Irán;Külügyminisztérium;előadás;Nemzeti Közszolgálati Egyetem;Mahmud Ahmadinezsád;

A Szijjártó Péter-féle külügy közölte, a tárca nem fogadta az iráni exelnököt, az Orbán-kormány pedig nem szól bele egyetemi programokba

Magyarországon az egyetemeken oktatási és szólásszabadság van – szögezte le a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

A kormány nem fogadta a volt iráni elnököt. Programja egyetemi program. Magyarországon az egyetemeken oktatási és szólásszabadság van. A kormány nem szól bele az egyetemek programjaiba” – közölte az Index megkeresésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium. A tárca ezzel arra reagált, hogy – mint arról lapunk is beszámolt – a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) meghívására, „közös értékek a globális környezetben” témában tart tudományos előadást az iráni nukleáris fegyverkezés atyja, Mahmúd Ahmadinezsád.

A látogatásra az izraeli nagykövetség is reagált. A külképviselet szerint a korábbi iráni államfő „önjelölt holokauszttagadó, aki közvetlenül is felelős a holokausztot és annak áldozatait gúnyoló, lekicsinylő és megkérdőjelező” eseményekért. A nagykövetség hozzátette, hogy Mahmud Ahmadinezsád Irán elnökeként rendszerességgel Izrael elpusztítására szólított fel, közleményét pedig azzal zárta, a látogatás „súlyosan sérti és megtiporja a holokauszt során meggyilkolt, mintegy 600 ezer magyar zsidó állampolgár emlékét.”

Heves felháborodásának adott hangot a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) is, kiemelve, értetetlennek tartja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem vezetése miképpen engedélyezhette, hogy a „velejéig antiszemita Mahmúd Ahmadinezsád előadást tarthasson Magyarország egyik elitegyetemén”. A Mazsihisz hozzátette, álláspontja szerint „a zsidóellenes iráni elnök egyetemi meghívása és fogadása szöges ellentétben áll a magyar kormány által az antiszemitizmus ellen meghirdetett zéró tolerancia elvével”. Ezért a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége azt követeli az NKE vezetésétől, hogy kérjenek bocsánatot a hazai zsidóságtól, a kormánytól pedig magyarázatot vár arra, „a kiváló magyar-izraeli kapcsolatok, valamint a kormánynak a magyar zsidó közösséget támogató politikája tükrében Ahmadinezsád magyarországi látogatása hogyan történhetett meg”.

Az Index a diplomáciai forrása alapján azt írja, a volt iráni elnök váratlan budapesti látogatása egy harmadik fél által szervezett találkozó is lehet, ahol informálisan egyeztethet a közel-keleti háborús helyzetről és annak rendezéséről, a további eszkaláció megelőzéséről.