Fővárosi Közgyűlés;megyei jogú városok;közgyűlések;budapesti kerületek;vármegyék;önkormányzati választás 2024;

Miközben a Tisza Párt berobbant, a kétfarkúak a Hegyvidéken írtak egy kis történelmet, Zugló rendszert váltott, Győrben pedig csoda történt

Bár Budapesten Karácsony Gergely főpolgármester  végül megtarthatja a tisztségét, a szoros eredmény miatt még lehetnek izgalmak. A budapesti kerületek és a megyei jogú városok közül mindössze kilencben történt meg, hogy ellenzéki jelölt leváltotta a kormánypárti polgármestert vagy fordítva, azok, akik győztek, még több településen tudhatnak biztos többséget maguk mögött. Körkép.

A hosszú választási eredményváró éjszaka után hétfő reggelre tisztul a kép az önkormányzatok politikai térképén, de a legfőbb kérdésre, vagyis arra, hogy Budapest élén 2019 után ismét lesz-e változás, csak később kaphatunk választ. A főpolgármester-választáson ugyanis végül – száz százalékos feldolgozottságnál – Karácsony Gergely a Párbeszéd-DK-MSZP színeiben 324 szavazattal, 47,53 százalékkal szűken nyert az utolsó napokban a Fidesz-KDNP által teljes mellszélességgel támogatott Vitézy Dáviddal szemben, aki 47, 49 százalékot szerzett, és újraszámlálást kért a csekély különbség és 24 589 érvénytelen szavazat miatt. Magyar Péter pártjának fővárosi bombasikere azonban vitathatatlan: a Fővárosi Közgyűlés összetétele a jelenlegi állás szerint: a Fidesz-KDNP 10, a Tisza Párt szintén 10, a Párbeszéd-DK-MSZP 7, az MKKP 3 és a Vitézy Dávidal Budapestért-LMP-lista ugyancsak 3 mandátumot szerzett. Feltehetően nem túlzás, amit Magyar Péter erről mondott, hogy nélkülük ezután nem lesz fontos közgyűlési döntés.

A vasárnapi pártértékelésekkor Orbán Viktor miniszterelnök a budapesti kerületeket ugyan elintézte azzal, hogy a Fidesz egyet nyert és egyet vesztett, azonban a kép ennél sokkal árnyaltabb. Itt a nagyobb meglepetések taglalása előtt látni kell: Csepelen az a Borbély Lénárd nyert több mint 67 százalékos eredménnyel egy saját magáról elnevezett civil szervezet jelöltjeként, aki öt éve még fideszes polgármester volt, csak időközben a politikai megméretéseken rendre elbukó, de a kormánypárt helyi szervezetében kiskirályként működő Németh Szilárd gyakorlatilag kipenderítette a pártból, és Fidesz néven ismeretleneket indított. Ez annyira bevált, hogy Borbély Lénárd csapata az összes egyéni helyet elhódította, és a 18 tagú képviselő-testületben összesen két fideszes maradt.

Ezzel együtt már két kerületet vesztett a Fidesz. Vitathatatlan, hogy a a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) totális XII. kerületi győzelme világraszóló eredmény. Ilyen még nem volt az önkormányzatok létrejötte, a rendszerváltás óta. Ugyanis az, hogy a masszív fideszes Hegyvidéken Pokorni Zoltán eddigi polgármester távozása – ahogy mondta, elege lett a politikából –, Kovács Gergely a kétfarkúak társelnöke több mint 53 százalékkel győzött, mind semmi:

az MKKP-jelöltek az összes egyéni képviselő helyet is besöpörték, 

így övék a többség is. Az már csak ráadás, hogy DK-ból, amely az egyéni választókerületeben az előválasztási vereség ellenére elindult a kétfarkúak ellen, egyedül a szabályokat felrúgó Élő Norbert jutott be, kompenzációs listán.

Megállapítható, hogy a mostani önkormányzati választás sajátossága, hogy egyre több városrészben és városban tiszta képlet állt elő, tehát ahol meggyőzően nyert egy polgármester, akár a régi, akár egy új jelölt, jellemzően többséget tudhat maga mögött. A XXI. és a XII. kerülethez hasonlóan így minden egyéni képviselői pozíciót elhozott a riválisok elől még tíz mások városrész. Így az I. kerületben az ellenzéki V. Naszályi Márta polgármestert leváltó Böröcz László (Fidesz-KDNP), a II. kerületben újrázó ellenzéki polgármester, Őrsi Gergely, Óbudán  Kiss László, Terézvárosban Soproni Tamás.

Hozzájuk hasonlóan tarolt a függetlenként újrázó Baranyi Krisztina, aki ellen a korábbi ellenzéki szövetségesei indítottak szinte mindenkit Ferencvárosban, még a korábban 20 évig a kerületet vezető, egykori SZDSZ-es Gegesy Ferencet is, úgy hogy ő éveken át éppen Baranyi Krisztina tanácsadója volt. Ugyancsak világossá tette kétségbevonhatatlan többségével a maga helyzetét Kőbányán D. Kovács Róbert (Fidesz-KDNP), Angyalföldön az ellenzéki Tóth József és a XV. kerületben Cserdiné Németh Angéla. Így tett a XVII. Horváth Tamás (Fidesz-KDNP) és Kispest régóta ellenzéki polgármestere, Gajda Péter.

Belső, helyi rendszerváltással felérő győzelmet aratott Zuglóban a momentumos Rózsa András, aki Horváth Csabát váltotta le, ha úgy tetszik, ellenzékből ellenzékre, és még a többséget is megszerezte. Többség áll a szintén belső ellenzéki váltó, DK-s Trippon Norbert mögött, aki a Momentumot a DK kedvéért otthagyó Déri Tibor helyett lett polgármester. (Igaz, köztük nincs harag, mert Déri végül képviselő lett Trippon csapatában.) Többség áll ugyancsak a polgármesteri pozícióját az V. kerületben megőrző fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter és a szintén fideszes XVI. kerületi Kovács Péter mögött, ahogy megkapta ezt az ellenzéki Pikó András Józsefvárosban, László Imre Újbudán és Szaniszló Sándor a XVIII. kerületben, valamint Bese Ferenc Soroksáron, aki függetlenként, de a Fidesz-KDNP támogatásával újrázott.

Három kerületben szintén újraválasztották a regnáló polgármestert, de patthelyzet alakulhat ki koalíció vagy megállapodás nélkül az ellenzéki Niedermüller Péter vezette Erzsébetvárosban, Pesterzsébeten, ahol Szabados Ákos egykori MSZP-s, aki függetlenként ismét a Fidesz támogatásával nyert, valamint Karsay Ferenc (Fidesz-KDNP) Budafok-Tétényben.

A megyei jogú városokban sincs jelentős eltérés a polgármesteri tisztségek birtoklásában, a miniszterelnök által említett négy Fidesz, illetve három ellenzéki győzelmet leszámítva. E szerint Baján Kámánné Bari Bernadett (Fidesz-KDNP) veszi át októbertől Nyirati Klára a Momentumból kilépett ellenzéki polgármester helyét úgy, hogy az összes egyéni képviselői helyet megszerezve lesz többsége. Miskolcon a fideszes Tóth-Szántai József lép a politikát otthagyó Veres Pál helyébe, Salgótarjánban Kreicsi Bálint (Fidesz-KDNP) a nem is indult ellenzéki Fekete Zsoltéba, Egerben pedig az ugyancsak fideszes Vágner Ákos (Fidesz-KDNP) váltja a volt jobbikos Mirkóczki Ádámot.

Az ellenzéki győzelmek közül talán a legfényesebb Győr, ahol a civilként induló volt újságíró, Pintér Bence győzte le Dézsi Csaba András fideszes polgármestert. Pintér Bencének fideszes többség mellett kell majd irányítania a várost, és figyelemre méltó , hogy a most újra bejelentkező egykori polgármester, a szexbotrányba belebukott Borkai Zsolt is bejutott a képviselőtestületbe. Ugyancsak siker Szolnok ellenzéki visszahódítása: Györfi Mihály a Tegyünk Szolnokért Egyesület színeiben nyert Szalay Ferenc Fidesz-KDNP-s polgármesterrel szemben. Ő patthelyzet körüli viszonyokat vehet majd át. Ellentétben azonban Horváth Jácinttal, aki DK-s politikusként, ellenzéki támogatással szerzett többséget Balogh László eddigi fideszes polgármesterrel szemben.

Kiket zavart az akkumulátorgyár?

Feltűnő volt vasárnap, hogy azokon a településeken, ahol már van vagy terveznek akkumulátorgyárat, -feldolgozóüzemet vagy valamilyen kapcsolódó létesítményt telepíteni, miként befolyásolja az adott településen élők szavazatait. A kőkeményen fideszesnek megmaradó Debrecenről a fentiekben már írtunk, ahogy az érintett Miskolcról, Nyíregyházáról, Salgótarjánról, Tatabányáról, és csak a helyszínként felvetődött Győrről.

A gödieknek tökéletesen megfelelt, ahogy a környzetszennyező akkugyárat menedzseli Kammerer Zoltán (Fidesz-KDNP), és újra 72,6 százaléknyi szavazatot kapott. Iváncsán a kormánypárti Molnár Tibor még nagyobb aránnyal nyert, 79 százalékkal, de behúzta újra a versenyt Komáromban is a fideszes Molnár Attila. Szigetszentmiklóson ismét nyert Nagy János (Egységben a Városért Egyesület), aki felszólalt Magyar Péter Kossuth téri gyűlésén, ő az ellene összefogó ellenzéket is legyőzte.

Vannak olyan települések, ahol a lakosság úgy vélte, az eddigi vezetés nem képviselte az érdekeiket, így Bátonyterenyén a civil Orosz István lett a polgármester a Fideszes Nagy Majdon Józseffel szemben. Biatorbágy ugyancsak egy egyesületi jelölt, Kocsis József győzött Nánási-Kézdi Tamás fideszes jelölttel szemben. Nem mellékesen az eddigi polgármester is fideszes volt. Fóton Merkwart Krisztián diadalmaskodott hasonlóképpen Biró Zoltán fideszes jelölttel, eddigi alpolgármesterrel valamint az összellenzéki jelölttel szemben egyaránt. Sóskúton Mészáros József nyert civil jelöltként a független König Józseffel szemben. Pécelen Kővári Alexandra (Mintakezek Egyesület) győzte le a fideszes Ferdinandy Istvánt a jelenlegi ugyancsak civil színekben versenyző Horváth Tibort. Nyergesújfalun viszont az eddigi polgármester nyert újra, miután pár nappal a választás előtt kilépett a Fideszből.

A többi megyei jogú város polgármestere újrázhatott. Tarolt a fideszesek közül Szarvas Péter (civil egyesület jelöltjeként) Békéscsabán, Papp László Debrecenben, Hernádi Ádám Esztergomban, Szita Károly Kaposváron, Farkas Ciprián Sopronban, Cser-Palkovics András Székesfehérváron, Balaicz Zoltán Zalaegerszegen, valamint Berlinger Attila Szekszárdon, aki az előző, tisztségétől megfosztott szintén fideszes Ács Rezső helyét veszi át. Az ellenzéki oldalon hasonló sikert könyvelhet el Dunaújvárosban a civilként induló Pintér Tamás, Érden Csőzik László, Hódmezővásárhelyen Márki-Zay Péter és Szombathelyen Nemény András Éljen Szombathely! Egyesület színeiben.

Sima többsége van még Szegeden Botka Lászlónak (Összefogás Szegedért Egyesület), Veszprémben Porga Gyulának (Fidesz-KDNP), Kecskemétem a szintén fideszes Szemereyné Pataki Klaudiának, Nyíregyházán az újrázó Kovács Ferencnek. Pécsett 2019 után szintén sikerült nyernie az ellenzéki Péterffy Attilának, viszont neki patthelyzettel kell szembenéznie, ahogy az ugyancsak ellenzéki Szücsné Posztovics Ilonának Tatabányán.

Mivel a Tisza Párt végül nem indított megyei listákat, mind a 19 vármegyében a Fidesz-KDNP nyert, és egy kivételével mindenhol többséget is szerzett. Pest és Somogy vármegye kivételével a közgyűlési szavazásokon második helyen a Mi Hazánk szerepelt. Előbbi közgyűlésében a Momentum a második és a kormánypártok csak a Mi Hazánkkal együtt hozhatnak döntéseket, utóbbiban a „Függetlenek” nevű szervezet lett a második, de ők nem veszélyeztetik a többséget. Nincs veszélyben a döntéshozás más vármegyékben sem – Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém, Zala – sem, amelyekben néhány mandátum jutott még a DK-nak, a Momentumnak, az MSZP-nek,a Jobbiknak és az LMP-nek is.

Vádak, voksok, bukások

Sokan értetlenül állnak azelőtt, hogy több településen is olyan polgármestert választottak június 9-én, aki ellen bűncselekmények gyanúja vetődött fel, vagy már nyomozás, bírósági eljárás is zajlik ellenük. Ezekből szedtünk egy csokrot:

Pusztaottlakán Simonka Györgyöt, a költségvetési csalással vádolt volt fideszes országgyűlési képviselőt polgármesternek választották 69,05 százalékos eredménnyel.

Fülöpházán a nőverő „vak komondoros" volt fideszes Balogh József 50,23 százalékkal lett polgármester, miután a tisztséget jelenleg betöltő Nagyné Balogh Csilla nem indult újra.

Kazáron a 677 millió forintos mini bölcsődeberuházásáról elhíresült polgármestert, a független Gecse Ákost csaknem 70 százalékos többséggel újraválasztották annak ellenére, hogy az ügyet már az Integritás Hatóság vizsgálja.

Bácsszőlősön több mint 75 százalékos szavazataránnyal választották újra a független Szarvas Róbert Norbertet, aki ellen már rendőrségi nyomozás zajlik, amiért beköltözött az uniós pénzből felújított orvosi szolgálati lakásba, azzal az indokkal, hogy „Baszd meg, valahol laknom kell”.

Pétervásárán is újraválasztották Eged Istvánt (Fidesz-KDNP), aki 50 millió forintnyi EU-s támogatásból vendégházat építtetett saját magának, aki még a „betegszabadságát” is ott töltötte, bár ránézésre éppenséggel teljesen egészségesnek látszott, amikor Hadházy Ákos országgyűlési képviselő rajtakapta.

Vannak azonban ellenpéldák is: Nyírmártonfalván a lombkorona nélküli lombkoronasétányos fideszes Filemon Mihály megbukott, helyette a független Kövér Mihály Csaba lett a polgármester 38,43 százalékos eredménnyel. Sikernek mondható az is, ami Jászapátin történt. Az eddigi fideszes Farkas Ferenc polgármestert ugyanis Tisza Párt által támogatott független Illés Gergő követte, aki nem kisebb személyiséggel küzdött meg, mint a térségben „egyeduralkodónak” tartott fideszes országgyűlési képviselő Pócs János szintén János nevű fia.