Ukrajna;Egyesült Államok;Donald Trump;orosz megszállás;

Így zárná le Trump az ukrajnai háborút

Körvonalazódni látszik, hogy milyen stratégia mentén próbálna véget vetni a konfliktusnak. 

Mind Moszkvát, mind Kijevet ultimátum elé állítaná Donald Trump, amennyiben megválasztják az Egyesült Államok elnökének - derül ki a Reuters cikkéből.

A korábbi elnök két tanácsadója egy javaslattal állt elő a háború lezárására. Ebben az áll, hogy Ukrajna csak akkor kapna több amerikai fegyvert, amennyiben béketárgyalásokat kezd Oroszországgal. Egyben Oroszországot is figyelmeztetné, hogy amennyiben nem kezd egyeztetni Ukrajnával, akkor az a fegyveres támogatás növelését eredményezné. Minderről Keith Kellogg nyugalmazott altábornagy, a politikus egyik nemzetbiztonsági tanácsadója beszélt egy interjúban.

Donald Trump korábban azt mondta, hogy 24 óra alatt el tudná érni, hogy véget érjen a fegyveres konfliktus - bár konkrétumokról nem beszélt. A most bemutatott javaslat mindenesetre nagy változást hozna az Egyesült Államok Ukrajnával kapcsolatos politikájában, s várhatóan mind az európai szövetségesek, mind Trump pártján belül ellenállásba ütközne. 

A Kreml azt közölte, bármilyen béketervnek tükröznie kell a harctéri realitásokat. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő azt állította, hogy Vlagyimir Putyin nyitott a tárgyalásokra. 

Az ukrán külügyminisztérium nem kommentálta a korábbi amerikai elnök munkatársai által kidolgozott elképzeléseket.