Fidesz;Mága Zoltán;Tiszabő;önkormányzati választás 2024;

Kihátrált a fideszes polgármesterjelölt, Mága Zoltán öccse maradt az egyedüli induló Tiszabőn

Korábban az elmeállapotára hivatkozva próbálta akadályozni őt a kormánypárti vezetés.

A Fidesznek nem lesz polgármesterjelöltje a június 9-ei önkormányzati választáson Tiszabőn – tudta meg a 24.hu.

A községben Bíró Zoltán alpolgármestert indította volna a Fidesz, ám a politikus szerdán visszalépett az indulástól, ami a Nemzeti Választási Iroda honlapján is megjelent.

Erre azt követően került sor, hogy a 24.hu arról írt, miként próbálta megakadályozni Tiszabő fideszes vezetése, hogy az önkormányzati választásra nyilvántartásba vegyék Novák Csaba független polgármesterjelöltet, az Orbán Viktorral jó viszonyt ápoló Mága Zoltán hegedűművész testvérét.

Mint arról a 24.hu cikke nyomán lapunk is beszámolt, Novák (korábban Mága) Csaba polgármesterjelölt orvosi iratait egy névtelen bejelentő küldte el a választási bizottságnak, majd a település fideszes polgármestere is Novák mentális állapotára hivatkozva próbálta volna meggátolni az indulását a választáson. Az ügy a Kúrián zárult, mely érdemi vizsgálat nélkül elutasította a fideszes polgármester kérelmét. Az orvosi dokumentumok felhasználása miatt Novák Csaba és ügyvédje feljelentést tett, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság pedig választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen.

Bíró Zoltán egyébként korábban úgy lett képviselő és alpolgármester, hogy pártfogói felügyelet alatt állt felfüggesztett börtönbüntetése miatt, amit az úgynevezett szocpolos csalássorozatban való részvétele miatt szabtak ki rá. Ebben az ügyben a távozó fideszes polgármestert pénzbüntetésre ítélték. De Novák Csaba is kapott már felfüggesztettet, őt két év, végrehajtásban öt évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés miatt.