Fővárosi Közgyűlés;TISZA Párt;önkormányzati választás 2024;EP-választás 2024;

Túlnyerte magát a Tisza Párt, rövid lett a fővárosi lista

Magyar Péter alakulata az EP-választáson 29,6 százalékkal 7 mandátumot szerzett. A fővárosi listán 10 képviselői helyet tudhat a magáénak a következő ciklusban.

Erős jelölt-matekozásra kényszerülhet a Tisza Párt: az EP- és a fővárosi listáján szereplő nevek között ugyanis jelentős átfedés van.

Az EP-választáson a Tisza 29,6 százalékkal 7 mandátumot szerzett. A fővárosi listán 10 képviselői helyet tudhat magáénak a következő ciklusban.

A Tisza fővárosi listáján 14 név szerepel, az EP-listáján pedig 12. Csakhogy a párt EP- és fővárosi listája jelentős átfedésben van: öten mindkét listán fent vannak, ráadásul mandátumot érő helyen. További két ember szerepel még mindkét listán, de jelenleg nem befutó helyen. Mindkét listát Magyar Péter vezeti. Rajta kívül mindkettőn szerepel Gerzsenyi Gabriella klímaügyi, környezetvédelmi szakjogász, Kollár Kinga közgazdász-jogász, Kulja András sebész, egészségügyi kommunikációs szakértő és Lakos Eszter uniós szakjogász. Ha azok, akik mindkét listán szerepelnek, az EP-t választják, a párt fővárosi listáján nem marad elég jelölt és egy hely betöltetlenül maradna.

„Miután ez listás szavazás, erre nem írnak ki időközi választást, egyszerűen egy fővel kisebb létszámú lenne a közgyűlés” 

– válaszolta a Népszava kérdésére László Róbert választási szakértő, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a mandátumsorrend elvileg kötött mindkét esetben, de ha valaki nem veszi fel a mandátumát, akkor helyére a listán szereplő következő lép. Így ha Magyar Péter vagy egy másik EP-listás Brüsszel helyett Budapesten marad,

meglesz a 10 fős kontingens Budapesten. A 12 fős EP-listán ugyanis még van három jelölt, akik utazhatnak.

Ahogy arról korábban írtunk: a választási eljárási törvény szerint háromszor annyi jelöltet lehetett feltenni a fővárosi listára, mint ahány mandátumot az adott közgyűlésben kiosztanak, így Budapesten a 96 fő volt a jelöltállítási maximum. Ezt egyedül a Fidesz használta ki. Nem véletlenül. Ez a lista ugyanis nem csak a választásokra szól, hanem a teljes 5 éves önkormányzati ciklusra. Ha bármilyen okból – például haláleset, lemondás miatt - kiesik valaki a megválasztottak közül, akkor a listán szereplők közül pótolható. A választás után ráadásul már az sem számít, hogy eredetileg ki hányadikként szerepelt a listán, így a 96. is lehet az új kiválasztott.

A több helyen is induló jelölteknek csak bizonyos helyzetben kell választaniuk. A kerületi képviselőség és a közgyűlési tagság nem összeférhetetlen, ahogy a polgármesterség sem. De az EP és a fővárosi képviselőség igen. A Józsefvárosban megint elbukó fideszes Sára Botondnak, ha a Fővárosi Közgyűlést választaná, le kell mondania a főispánságról.