ellenzék;Nézőpont Intézet;felmérés;kormánypárt;EP-választás 2024;

Nézőpont Intézet: Magyar Péter pártjának egyedül csaknem akkora a támogatottsága, mint az összes baloldali ellenzékinek együttvéve

A Fidesz-közeli közvélemény-kutató legfrissebb felmérése szerint a Tisza Párt EP-listája 21 százalékon áll a DK-MSZP-Párbeszéd 12 százalékával szemben. A bejutók közül a kétfarkúakat 7 százalékra, a kormánypárti listát  48 százalékra mérték.

Akár minden második szavazatot megkaphatja a Fidesz az EP-választáson, ami 48 százalékos támogatottságot jelent – állapította meg minden más közvélemény-kutatással szemben a Nézőpont Intézet, ugyanakkor egészen más adatokat tett közzé a honlapján és a Facebook-oldalán az ellenzéki pártok közötti versenyről. A Fidesz-közelinek számító elemzőcég ugyanis az április 29. és május 2. közötti felmérése Magyar Péter pártját (következetesen nem nevezik nevén a Tisza Pártot) 21 százalékra , a DK-MSZP-Párbeszéd koalícióját 12 százalékra a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot (MKKP) 7 százalékra mérte. 

A Mi Hazánkot jobboldaliként vették figyelembe, és 5 százalékos eredménnyel az EP-be jutók közé sorolták. Az egyébként ugyancsak a Fidesz kommunikációját követi, hogy valamennyi ellenzéki párt támogatóit egységesen „baloldali szavazóknak” tüntetik fel, akik közül a Momentumra és a Jobbikra, az LMP-re, Vona Gábor pártjára és Márki-Zay Péter pártja már csak 1-1 százaléknyian voksolnának. Ők önállóan nem jutnának be az Európai Parlamentbe.

A Nézőpont Intézet megnézte azt is, hogyan alakulna most egy parlamenti választás eredménye. Ezen a Fidesz 44 százalékot érne el, ami a 2014-es hazai választási eredményének felelne meg egy „most vasárnapi” parlementi helyosztón Magyar Péter pártját e tekintetben 22 százalékra, a DK-MSZP-Párbeszéd koalíciót 13 százalékra, az MKKP-t pedig változatlanul 7-re, míg a Mi Hazánkot 6-ra.