Szombathely;DK;Czeglédy Csaba;Az ördög ügyvédje;

Megszületett az elsőfokú ítélet, Czeglédy Csaba volt az ördög ismeretlen ügyvédjének a bűnsegédje

A korábban DK-s, most független szombathelyi politikus felmentésért fellebbez. Minden titkot megőriz – ígérte.

Elsőfokön bűnösnek mondta ki Czeglédy Csabát és társát  az Ördög ügyvédje-perben hétfőn a Veszprémi Járásbíróság. A Veszprémi Törvényszéknek az ügyészségi portálon közzétett tájékoztatása szerint az ügy I. rendű vádlottját – a DK korábbi politikusát, jelenleg független szombathelyi önkormányzati képviselőt, aki függetlenként indul a választáson is – bűnösnek mondta ki 9 rendbeli különleges személyes adattal visszaélés vétségében mint bűnsegédet, és őt 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, míg a II. rendű vádlottat felmentette a bűncselekmény vádja alól.

A bíróság által megállapított – neveket nem említő – tényállás szerint a II. rendű vádlott 2019 őszén az I. rendű vádlott kérésére létrehozott egy Facebook-profilt, majd a belépési adatokat megadta az I. rendű vádlottnak, aki a profil elérhetőségét legalább három, a nyomozás során fel nem tárt személynek továbbította.

A bukott győri polgármester, Borkai Zsolt szexvideójára az ítélet szövege csak utal: „2019 októberében a Facebook-profilon keresztül az eljárás során fel nem derített személy létrehozott egy oldalt abból a célból, hogy az önkormányzati választásokon induló polgármester-jelölt ellen lejárató tartalmakat tegyen közzé. A Facebook-oldal kezelőjének internetes elérhetőségeként az oldalt létrehozó, eljárás során fel nem derített személy egy webhelyet tüntetett fel. Egy harmadik személy 2019. szeptember 22-én létrehozott egy fiókot egy felnőtt tartalmakat megjelenítő oldalon és ismeretlen személy három weboldalt abból a célból, hogy azokon az eljárás során fel nem derített személy vagy személyek nyilvánosságra hozzák egy nő által 2018. május 21-én egy adriai-tengeri hajóúton készített kompromittáló felvételeket.”

Czeglédy Csabát és társát Veszprémi Járásbíróság még 2022 márciusában tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzésében egyszer már bűnösnek mondta ki, és 500 ezer forintos pénzbírsággal sújtotta, de a politikus kérte, hogy ezt helyezzék hatályon kívül, és tartsanak tárgyalást. A bírósági eljárás elindult, amelynek végén az ügyészség mindkét vádlottal szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozta, míg a vádlottak felmentésüket kérték.

Czeglédy Csaba az ítélethirdetés után Facebook-posztban reagált a döntésre. „Továbbra sem tudjuk, ki az Ördög ügyvédje. Az viszont büszkeséggel tölt el, hogy a bíróság szerint én a segédje vagyok. Ezek szerint ha nem is az ördög ügyvédjeként, de annak segédjeként segítettem 2019 őszén az önkormányzati választások idején bedönteni a rogáni propaganda-gépezetet, ezzel segítve az ellenzéket nyerni számos városban és kerületben. Arra is büszke vagyok, hogy ha tényleg én vagyok az ördög ügyvédjének segédje, akkor ő és csapata inkognitóját megőriztem. Minden titkot megőrzök” – szögezte le a civilben ügyvéd szombathelyi politikus.

Kijelentette: „A Veszprémi Járásbíróság szerint nem bizonyított, hogy a Borkai-féle videóval rendelkeztem, azokat nyilvánosságra hoztam volna, ahogyan az sem, hogy az oldalt és a külföldi oldalakat én hoztam létre és szerkesztettem. A bűnsegédi magatartást arra alapozta a bíróság, hogy két hirdetés feladásában segítettem. Bűncselekmény hiánya miatt fellebbezést jelentettünk be a teljes felmentésemért. Folytatás jövőre a Veszprémi Törvényszéken.” Végül Czeglédy Csaba a posztját, amelynek fotóján „I love ördögügyvédje” pólóban feszített, hasonló fordulattal zárta.