Belgium;szélsőjobboldal;Patrióták Európáért;

A Dán Néppárt után a belga szélsőjobb is beszáll az Orbán-féle EP-frakcióba

Nyolc párt, 42 képviselő eddig.

A belga szélsőjobbhoz tartozó Flamand Érdek (VB) párt elnöke szombat este az X-en jelentette be, hogy csatlakozik az Orbán Viktor által indított Patrióták Európáért nevű EP-frakcióhoz - írja a hvg.hu a politikus posztjára hivatkozva. 

„A változás szele fúj Európában. A Vlaams Belang csatlakozik barátaink, a Fidesz, a PVV, az FPÖ és a Chega Patrióták Európáért nevű új csoportjához. (Leszünk még többen is.) A nacionalista pártok erősebbek, mint valaha. Kevesebb EU-t és kevesebb bevándorlást, mert mi a MI Európánkat szeretjük!” - fogalmazott bejegyzésében Tom van Grieken.

Korábban szombat délután egy csatlakozó neve már ismertté vált. Mint korábban mi is hírt adtunk róla, a populista Dán Néppárt (DF) tagja, Anders Vistisen jelentette be, hogy pártjának egyetlen EP-képviselőjeként elhagyja az Identitás és Demokrácia (ID) EP-frakciót és átül az önmeghatározásuk szerint patrióták közé.

Ez azt jelenti, hogy a Patrióták Európáért teljesíti a frakcióalakítás feltételeit az Európai Parlamentben, vagyis hogy a pártjainak legkevesebb hét EU-tagországot kell képviselniük legkevesebb 25 fővel. Azután, hogy Orbán Viktor a Fidesz, Andrej Babis volt cseh miniszterelnök pártja, az ANO, Herbert Kickl pedig az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) biztos részvételével útnak indította, a portugál Chega, a spanyol VOX, a holland PVV, a DF és most a VB is jelezte, hogy csatlakozik az alakuló EP-frakcióhoz. Nyolcuknak összesen 42 EP-képviselője lehet – a VB-nek három politikusa ül az Európai Parlamentben –, az pedig még kérdés, hogy a Marine Le Pen fémjelezte Nemzeti Tömörüléssel (RN) mi lesz, amelynek pártszövetsége 30 EP-mandátumot szerzett a franciaországi EP-választáson. Az RN-nek szintén az ID-t kellene elhagynia Orbán Viktor és társai kedvéért. 2019 és 2024 között a VB szintén az Identitás és Demokrácia ragja volt.

A csatlakozásról szóló bejelentések meglehetős feszültséget okoztak a két másik (szélső)jobboldali pártcsaládban, az ID-ben és abban az Európai Konzervatívok és Reformisták között is. Utóbbinak az elnöke nem más, mint Giorgia Meloni olasz miniszterelnök. Ő volt az, aki még júniusban az EP-választás után elutasította Orbán Viktor kérését, hogy a Fidesz képviselőcsoport nélküli 10 politikusa csatlakozhassanak az ECR EP-frakciójához.