Izrael;háború;Hamász;támadás;Gázai övezet;nemzetközi bíróság;Rafah;leállítás;

Rafahi hadműveleteinek leállítására szólította fel Izraelt a Nemzetközi Bíróság

Az eljárást Dél-Afrika kezdeményezte, s a keresetnek helyet adó hágai székhelyű testület azzal indokolta döntését, hogy az izraeli offenzíva „helyrehozhatatlan károkat okoz a gázai övezetben élők jogaiban”.

A Nemzetközi Bíróság (ICJ) döntése szerint Izraelnek le kell állítania katonai offenzíváját a dél-gázai Rafahban – számolt be az ENSZ keretén belül működő hágai székhelyű testület végzéséről a BBC. A bíróság ezen túl felszólítja az izraeli vezetést, nyissák meg az a rafahi határátkelőt, hogy Egyiptom felől beléptethessék a humanitárius segélykonvojokat, biztosítsák a nyomozó- és tényfeltáró missziók Gázába való bejutását.

Az ICJ indoklásában kifejtette, hogy az Izraelt tavaly október 7-én ért Hamász-támadások után a Gázai övezetben indított, a terrorszervezet teljes felszámolását célzó offenzívában kialakult helyzet további kockázatokat rejt magában, továbbá „helyrehozhatatlan károkat okoz a gázai övezetben élők jogaiban”. A keresetet Dél-Afrika nyújtotta be az ICJ-hez sürgősségi intézkedést kérve, s azt állítva, hogy Izrael rafahi fellépése „népirtó műveletnek minősül, és veszélyezteti a palesztin nép túlélését”.

Izrael a bírósági eljárás hírére korábban kijelentette, hogy „a rafahi offenzíva kulcsfontosságú a Hamasz legyőzésében az október 7-i támadásokat követően, és teljesen megalapozatlannak nevezte Dél-Afrika ügyét”. Az ICJ végzését kihirdető Nawaf Salam bíró ugyanakkor megjegyezte: mélyen aggasztó, hogy még mindig izraeli túszokat tartanak fogva Gázában, ezért a bíróság a Hamászt is felszólította a túszok „azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására”.

A BBC ugyanakkor megjegyezte, az ICJ jogilag kötelező erejű határozatokat hozhat az országok közötti vitákban, de nemigen tudja végrehajtani a végzéseit.