Mészáros Lőrinc;energiacég;Mészáros Csoport;

Másfél év kellett hozzá, de végül egyedül maradt Mészáros Lőrinc a vállalatait ellátó energiacégben

Három tulajdonosból kettő távozott. A folyamatban magántőkealapok is feltűntek.

Kezdetben három tulajdonosa is volt a herceghalmi bázisú EMvia Energiakereskedelmi Kft.-nek (EMvia Kft.), annak a vállalkozásnak, amely ellátja villamosenergiával a Mészáros-csoport vállalatainak többségét. Közülük kettő távozott, így végül csak a felcsúti milliárdos maradt – vette észre az Mfor.

A portál összegzése szerint első lépésként a Mészáros-csoport többségi tulajdonos lett a Central Energy Trade Kft.-ben (CET), amely villamosenergia- és földgáz-kereskedelmi működési engedéllyel is rendelkezik. A CET Kft.-nek 2015 óta egyedüli tulajdonosa volt a balatonalmádi székhellyel rendelkező, a Banka-család tulajdonában lévő Tensor-Média-Print Kft.

Mellé érkezett 2022-ben Mészáros Lőrinc érdekeltsége, mégpedig úgy, hogy az addigi egyedüli tulajdonos három részre osztotta a részesedését, a cég nevét pedig megváltoztatták EMvia Kft.-re.

Második lépésként tavaly szeptemberben a Status Energy Magántőkealap 52,93 százalékos befolyása 78,43 százalékos mértékűre növekedett. Az alapot a Mészáros Lőrinc által egyedüliként tulajdonolt Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. menedzseli. A tulajdonosi arány 25,5 százalékos növeléséhez az kellett, hogy a Status Energy Magántőkealap megvásárolta a Tensor-Média-Print Kft. üzletrészét.

A maradék 21,57 százalékos rész a budapesti székhelyű Aapril Kommunikációs Kft. nevű társaságé volt, melynek egyedüli tulajdonosa mellé tavaly július közepén megérkezett a Gaius Magántőkealap. A Válasz Online még 2021-ben írt arról, hogy 43 titkos pénzalapot kezel a NER felsőelitje, ezek egyike a Nukleus Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt., amely a Gaius-t is menedzseli.

Nyilvános adatbázisok szerint azonban

április 10-e óta már az Aapril Kommunikációs Kft. is távozott az energiakereskedő cégből, vagyis mintegy másfél év kellett ahhoz, hogy a Mészáros-csoport magára maradjon a társaságban.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) április végén előzetesen engedélyezte a tranzakciót.