Karácsony Gergely;Kúria;Vitézy Dávid;újraszámlálás;főpolgármester-választás;

„Kezd bohózattá fajulni” – Hiába Karácsony Gergely győzelme, jön az újabb újraszámolás

Politikai döntés – kommentálta a lapunknak nyilatkozó szakértő a Kúria vasárnapi végzését.

Jogi szempontból meglepett, politikaiból nem. Ez ugyanis politikai döntés – jelentette ki a Népszavának Nagy Attila Tibor, miután vasárnap késő délután kiderült, a Kúria elrendelte a főpolgármester-választáson leadott összes érvényes szavazat újraszámolását. „Kezd bohózattá fajulni az egész esemény, Karácsony Gergely már a főpolgármesteri megbízólevelét is átvette” – folytatta a politikai szakértő. Nagy Attila Tibor ezt azért emelte ki, mert a mostani döntés azt jelenti, Vitézy Dávid az LMP és a Fidesz támogatásával induló jelölt még mindig megnyerheti a választást.

„Bár Karácsony politikai legitimitása rendkívül ingatag a 41 szavazatnyi különbség miatt, ha véletlenül Vitézyt hozzák ki győztesnek, az övé még rosszabb lesz. Soha nem fogja magáról lemosni, hogy a NER-által befolyásolt bíróságok segítették a főpolgármesteri cím elnyeréséhez” – vélekedett a szakértő, aki szerint a mostani helyzetet Karácsony részben magának is köszönheti. A főpolgármester ugyanis a saját győzelmét megállapító eredményt is megtámadta korábban.

Karácsony 324 vokssal nyert, ez azonban 41-re csökkent, amikor az aznap érvénytelennek nyilvánított szavazatokat újraszámolták. Vitézy Dávid alkotmányjogi panasza nyomán az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenességre hivatkozva megsemmisítette az eredményt jóváhagyó kúriai végzést, és új eljárás lefolytatására kötelezte a testületet. „Ez történik, amikor az alkotmánybírák vélt vagy valós politikai elvárásoknak kívánnak megfelelni – vélekedett Karácsony Gergely.” Vitézy Dávid szerint ilyen szoros különbségnél ennek így kell történnie Budapesten, „persze jó lett volna, ha ehhez nem kellett volna ennyi jogorvoslati lépcső és ennyi idő.”