MÚOSZ;Átlátszó;Szuverenitásvédelmi Hivatal;

Nem akarja befolyásolni egyetlen sajtóorgánum szerkesztési elvét és véleményét sem a Szuverenitásvédelmi Hivatal

Csak közvetve vegzálja az egyik legismertebb oknyomozó portált. 

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) vádjai alaptalanok, mivel a Szuverenitásvédelmi Hivatal nem vizsgálja és nem kívánja befolyásolni egyetlen sajtótermék politikai irányultságát, szerkesztési elveit és véleményét sem - közölte az állami szerv.

Mint korábban mi is hírt adtunk róla, a MÚOSZ tiltakozását fejezte ki, amiért a Fidesz meghosszabbított karjaként működő hivatal vizsgálatot indított az Átlátszóval szemben, egyben az akció leállítását követelte.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal állásfoglalásában azt írta, a MÚOSZ rendszeresen fogalmazza meg aggodalmait a sajtószabadság állapota és az azt fenyegető veszélyek miatt, ugyanakkor az elmúlt évtizedből nem találtak olyan állásfoglalást, amely a globális technológiai nagyvállalatok a magyar nyilvánosságra gyakorolt legkomolyabb, önkényesen és átláthatatlanul végzett cenzúrájával foglalkozna. Az ilyen valós, a véleményszabadság korlátozására irányuló fenyegetés ellen egyszer sem emelték fel szavukat. Annak ellenére sem, hogy már több magyar sajtóterméket ért ilyen irányú támadás amely valóban súlyosan sérti a sajtószabadságot és a magyar szuverenitást - vélekedik a Szuverenitásvédelmi Hivatal.

Tájékoztatása azzal zárul, hogy minden olyan politikai nyomásgyakorlást visszautasítanak, amely megakadályozni próbálja törvény szerinti feladataik ellátását. Ez többek közt annak a feltárása, hogy egyes sajtótermékek átláthatatlan külföldi forrásokból milyen érdekek mentén formálják a magyar közvéleményt.