Kúria;szavazatszámlálás;főpolgármester-választás;

Döntött a Kúria, újra kell számolni a főpolgármester-választáson leadott összes érvényes szavazatot

324, 41, ...?

A Kúria elrendelte az összes a főpolgármester-választáson leadott összes érvényes szavazat újraszámolását – derül ki a testület honlapján vasárnap megjelent  határozatból. 

E szerint

„a Kúria a Nemzeti Választási Bizottság 391/2024. számú határozatát részben megváltoztatja, elrendeli a főpolgármester-választáson leadott összes érvényesnek nyilvánított szavazat Nemzeti Választási Bizottság általi átvizsgálását, valamint újraszámlálását és a főpolgármester-választás eredményének az érvényes szavazatok újraszámlálása alapján meghatározott megállapítását.”

Az dől el, hogy Karácsony Gergely vagy Vitézy Dávod lesz-e Budapest főpolgármestere a következő öt évben. A június 9-i főpolgármester-választáson Karácsony Gergely 324 vokssal nyert, ez azonban 41-re csökkent, amikor az aznap érvénytelennek nyilvánított szavazatokat újraszámolták. Bár Karácsony Gergely jelezte, hogy új főpolgármester-választást akar, ezt végül nem erőltette, csakhogy Vitézy Dávid alkotmányjogi panasza nyomán az Alkotmánybíróság  alaptörvény-ellenességre hivatkozva megsemmisítette az eredményt jóváhagyó kúriai végzést, és új eljárás lefolytatására kötelezte a testületet. Az említett végzésben a Kúria helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) főpolgármester-választás eredményét megállapító határozatát, az Alkotmánybíróság szerint azonban a Kúria végzésében nem indokolta meg kellően miért találta alaptalannak az NVB határozata ellen előterjesztett bírósági felülvizsgálati kérelmet, ez ugyanis a tisztességes bírósági eljáráshoz való jog sérelméhez vezetett.