választás;Franciaország;Marine Le Pen;Emmanuel Macron;

Itt vannak a pontos becslések, patthelyzet Franciaországban az Új Népfront választási győzelme után

Egyik pártszövetség  sem szerezte meg az abszolút többséghez szükséges 289 helyet a párizsi törvényhozás 577 fős alsóházában.

A BFM TV becslése szerint a (szélső)baloldali pártokat tömörítő, Új Népfront (NFP) nevű szövetség 182 mandátumot szerzett a párizsi törvényhozás 577 fős alsóházában. Az Emmanuel Macron francia elnök fémjelezte pártszövetség, az Együtt (Ensemble) 163 képviselői helyet tudhat magáénak, míg az első fordulóban győztes szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) és szövetségesei 143-at, a jobbközép Köztársaságiak pedig 68-at. Ez azt jelenti, hogy egyik pártszövetség  sem szerezte meg az abszolút többséghez szükséges 289 helyet.

Gabriel Attal francia miniszterelnök már vasárnap jelezte, hogy mivel az elnöki pártszövetség mögött nem áll parlamenti többség, hétfő reggel a „köztársasági hagyományoknak megfelelően” benyújtja a lemondását.

Mint megírtuk, az egy héttel ezelőtti első fordulóban az RN 10,6 millió vokssal, a szavazatok 33,14 százalékával nyert, vagyis már akkor 39 képviselői helyet sikerült elnyernie az 577-ből. Ezután Emmanuel Macron példa nélküli összefogásra szólított fel a szélsőjobb ellen. Több mint 220 centrista és baloldali jelölt – 130 baloldali, 80 az elnöki pártszövetségből és 3 jobboldali jelölt – lépett vissza a második fordulóban az indulástól azokban a körzetekben, ahol három jelölt is kvalifikálta magát.

Az 577 fős nemzetgyűlésben 76 képviselőt választottak meg a múlt vasárnap, a nagyon magas, 66,71 százalékos részvételi arány következtében 306-ban mind a három nagy politikai blokk – az elnöki tábor, az RN és a baloldali szövetség – jelöltjei is továbbjutottak a második fordulóba. Ez utóbbi körzetek több mint kétharmadában azonban visszaléptek a baloldal, a jobboldali Köztársaságiak vagy az elnöki tábor jelöltjei annak érdekében, hogy megakadályozzák az adott választókerületben az RN győzelmét, ezért végül csak 89 körzetben mérkőzött meg egymással három jelölt, 409 helyen ketten, míg két helyen négyen, egy körzetben pedig egy jelölt indult a második fordulóban, összesen 1094-en az 501 körzetben.