rendőrség;Norvégia;adatlopás;

Őrizetbe vettek egy magyar férfit Norvégiában, a gyanú szerint feltörte egy rakétafejlesztő központ rendszerét

A fájlokról másolatokat készíthetett, és kártékony szoftvert tölthetett le a vállalat egyik laptopjára.

Június 27-én őrizetbe vettek egy magyar férfit Norvégiában, miután a gyanú szerint feltörte az ISAR Aerospace Norge privát űrcég rendszerét, másolatokat készített fájlokról, és kártékony szoftvert töltött le a vállalat egyik laptopjára – vette észre a norvég közszolgálati NRK erről szóló beszámolóját a 24.hu.

A cikk szerint

a 30-as éveiben járó férfi korábban kapcsolatban állt a céggel, amely új generációs hordozórakétákat is fejleszt.

A rendőrség úgy tudja, a férfinak korábban hozzáférése volt a vállalat rendszereihez, de később megfosztották ezektől a jogoktól.

Tor Haug, a magyar férfi ügyvédje az esettel kapcsolatban közölte, hogy ügyfele értetlenül áll a történtek előtt, és tagadja a vádakat.

A férfi ellen a büntetőtörvénykönyv 204-es paragrafusa alapján emelhetnek vádat, ez a számítógépes rendszerek feltörésére vonatkozik. Amennyiben bűnösnek találják, pénzbüntetést és akár kétéves börtönbüntetést is kaphat. Steffen Ravnåsen norvég rendőrfelügyelő ugyanakkor nem zárta ki, hogy más bűncselekmények miatt is eljárás indulhat.

„Nagyon komolyan vesszük a történteket. Jelenleg is vizsgálunk több számítástechnikai eszközt az üggyel összefüggésben. Más és ennél súlyosabb vádak is szóba jöhetnek a későbbiekben”

– fogalmazott. A férfi a hét végéig biztosan előzetes letartóztatásban marad.

Az ügyet a norvég belbiztonsági szolgálat (PST) is nyomon követi. Anniken Beyer Fjeld, a Norvég Nemzetbiztonsági Hatóság (NSM) igazgatóhelyettese megerősítette, hogy őket is tájékoztatták a fejleményekről. Arra vonatkozóan, milyen információt vagy adatot akarhattak ellopni, úgy felelt, arról a céget kell megkérdezni, de „az űrszektornak komoly biztonságpolitikai jelentősége van”.

A feltételezett adatlopás Norvégia északnyugati partjainál, az északi sarkkörön túl fekvő Andoya szigetén történt, ahol tavaly novemberben nyitották meg az Andoya űrkikötőt, mely egyben az európai kontinens első űrkikötője is lett. Az év elején bejelentették, hogy itt lesz a központja egy új katonai együttműködésnek, amelyben részt vesz Norvégia mellett az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Japán is, a céljuk pedig műholdak felbocsátása.