lemondás;Momentum Mozgalom;Donáth Anna;

Lemondott Donáth Anna, a párt elnöksége is vele tarthat

A Momentum Mozgalom kiesett az EP-ből, politikusai pedig a Fővárosi Közgyűlésbe sem jutottak be az ellenzéki párt önállóan induló listájáról.

Hétfőn távozott a tisztségéből Donáth Anna, a Momentum Mozgalom elnöke és EP-képviselője.

A 24.hu.úgy tudja, hogy a politikus az ellenzéki párt frakcióülésén tett bejelentést a lemondási szándékáról. Nemsokára a párt tisztújítást fog tartani, addig ügyvezető elnökség irányít majd.

Donáth Anna nyilvánvalóan azért távozik, mert vasárnap a Momentum Mozgalom kiesett az EP-ből, politikusai pedig a Fővárosi Közgyűlésbe sem jutottak be az ellenzéki párt önállóan induló listájáról. A politikus hétfő hajnalban még úgy nyilatkozott, van értelme építkezni a Momentum Mozgalom nem áll meg. 

Az ellenzéki pártnak rajta kívül Cseh Katalin lehetett az EP-képviselője 2019 és 2024 között.

Később maga Donáth Anna is megerősítette a távozásáról szóló híreket, amikor Facebook-oldalán úgy fogalmazott:

„csináld azt, amiben hiszel, úgy, ahogyan a legjobban tudod, és feküdj le minden este úgy, hogy tiszta a lelkiismereted – ez az én filozófiám. A jövőben is eszerint fogok politizálni. A lelkiismeretem pedig úgy marad tiszta, ha vállalom a felelősséget, és lemondok a pártelnöki pozícióról”.

A politikus bejegyzésében kiemelte, az Európai Parlamenti eredményük kudarc, még akkor is, ha ő úgy érzi, „a választók elsősorban az erőre mondtak igent, nem pedig a mi európai parlamenti munkánkra mondtak nemet”. Hozzátette, a sikereikre ugyanolyan büszke, amennyire vállalja a felelősséget a sikertelen EP-eredményekért. „Az, hogy Zuglóban egyszerre győztük le a régi baloldalt és a Fideszt, hatalmas teljesítmény. Ahogy Pikó András és Soproni Tamás újrázása, Bánréve, Vámospércs, Keszthely és Győr elhódítása” – sorolta Donáth Anna.

„Én annak a politikának látom értelmét, ami szívből jön. Amiben hiszünk. És mi ebben a liberális politikában hiszünk. Egy olyan világban, ahol egyre erősebb a szélsőjobb, ahol egyre nagyobb teret nyernek a jobboldali populisták, még inkább szükség van arra, hogy valaki kérlelhetetlenül kiálljon ezen értékek mellett” – fogalmazott a politikus.

Kitért arra is, hogy szimbolikus helyeken szenvedett vereséget a NER, most először 45 százalék alá kerültek egy EP-választáson. Felcsillant egy remény, hogy vége lehet ennek a rendszernek – folytatta –, és „aki ezt a reményt önös érdekekből eltagadja, az rosszat tesz Magyarországnak”.

A 444 információi szerint a párt elnöksége is lemond.

Az elnökség tagjai:

  • Donáth Anna

  • Tompos Márton

  • Bedő Dávid

  • Cseh Katalin

  • Hajnal Miklós

  • Orosz Anna

  • Soproni Tamás

Donáth Anna lemondásának hírére el is kezdtek volna körözni a keselyűk, Fekete-Győr András volt elnök legalábbis jelezte, hogy újra versenybe száll a pártvezetői tisztségért.