EP;szélsőjobb;Toroczkai László;AfD;Mi Hazánk Mozgalom;Maximilian Krah;

Leléptette a nácikat mentegető EP-listavezetőjét a német AfD, hoppon maradhat a Mi Hazánk

A vasárnapi választáson Németországban sikeres párt mégsem alakítana új szélsőjobb frakciót, amire magyar partnere számított, inkább visszamennének oda, ahonnan a botrányos nyilatkozat miatt kizárták őket.

Nem szavaztak rám – közölte hétfőn Maximilian Krah, a szélsőjobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) európai parlamenti listavezetője, aki pártja vasárnapi választási sikere – A CDU-CSU mögött a második lett csaknem 16 százalékos eredménnyel – ellenére mégsem lesz EP-képviselő – írja a Politico. Mint kiderült, az újonnan megválasztott AfD-képviselők megszavazták azt az indítványt, hogy Krah-t ne vegyék fel küldöttségükbe, s az új irányként azt jelölték ki, hogy visszatérjenek Identitás és Demokrácia (ID) EP-frakcióba, ahonnan nemrég éppen Krah botrányos, nácikat mentegető nyilatkozata miatt zárták ki őket.

Amint arról lapunk is beszámolt, a kizárás oka az volt, hogy Maximilian Krah egy interjúban arról beszélt, hogy „nem tart automatikusan mindenkit bűnözőnek, aki a II. világháborúban a náci SS egyenruháját viselte”. Ez már Marine Le Pennek is sok volt, akinek pártja, a Nemzeti Tömörülés (RN) vasárnap 30 százalék fölötti eredménye új választás kiírásához vezetett Franciaországban, s aki kizárás előtt azt mondta, hogy nem kíván többé egy frakcióban ülni az AfD képviselőivel Maximilian Krah újabb botrányos kijelentése után Adolf Hitler egykori félkatonai szervezetéről, az SS-ről. 

Az AfD új irányvonala keresztbe tehet az EP-be egy képviselővel bejutott Mi Hazánknak. A magyar szélsőjobboldali párt elnöke, egyben listavezetője, Toroczkai László azt tervezte, hogy egy új, jobboldali frakciót hozna létre a német AfD vezetésével, sőt a német radikális jobboldali párt vezetője Budapestre is látogatott, hogy erről tárgyaljanak. Toroczkai, aki jelenleg a Mi Hazánk országgyűlési frakciójának a vezetője is, Le Pennél elnézőbben nyilatkozott az RTL Híradónak a botrányról. – „Nyilvánvalóan az AfD és Maximilian Krah sem náci” – mondta röviden.