Zugló;Horváth Csaba;Medián;polgármesterjelöltek;Momentum;önkormányzati választás 2024;

Medián: Zuglóban Rózsa András momentumos polgármesterjelölt vezet, de ismertsége messze elmarad Horváth Csabáétól

A hivatalban lévő MSZP-s polgármestert fideszes kihívója is megelőzi a múlt hét közepén készített felmérésben, bár ennek ellenére a legtöbben Horváth Csaba győzelmében bíznak.

Ha most hétvégén tartották volna Zuglóban az önkormányzati választást, akkor Rózsa András, a Momentum polgármesterjelöltje legyőzte volna a DK, az MSZP és a Párbeszéd támogatásával újrainduló szocialista polgármestert, Horváth Csabát – írja a Telex a Medián május 29-30-án felvett közvélemény-kutatásának eredményeire hivatkozva, amit a Hann Endre ügyvezető igazgató is megerősített.

A megkérdezettek 79 százaléka úgy nyilatkozott, hogy biztosan, 12 százaléka valószínűleg elmenne szavazni. – Ez még a felmérés készítői szerint is „nyilván túlbecslés”, de azért mutatja, hogy magas részvételre lehet számítani. Ez vezetésváltó hangulatot jelez előre, amelyet az adatok is alátámasztanak.

A hivatalban lévő polgármester, Horváth Csaba csupán harmadik a versenyben a teljes mintában mért 19, a választani tudó biztos szavazók körében mért 23 százalékos népszerűségével. Második helyen a fideszes Borbély Ádám áll 24, illetve 31 százalékos támogatottsággal, míg Rózsa András, akit Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is támogat, az első helyen állt néhány napja a teljes népességben mért 28, a választani tudó biztos szavazók körében mért 37 százalékos támogatottságával.

Az is kiderült, hogy a jelöltek ismertsége terén Rózsa Andrást mindössze a válaszadók 29 százaléka nevezte meg spontán. A biztos szavazók körében ráadásul csupán 17 százalék tartja győzelemre esélyesnek, míg Horváth Csabát 39 százaléknyian. A kutatást egy ConnectEurope Association nevű civil szervezet rendelte meg.