Obamának panaszkodott a Facebook alapítója

Publikálás dátuma
2014.03.14. 10:59
Illusztráció. Fotó: Jacques Arpin/Thinkstock/Getty Images
Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi oldal alapítója felhívta Barack Obama amerikai elnököt, és csalódottságát fejezte ki a kormány által használt kém- és hackerprogramok miatt.

"Amikor mérnökeink fáradhatatlanul dolgoznak a biztonság javításán, úgy képzeljük, hogy a bűnözőktől védjük Önöket, nem a saját kormányunktól" - írta Zuckerberg helyi idő szerint csütörtökön egy Facebook-bejegyzésben.

Álságos megjegyzésnek tűnhet ez egy olyan óriáscég vezetőjétől, amely emberek adatait halmozza fel és adja el nagyban, de Zuckerberg panasza konkrétan egy dologra irányul: a hackelésre. Aggodalmai egy nemrég napvilágra került jelentésen alapulnak, amely Edward Snowden volt NSA-alkalmazottól származó dokumentumok felhasználásával készült - jegyzi meg honlapján a bejegyzést ismertető CNN.

Zuckerberg aggodalmai a The Intercept nevű hírportálon közölt jelentésen alapulnak, amely szerint az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) "fegyvert csinált" az internetből, lehetővé téve rossz szoftverek tömeges bejuttatását ártatlan emberek számítógépébe: a QUANTUM programmal az NSA hozzáférhet a felhasználók böngészőjéhez.

"Az amerikai kormánynak az internet élharcosának kellene lennie, nem a veszélyeztetőjének - írta bejegyzésében a Facebook-alapító. - Sokkal átláthatóbbaknak kell lenniük abban, amit tesznek, különben az emberek a legrosszabbra gondolnak."

Zuckerberg megjegyezte, hogy csalódottságában hívta fel az elnököt, de nem reménykedik gyors változásban. "Sajnos úgy tűnik, az igazi, teljes reformra még igen hosszú ideig kell várni" - vélekedett.

Szerző

Esésre számítanak az elemzők a tőzsdén

A feszült nemzetközi hangulat miatt további esésre számítanak a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) pénteken az MTI által megkérdezett elemzők.

Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője elmondta: negatív a befektetői hangulat, ezért a nap elején jelentősebb eséssel indulhat a kereskedés a BÉT-en.

Várhatóan az Oroszországhoz, illetve Ukrajnához kötődő papírok tovább gyengülhetnek, példaként az OTP-t és a Richtert említette a szakember.

A nap folyamán a nemzetközi piacok mozgása lesz majd hatással a magyarra, de az elemző szerint a vasárnapi krími népszavazás előtt marad a feszült hangulat a tőzsdéken.

Esést vár Rácz Balázs, az Erste Befektetési Zrt. elemzője is, aki szintén a kedvezőtlen nemzetközi hangulatot emelte ki.

Az ukrán-orosz feszültség miatt a további esés a legvalószínűbb forgatókönyv péntekre - mondta.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 202,60 pontos, 1,24 százalékos csökkenéssel, 16 140,53 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 9,0 milliárd forint volt. A Mol 145 forinttal, 1,15 százalékkal 12 410 forintra csökkent, 1,1 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 114 forinttal, 3,11 százalékkal 3555 forintra esett, forgalmuk 4,8 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 9 forinttal, 2,87 százalékkal 323 forintra erősödött, forgalma 562,9 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 10 forinttal, 0,29 százalékkal 3478 forintra gyengült, a részvények forgalma 2,1 milliárd forintot ért el.

Szerző

Kicsit csökkent a német infláció

Kissé csökkent a német infláció februárban. Előző hónapban az infláció éves bázisú alapon 1,2 százalék volt a januárban mért 1,3 százalékos éves alapon számolt inflációval szemben - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis a végleges februári adatokkal megerősítve korábbi számításait.

2014 februárját 2013 februárjához viszonyítva az élelmiszerárak 3,5 százalékkal, az dohányárú és az alkoholos italok ára szintén 3,5 százalékkal, a ruházati cikkek ára 2 százalékkal, a szolgáltatások ára 1,8 százalékkal nőtt. Ezzel ellentétben a lakossági energiaárak 0,7 százalékkal, az üzemanyagárak pedig 6,3 százalékkal csökkentek.

Februárban havi bázisú alapon 0,5 százalék volt az infláció, míg januárban még mínusz 0,6 százalék. Februárban havi szinten az élelmiszerárak 0,2 százalékkal csökkentek, a dohányárú és az alkoholos italok ára 0,1 százalékkal ment lejjebb, a ruházati cikkek 2,9 százalékkal drágultak, a lakossági energiaárak 0,2 százalékkal mentek feljebb, a szolgáltatások ára 0,7 százalékkal nőtt.

Szerző