választások;Franciaország;Emmanuel Macron;

Nem fogadta el Emmanuel Macron a francia miniszterelnök lemondását

A stabilitás megőrzését kérte tőle.

Nem fogadta el Gabriel Attal francia miniszterelnök lemondását Emmanuel Macron francia elnök és arra kérte, hogy a stabilitás megőrzése érdekében egyelőre még maradjon a pozíciójában - írja a France24.

Mint ismert, a tegnapi francia választási eredménynek megfelelően a baloldali és szélsőbaloldali pártokat tömörítő Új Népfront (NFP) nevű koalíció szerezte meg a legtöbb parlamenti mandátumot, nem sikerült azonban megszerezniük az abszolút többséget a francia országgyűlésben. Az eredmény következtében Franciaország politikai bizonytalanságokkal nézhet szembe a közeljövőben.

Andrew Knapp, a Readingi Egyetem francia politikával és kortárs történelemmel foglalkozó emeritus professzora a France 24-nek úgy értékelt, hogy Franciaország jelenleg a politikai megbénulás szélén áll. Mivel a három nagy politikai tömb között a mandátumkülönbség aránylag kicsi, így senkinek sem lesz elég képviselője ahhoz, hogy stabil kormányt alakítson. A szélsőbaloldali Jean-Luc Mélenchon mindenesetre már felszólította Macront, hogy kérje fel az Új Népfrontot a kormányalakításra.