Ukrajna;Egyesült Államok;orosz megszállás;

1,5 milliárd dollárt ad Ukrajnának az Egyesült Államok

Az újabb csomag leginkább humanitárius segítséget jelent. 

Több mint 1,5 milliárd dollárt biztosít az ukrán nép támogatására az Egyesült Államok - derül ki a Fehér Ház tájékoztatásából.

Minderről Kamala Harris alelnök és Volodimir Zelenszkij állapodott meg a svájci békecsúcson. 

Ebből 824 millió dollár az ország energetikai infrastruktúrájának helyreállítását célozza. Ez lehetőséget ad arra, hogy kijavítsák az orosz támadásokban megsérült rendszereket, emellett a kapacitásbővítésre, valamint a magánszektor beruházásainak ösztönzésére is fog jutni. Ezek az erőfeszítések segíteni fognak az energetikai infrastruktúrát ért legutóbbi orosz támadásokra adott válaszlépésekben azáltal, hogy javítják Ukrajna ellenállóképességét az energiaellátási zavarokkal szemben - olvasható a közleményben. 

Kamala Harris egyben bejelentette, hogy több mint 379 millió dollár értékben humanitárius segélyt nyújtanak a megszállt országnak Ez az összeg többek közt a belső migráció kezelésében, valamint a konfliktus sújtotta közösségek sürgős szükségleteinek kielégítésében nyújt segítséget. A csomagban található élelmiszersegély, különféle egészségügyi szolgáltatások, de lehetőség lesz szálláshelyek kialakítására, valamint vízellátási, higiéniai és csatornázási szolgáltatások is megvalósulhatnak. 

Az alelnök beszélt arról is, hogy a kongresszussal együttműködve a külügyminisztérium további 300 millió dolláros támogatást fog nyújtani az ukrán bűnüldöző szerveknek.  

Oroszország teljes körű inváziójának 2022. februári kezdete óta az Egyesült Államok több mint 3,2 milliárd dollárt fordított humanitárius segítségnyújtásra és közel 1,5 milliárd dollárt az energiaszektor helyreállításának elősegítésére.