miniszterelnök;Robert Fico;merénylet;Szlovákia;

Bosszú vagy párbeszéd? Csak Robert Ficón múlik, hogy Szlovákia merre megy a merénylet után

Európaibb, de keményebb világ, mint Magyarország. Podcast.

Bár az orbáni hatalom ikertestvérének szeretné látni Robert Fico pozsonyi kormányát, ám a valóságban nagyon is eltérő berendezkedésről van szó. A szerdai merénylet óta a szlovák közélet szereplői néhány szélsőséges kivételtől eltekintve mintha felnőttek volna a helyzethez, és a korábbinál jóval felelősebb, megfontoltabb hangot ütnek meg – mondta Gál Mária, a Külföld rovat szerkesztője a Népszava közéleti podcastsoerozata, a Hol Élünk? friss adásában.

Hosszú távon azonban kizárólag Robert Ficón múlik, hogy merre halad tovább Szlovákia, azaz enged-e a bosszúvágynak, és az autoriter, jogszűkítő politikáját fogja felgyorsítani vagy éppen vált és középre húzó politikusként folytatja. A lehetőségei elég behatároltak, Robert Fico és szövetségesei ugyanis jóval Európa-pártibb politikát folytatnak: bár a pozsonyi kormány szavakban harcias, a politikai élet jóval sokszínűbb és széttagoltabb, mint a magyar.

A műsorban szó esik még a szlovák közélet rejtélyes kettősségéről, azaz Szlovákia érezhetően európaibb, de mégis „keményebb” hely Magyarországnál. A Kuciák-gyilkosság az ékesszóló példa, hogy eddig sem volt idegen jelenség az erőszak.