Oroszország;Magyarország;Ukrajna;Szijjártó Péter;orosz-ukrán háború;

Szijjártó Péter: Magyarország készen áll, hogy közvetítsen Oroszország felé

Arra kérte a svájci békekonferencia résztvevőit, ne tekintsék rossz dolognak, amiért a magyar kormány beszél Moszkvával. 

Mivel Magyarország nyitva tartotta a kommunikációs csatornákat Oroszországgal, a béke és további emberéletek megóvása érdekében készen áll a közvetítésre Oroszország felé - mondta a  külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a svájci békekonferencián a Magyar Távirati Iroda (MTI) híre szerint.

Szijjártó Péter az ukrajnai háború megoldásáról rendezett tanácskozáson felszólalásában kiemelte: egy Ukrajnával szomszédos országot képvisel, egy olyan országot, amely már csaknem két és fél éve a háború árnyékában él, így közvetlenül szembesült a háború humanitárius következményeivel. Magyarországra több mint 1,3 millió menekült érkezett Ukrajnából, köztük szétszakított családok, apa, férj nélkül. Az országba érkezett ukrán családoknak hozzáférést biztosítanak a magyar egészségügyi ellátáshoz és oktatáshoz. Jelenleg mintegy 1600 olyan iskola és óvoda van Magyarországon, ahova ukrán menekült családok gyermekei is járnak - tette hozzá.

Kitért arra is pénzügyi támogatást adnak azoknak a magyar munkaadóknak, akik ukrán menekülteket foglalkoztatnak, továbbá több száz ukrán gyermek nyaralását biztosították táborokban, mióta kitört a háború. Ez Magyarország legnagyobb humanitárius segítségnyújtási akciója, és addig folytatják, ameddig szükséges - fűzte hozzá. 

A miniszter arról is beszélt, hogy Ukrajna nyugati részén mintegy 150 ezres magyar közösség él, ezért Magyarország nagyon is jól tudja, milyen szenvedéseket kellett megtapasztalniuk az ukrán állampolgároknak - köztük kárpátaljai magyaroknak - az elmúlt két és fél évben.Tudjuk, közülük hányat küldtek a frontra, tudjuk, hányan haltak meg (...) nem akarjuk, hogy még többen haljanak meg ebben a háborúban. Nem akarjuk, hogy még több család szakadjon szét.”

Megjegyezte, Magyarország gyakorlatilag az utolsó európai ország, amely nem szakította meg a kommunikációt Oroszországgal, nyitva tartja a kommunikációs csatornákat, tárgyalhat Oroszországgal, ezért a szerepünk ebben a tekintetben meghatározó lehet.

Kiemelte: annak érdekében, hogy gyermekeket mentsenek meg, hogy családokat óvjanak meg a szétszakadástól, Magyarország készen áll a szerepvállalásra. Kérem, ne tekintsék rossz dolognak, hogy nyitva állnak a kommunikációs csatornák - mondta. Hangsúlyozta: „készen állunk, rendelkezésre állunk, és ha bármilyen üzenetük van e tekintetben, azt szívesen kézbesítjük Moszkvának vagy Szentpétervárnak, vagy ahova csak szeretnék, hogy megmentsük a gyermekeket, a családokat és megelőzzük, hogy még több család szakadjon szét”.