felmérés;Publicus;önkormányzati választás 2024;EP-választás 2024;

Publicus Intézet: a Fidesz 43, a Tisza 25, Dobrevék 15 százalékon

Amennyiben ez az eredmény születne a vasárnapi voksoláson, az 11 európai parlamenti mandátumot jelentene a Fidesz-KDNP-nek, 6-ot a Tisza Pártnak, 3-at a baloldali összefogás pártjainak és egyet a Mi Hazánknak.

A biztos szavazók 43 százaléka mondta, hogy a Deutsch Tamás vezette Fidesz-KDNP listájára fog szavazni a vasárnapi választásokon, a Magyar Péter-féle Tisza Pártot 25, a Dobrev Klára által vezetett DK-MSZP-Párbeszéd szövetség listáját pedig 15 százalék választaná – derült ki a Publicus Intézet Népszava számára készült reprezentatív felméréséből.

A hét elején, június 3-5. között készült kutatás tanulsága szerint őket Toroczkai László és a Mi Hazánk követi „népszerűségben” 5 százalékkal, míg a Donáth Anna vezette Momentum listáját és a Kétfarkú Kutya Párt listáját, amelynek első helyén Le Marietta szerepel, 4-4 százalék választaná. A többi pártnak szinte esélye sincs a bejutásra: a Róna Péter nevével fémjelzett Jobbik lista 2, az Ungár Péter vezette LMP pedig 1 százalékon áll. Amennyiben ez az eredmény születne a vasárnapi voksoláson,

az 11 európai parlamenti mandátumot jelentene a Fidesz-KDNP-nek, 6-ot a Tisza Pártnak, 3-at a baloldali összefogás pártjainak és egyet a Mi Hazánknak.

A párt nélküli bizonytalanok csoportjának 35 százaléka – ha mégis választani kell – a válaszadás pillanatában a DK-MSZP-Párbeszéd-Zöldek szövetsége mellett döntött volna, 26 százalék a Tisza Pártot, 11 százalék a Momentumot, 9 pedig a Fidesz jelölte volna meg az EP-választáson. Közülük 6 százalék a Mi Hazánk, 5 százalék az MKKP, 4 pedig a Jobbik listáját nevezte meg a választásaként. (Néhány százaléknyian egyéb pártot jelöltek meg, az EP-szavazólapon összesen 11 párt szerepel majd).

Ugyanakkor – érthető módon – a részvételüket ígérő, de egyelőre párt nélküli bizonytalanok körében a legmagasabb,

összesen 44 százalék azoknak az aránya, akik az adatfelvétel után, az utolsó napokban, vagy éppen a szavazófülke magányában fogják meghozni a végső döntést. 

A magukat egyébként a Tisza Párt híveinek mondók körében is sokan, 25 százaléknyian vannak, akik az utolsó napokig halogatják a pártválasztást. Összességében a részvételüket biztosra ígérők körében ez az arány 22 százalék, vagyis ennyien döntenek az utolsó pillanatokban.

A Publicus arra is rákérdezett, hogy az emberek hogyan vélekednek: melyik párt vagy pártszövetség hány mandátumot szerez majd meg a Magyarországnak járó 21-ből. A válaszadók

11 helyet prognosztizálnak a Fidesz-KDNP szövetségnek, 4-4 mandátumot a Tisza Pártnak és a DK-MSZP-Párbeszéd szövetségnek, 

és 1-1 helyet a Jobbiknak, a Mi Hazánknak, az MKKP-nak, az LMP-nek és a Momentumnak. (A tizedes értékek kerekítése miatt a kutatásban részt vevők által jósolt mandátumok száma több 21-nél.)

„A tömegek bölcsessége nevű jelenség azt jelenti, hogy ha kellően informált helyzetben elég sok embert kérdezünk meg, akkor meglepően pontos eredményt kaphatunk az ilyen típusú kérdésfeltevéssel” – magyarázta lapunknak Pulai András, a Publicus vezetője, hogy miért érdemes ilyen „jóslásra” kérni az embereket. „Egy helyen van érdemi eltérés a tömegek prognózisa és a tényleges preferenciák között.

A biztos szavazók válaszai alapján

a Tisza Párt 6 mandátumot szerezhet majd, de a megkérdezettek összességében mégis úgy vélik, 4 hely juthat majd nekik. 

Csak utólag láthatjuk majd, hogy ez esetben működik-e a tömegek bölcsessége és pontosan mennyi mandátumot szerez majd Magyar Péter pártja” – tette hozzá Pulai András. Összességében 

az emberek 56 százaléka mondta, hogy ott lesz urnáknál vasárnap, és további 9 százalék azt, hogy valószínűleg elmegy szavazni.