Karsai Dániel;megafon;influenszer;

Karsai Dániel: Az Isten által adott szabad akaratot nem lehet korlátozni

Jogi-teológiai fejtegetéssel reagált a fideszes influenszer alpári kirohanására. 

„Az elmúlt napokban több helyről elhangzott, hogy az életről csak Isten dönthet. Ebben a kontextusban kissé meglepő módon az orális szex is felmerült” - írta egy vasárnapi Facebook-posztban Karsai Dániel.

A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő ügyvéd ugyan nem nevezi nevén, de a Megafon influenszerére utalt, aki minap azt mondta, hogy „a Karsai Dániel kapja be… Azért, mert az életről egyedül a jóistennek van joga rendelkezni. A Karsai Dániel annyira, annyira izél, tehát hogyha olyan állapotban érzi magát, vegyen be két doboz Xanaxot, azt viszontlátásra”.

Karsai Dániel kijelentette, hogy ő vallásos, és hisz abban, hogy egy felsőbb entitás teremtett minket. Ugyanakkor a teremtés nem lenne teljes a szabad akarat nélkül. Ha nem tudunk elkövetni jót és rosszat egyaránt, nem lenne értelme a létezésnek. Tegyük fel, hogy az életvégi döntés meghozatala „rossz”. Evilági, azaz jogi eszközökkel megtiltani akkor sem lehet. Az Isten által adott szabad akaratot nem lehet korlátozni - elmélkedett. 

Nyomatékosította, a mások ellen elkövetett „rosszat” nem szabad hagyni, de ha más nem sérül, mint az életvégi döntések meghozatala esetében, úgy a szabad akarat nem akadályozható. 

„Ez Isten és ember ellen való vétek lenne. És súlyos emberi jogi sérelem. Az elmúlás ugyanis az élet része. Tehát az elmúlás: létkérdés. Az Alaptörvény egyik legszebb mondata szerint a létezés alapja az emberi méltóság. Aminek integráns része az önrendelkezési jog. Ami kiterjed az elmúlás idejének és módjának megválasztására is. Összefoglalva Isten és az emberi jog is azt mondja: szabadságot mindenkinek!” - fogalmazott Karsai Dániel.