Budapest;ellenzék;csőd;Lázár János;Hódmezővásárhely;

Lázár János szerint nem kérdés, hogy csőd előtt áll Budapest

A parlamenti képviselőként utódját és jövőbeni politikai szerepét kereső építési és közlekedési miniszter szerint Hódmezővásárhely kasszája is üres, mint országosan az ellenzéki vezetésű városokban. Mint fogalmazott, városépítés helyett túl sok az etetés meg az itatás.

Hódmezővásárhelyen nem nyerhetett a Fidesz, mégpedig azért, mert a Tisza Párt eldöntötte a választást azzal, hogy nem indított jelöltet – erről Lázár János elmélkedett a Rádió 7 Közös nevező című műsorában pénteken délelőtt. Az interjút szemléző Index cikkéből kiderült, hogy az országgyűlési képviselői pozícióban az utódját kereső építési és közlekedési miniszter, politikai ambícióit nem adta fel, sőt gazdasági, pénzügyi és közigazgatási területtel is kacérkodik és ezeken a területeken javaslatai is lesznek.

– Budapesten csőd lesz, nem kérdés, hogy csőd előtt áll a főváros – vállalkozott jóslásra Lázár, aki azt is kijelentette, hogy Hódmezővásárhely kasszája üres, és országosan is ez a helyzet szerinte sok ellenzéki városban. Állításait saját tapasztalataira alapozta, mert szerint új jelenség a helyi politikában az iparűzési adó felhasználása.

– Az utóbbi években rengeteg pénz ment el fesztiválokra, „etetésre, itatásra”, városépítés, a kórházak és iskolák felújítása helyett – tette hozzá, ezért a helyi iparűzési adó reformját fogja javasolni a kormánynak, hogy szüntesse meg az eddigi rendszert.

Lázár János a sok baj és nehézség ellenére egyébként – némileg ellentmondásosan – fényes győzelemként értékelte az európai parlamenti és az önkormányzati választás eredményeit a Fidesz szemszögéből, és pár százalékot tulajdonított annak, hogy Orbán Viktor személyesen részt vett a kampányban. Önkritikusan ugyan elismerte, hogy Hódmezővásárhelyen, ahol polgármester is volt, vereséget szenvedtek, de idézte Orbán Viktort: „a meccsnek akkor van vége, amikor megnyertük”.

Ezzel együtt a felelősségét immár mindenben áthárította a – Márki-Zay Péter hat éve hivatalban lévő polgármester nevének említése nélkül – a város önkormányzatára: „Minden felelősség a városvezetést illeti, és amikor majd a jövőben szó lesz Hódmezővásárhely lemaradásáról, akkor az nem a kormány felelőssége lesz. Emellett a miniszter nem feledkezett meg a saját munkájáról sem, mert az idén nyári megoldandó feladatai közé sorolta az Európai Unió közlekedéspolitikáját, az új KRESZ és az úgynevezett személyszállítási alkotmány elkészítését.