eljárás;Transparency International Magyarország;Szuverenitásvédelmi Hivatal;

Magyar Péter után a Transparency International ellen indít vizsgálatot a Szuverenitásvédelmi Hivatal

Egyelőre nagyon úgy néz ki, hogy a Lánczi Tamás-féle hatóságot nem a Külgazdasági és Külügyminisztérium elleni orosz hackertámadás, hanem az ellenzéki politikusok, a korrupcióellenes szervezetek és az oknyomozó portálok zavarják leginkább.

Az Orbán-kormány Szuverenitásvédelmi Hivatala június 18-án levélben tájékoztatta a Transparency International Magyarországot arról, hogy „egyedi – átfogó jellegű – vizsgálatot indít” a korrupciófigyelő civil szervezet tevékenységével kapcsolatban - közölte lapunkhoz is eljuttatott közleményében a TI.

A Lánczi Tamás vezette állami szerv azzal indokolta a vizsgálatot, hogy a TI Magyarország „külföldről származó támogatás” felhasználásával a „választói akarat befolyásolására irányuló” tevékenységet folytat (azáltal, hogy figyeli a korrupció mértékét - a szerk.). Emiatt a TI egy hatoldalas levélben összesen 62 kérdést kapott, amelyre 30 napon belül kell válaszolnia.

A korrupcióellenes szervezet nem tartja véletlennek, hogy elsőként került a Szuverenitásvédelmi Hivatal célkeresztjébe - fogalmaz a közlemény. „Korrupció ellen küzdő civil szervezetként tevékenységünk, feltáró, elemző és jogvédő munkánk sikere, sőt talán a puszta létezésünk is fenyegeti az Európai Unió legkorruptabb kormányzatát működtető Orbán-rendszert”.

A TI közleményében leszögezte, a Szuverenitásvédelmi Hivatal eljárása teljességgel megalapozatlan és téves, mellesleg alaptörvény-ellenesnek tartják magát a revolverszervezet létezését és az azt megalapozó törvényt, emiatt pedig Alkotmánybírósághoz is fordultak már. „Ennek ellenére, az átláthatóság iránt messzemenőkig elkötelezett civil szervezetként természetesen válaszolni fogunk a hivatalnak a megadott határidőben. Igaz, kis odafigyeléssel a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak is feltűnhetett volna, hogy a kérdései túlnyomó többségére a választ megtalálja a honlapunkon, valamint a mindenki számára hozzáférhető nyilvános kiadványainkban” - jelezték.

Alkotmányjogi panaszában a TI kifejtette, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal eljárása és megállapításai ellen nem lehet sem bírói, sem más jogorvoslattal élni, ami sérti a hatékony jogorvoslathoz és a tisztességes eljáráshoz fűződő alapvető jogokat. Az pedig, hogy a Transparency International Magyarország ellen a szervezet által megfogalmazott kritikák miatt indult vizsgálat, önmagában is azt jelzi, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal eljárása sérti a véleménynyilvánítás szabadságát - közölték, azt is felidézve, hogy idén februárban az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított a magyar kormánnyal szemben az állami szerv miatt. A létrehozás szándéka ugyanis az, hogy a nemzeti szuverenitás állítólagos védelmének ürügyén tovább támadja a kritikát megfogalmazó polgárokat és civil szervezeteket, ami ellentétes Magyarország Alaptörvényével és az Európai Unió alapvető értékeivel - jelezték.

Április 18-án volt hír, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal vizsgálatot indított Magyar Péter ellen, amihez a hivatkozási alapnak a kormánypárti Magyar Nemzet cikkét használták. A cikk arról szólt, hogy a Tisza Párt alelnöke mögött megjelent a Bajnai Gordon fémjelezte „Datadat-kör”, a Szuverenitásvédelmi Hivatal szerint pedig felmerült a gyanúja annak, hogy ez „ugyanaz a külföldi és magyar szereplőkből álló érdekkör és kapcsolati háló”, amelyik a 2022-es országgyűlési választások előtt Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt mozgalmát támogatta.

A Magyar Hang úgy tudja, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal küldött kérdéseket az Átlátszónak is, amit szintén azzal indokoltak, hogy a lap szerintük „külföldi támogatásból a választói akarat befolyásolására irányuló tevékenységet" folytat vagy ilyen tevékenységet támogat.

(A Népszava egyébként június 20-án kapott kérdéseket Nézőpont Intézettől. A Fidesz-közeli agytröszt médiaelemzés felkiáltással azt firtatja, részesült-e szerkesztőségünk külföldi támogatásban az elmúlt három év alatt.)