ellenőrzés;élelmiszerbiztonság;gyorséttermek;Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság ;

Képünk illusztráció

Országos vizsgálatot rendeltek el a távol-keleti gyorséttermeknél

Az elmúlt hetek tapasztalatai alapján.

Súlyos élelmiszerbiztonsági és higiéniai szabálytalanságokat tárt fel több budapesti kínai étterem hatósági ellenőrzése során a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH), emiatt elrendelte a vendéglátó egységek azonnali bezárását. Az utóellenőrzés tapasztalatai alapján több étterem is teljesítette jogszabályi kötelezettségét, így azok folytathatták tevékenységüket – írja csütörtöki közleményében az NKFH.

A tájékoztatás szerint az elmúlt hetek tapasztalatai alapján a hatóság országos vizsgálatot rendelt el a távol-keleti gyorséttermeknél.

Az NKFH az ellenőrzések során hasonló jellegű élelmiszerbiztonsági és higiénia problémákat tapasztalt. A vizsgált éttermek általános higiéniai állapotát rendkívül elhanyagoltnak találták:

  • a konyhai területek és a főzőtér erősen szennyezettek voltak,

  • a padlót koszos kartonlapok borították,

  • a falburkolatok több helyen sérültek, megnehezítve azok tisztítását,

  • a hűtőterek és mélyhűtők szennyezettek és jegesek voltak,

  • a tároló fiókok töröttnek és elhanyagoltnak bizonyultak,

  • rendszeresen vastag szennyeződésréteget találtak a konyhai polcokon, eszközökön és tárolóedényeken,

  • a mennyezeten és a lámpatesteken is lerakódott zsír volt észlelhető, amely egyértelműen utalt a hosszú ideje fennálló tisztítatlanságra,

  • és a kézmosók használata nem volt biztosított, sok esetben víz sem folyt belőlük.

A közlemény szerint az ellenőrzések során feltárt hiányosságok és szabálytalanságok gyors és határozott intézkedéseket eredményeztek, melyek nemcsak az élelmiszerbiztonság és a fogyasztók védelme szempontjából voltak kiemelkedően fontosak, hanem egyértelmű jelzést is adtak az ágazat szereplői számára, hogy a hatóság szigorúan fellép a szabálytalanságokkal szemben.

Ellenőrzés előtt -bírságolás után képek egy budapesti kínai gyorsétteremben

Az utóellenőrzések eredményei pedig – folytatódik a tájékoztatás – azt bizonyítják, hogy az érintett vendéglátóhelyek túlnyomó többsége felismerte a szabályok betartásának fontosságát, és a szükséges intézkedések végrehajtásával biztosította, hogy működése megfeleljen az élelmiszerbiztonsági és higiéniai előírásoknak. Ennek eredményeként ezek az éttermek ismét megnyithattak, immár a jogszabályoknak megfelelő módon működve.

Annak érdekében, hogy a hasonló tevékenységet folytató vendéglátó egységek megfelelően működjenek, országos vizsgálatot rendeltek el. Az NKFH frissen kinevezett elnöke, Német-Weingartner Lilla közölte: „az elmúlt hetek ellenőrzési tapasztalatai alapján a kormányhivatalokkal együttműködve országszerte fellépünk annak érdekében, hogy a vendéglátó-ipari létesítmények üzemeltetői betartsák az alapvető élelmiszer-higiéniai előírásokat és jogkövető magatartást tanúsítsanak”.

A legtöbb hirdetést a TV2 Csoport kapta.