bértárgyalások;egyetemisták;BME;vészjelzés;állami fenntartás;sikertelenség;

„S.O.S. Süllyedünk!” – Segélykiáltást hallatott a BME

Ha nem történik csoda, és az úgynevezett modellváltásból kimaradó felsőoktatási intézmény nem kapja meg a szükséges kormányzati támogatást, a működése is veszélybe kerülhet.

Válságos finanszírozási helyzetben van a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) – derül ki abból a segélykiáltásnak szánt videóból, amely a Műegyetemiek az oktatás jövőjéért Facebook-oldalán jelent meg nemrég. 

Az „S.O.S. Süllyedünk!” címet viselő bejegyzés felhívja a figyelmet, hogy az állami források a 20 évvel ezelőtti érték 40 százalékára estek vissza. Segítséget eddig a fenntartótól vártak, de mindeddig hiába. Az állami fenntartású egyetemek szakszervezetei és a felsőoktatásért felelős államtitkár, vagyis Hankó Balázs (KIM( között megszakadtak az egyeztetések. A megfogalmazott követelésekre érdemi válaszok, vagy a kért béremelésre vonatkozó ajánlat három tárgyalási forduló után sem érkezett. „Ezért nem maradt más hátra, tegnap este leadtuk a vészjelzést. Ha az államtitkártól már nem remélhetünk megoldást, talán egy szuperhős vagy a csoda segít” – zárul a vészjelzés.

Amint arról február végén lapunk is beszámolt, a BME csaknem 800 dolgozója írta alá azt a fenntartónak címzett levelet, amelyben elfogadhatatlannak nyilvánítják, hogy nem biztosítanak forrást „a magas színvonalú egyetemi oktatáshoz és kutatáshoz, továbbá a tisztességes bérezéshez és hallgatói juttatásokhoz”. Az egyetemi oktatók alapbére nem közelíti meg a diplomás mérnöki átlagkeresetet.

Az ugyancsak állami fenntartásban maradt Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) korábban több mint ezer, majd márciusban már háromezer dolgozója követelt azonnali ötvenszázalékos alapbéremelést.