politika;Fidesz;interjú;Orbán Viktor;Rogán Antal;

Rogán Antal: Senki nem nélkülözhetetlen ebben a kormányban, még én sem vagyok az

A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője szerint ő addig marad a politikában, amíg Orbán Viktor a miniszterelnök. 

Nem lehetsz mindig nyertes helyzetben, amikor kormányzol. Nagyon gyakran van másvalaki, aki erősteljesebben kommunikál - ismerte el a Financial Timesnak adott nyilatkozatában a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, hogy volt hatása Magyar Péter és a Tisza Pártfeltűnésének volt hatása a Fidesz megítélésére

A brit lap hosszú összeállítást közöl a magyar belpolitikai helyzetről, ebben szólaltatta meg Rogán Antalt, aki a fenti megjegyzésétől függetlenül próbálta csökkenteni a jelentőségét a Fidesz kissé kudarcízű szereplésének, két EP-mandátum elvesztésének. Hárította azon felvetéseket, miszerint a TISZA Párt komoly kihívást jelentene, kifejezte reményét, hogy 2026 után is Orbán Viktor marad Magyarország miniszterelnöke.

Ezen túl a titkosszolgálatokért is felelős miniszterként Rogán Antal megvédte a Nemzeti Információs Központ (NIK) munkáját és azt mondta, a szolgálatok működését az orosz-ukrán háború miatt kellett átalakítani. „A miniszterelnök közvetlenebb ellenőrzést akart felettük, és újra integrálta a hírszerzést és a kémelhárítást” - magyarázta. Egyben visszautasította a személyét ért korrupciós vádakat és azt is vitatta, hogy Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt védve lenne a büntetőeljárásoktól. Mint fogalmazott. 

Senki sem nélkülözhetetlen ebben a kormányban... még én sem vagyok az. 

Magyar Péter a brit lapnak nyilatkozva európai parlamenti választást újra a „Fidesz Waterloo-jának” nevezte, hozzáfűzve, ez a kormánypárja számára a vég, Rogánt pedig az Orbán-kormány Richelieu-jének” nevezte, utalva a bíborosra, XIV. Lajos francia király nagyhatalmú főminiszterére. A Financial Times egyik forrása szerint a párhuzam telitalálat, mivel a Miniszterelnöki Kabinetiroda  vezetője  olyan hatalmat és vagyont szerzett, hogy nélkülözhetetlenné tette magát Orbán Viktor számára. A miniszter elutasította a hasonlatot, mondván, a francia miniszter a király mentora volt, ő viszont kilenc évvel fiatalabb a miniszterelnöknél. – Addig leszek politikai pályán, amíg Orbán Viktor a miniszterelnök – jegyezte meg mindenesetre.

Kitért  arra is, hogy minisztériuma szerinte 1,8 milliárd eurónak megfelelő értékben írt ki pályázatokat kommunikációra és rendezvényekre, az összeget pedig kilenc éves kitekintésben „védhető”, amennyiben ezt összehasonlítjuk elődök költéseivel. A Novák Katalin lemondásához vezető elnöki kegyelmi botrányról nem akart beszélni.