeszéd jelöltjeit, 20 százalék a Magyar Péter által vezetett listára szavazna, míg a Momentum listájára, amelynek első helyén Donáth Anna szerepel, 5 százalék szavazna.

Az összes megkérdezett esetében a budapesti és a megyeszékhelyen élő szavazók 29-29 százaléka küldené a Fidesz-KDNP jelöltjeit az EP-be, a városokban ez az arány 30, a községekben 32 százalék. A kutatás szerint

a DK-MSZP-Párbeszéd lista Budapesten sokkal jobban áll, mint a Tisza Párt jelöltjei: míg előbbire a válaszadók 29, utóbbira 8 százalék szavazna. 

Sokkal kiegyenlítettebb a küzdelem vidéken, ahol a Magyar Péter által vezetett párt EP-listájára már többen szavaznának, mint az ellenzéki összefogás pártjaira. A megyeszékhelyeken a DK-MSZP-Párbeszéd lista támogatottsága 16 százalék szemben a Tisza 18 százalékával, a városokban ez az arány 13-19 százalék, míg a községekben 15-17.

Ami a biztos szavazókat illeti:

az ellenzékiek 61 százaléka támogatná a DK-MSZP-Párbeszéd összefogást, 24 százalék a Tiszát, 7 a Momentumot, a Jobbik, a Kutyapárt, a Mi Hazánk 2-2 százalékra számíthatna, az LMP pedig egyre. 

A biztos szavazók körében az ellenzéki összefogás jobban áll Budapesten a kormánypártoknál: míg előbbi listájára 37 százalék, utóbbira 33 százalék adná le a voksát, a Tiszára 11 százalék, a Momentumra 10 százalék szavazna. Az összes megkérdezetthez hasonlóan a biztos szavazók körében is jobban áll vidéken Magyar Péter pártja, mint a DK-MSZP-Párbeszéd szövetség.

Vidéken erősebb Magyar Péter, mint az ellenzéki összefogás pártjai, ez annak is köszönhető, hogy ő most éppen egy országjáró körúton van, pont azokat a településeket járja, ahol láthatóan nagy a népszerűsége. Ugyanakkor nagyon gyorsan változnak a dolgok, folyamatos a mozgás

– mondta Pulai András, aki szerint a bizonytalanok száma csökkent az elmúlt hónapokban. A belpolitikai események láthatóan megmozgatták a szavazókat, éppen ezért a korábbiaknál magasabb, 50 százalékhoz közelítő részvételt vár országosan a június 9-i választáson.