Matolcsy György;MNB;Fudan Egyetem;

A Fudan Egyetem tiszteletbeli professzorának nevezték ki Matolcsy Györgyöt

A jegybankelnök egy panelbeszélgetésen is részt vett, majd kínai jegybanki vezetőkkel és szakemberekkel folytatott eszmecserét.

Matolcsy György jegybankelnök is meghívást kapott a Tsinghua PBCSF Globális Pénzügyi Fórumra, ahol az innovatív és krízisálló globális pénzügyi rendszer jövőjét, a globális gazdasági fejlődés aktualitásait és a geopolitikai kihívásokat vitatták meg a világ vezető pénzügyi szakemberei. Az eseményt megelőzően a Fudan Egyetem rektora ünnepélyesen átadta a jegybankelnöknek az egyetem tiszteletbeli professzorának való kinevezését – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleményéből.

Matolcsy a 80 évvel Bretton Woods után elnevezésű konferenciának az egyik panelbeszélgetésén is részt vett, ahol elmondta, milyen kihívásokkal néz szembe jelenleg a nemzetközi monetáris rendszer, és melyek a lehetséges megoldások ezekre a kihívásokra. A jegybankelnök kiemelte, hogy tanulni kell a gazdasági és pénzügyi ciklusok mintázataiból és ezeket a tanulságokat összegezve a globális monetáris rendszert újra kell tervezni, hogy biztosítsa a globális pénzügyi stabilitást, mivel a pénzügyi rendszer az alapja mindenfajta átmenetnek. Hangsúlyozta, hogy a zöld és a digitális átállás egymásba fonódó szerkezeti változások, amelyek új megközelítéseket igényelnek, a fenntartható pénzügyek elvezetnek az új fenntartható világrendhez.

A közlemény szerint Matolcsy György a fórum után kínai jegybanki vezetőkkel és szakemberekkel folytatott eszmecserét.

Mint megírtuk, januárban a jegybankelnök a kecskeméti Neumann János Egyetemtől vett át címzetes egyetemi tanári címet. A felsőoktatási intézmény azzal indokolta az elismerést, hogy Matolcsy György elévülhetetlen érdemeket szerzett az intézmény fejlesztésében és gyarapításában, alapítása is az ő kezdeményezéséhez köthető.