Reklámadó: uniós fórumon küzd tovább az RTL

Publikálás dátuma
2014.10.16. 17:40
Fotó: Népszava
A magyar kormány, ha szükséges, a brüsszeli intézmények előtt is ki fog állni a reklámadóért, mert "a reklámadó ügye közteher-viselési kérdés". Így reagált Kurucz Éva kormányszóvivő arra, hogy - mint arról a Népszabadság csütörtökön beszámolt - az RTL-csoport hivatalos panaszt nyújtott be az Európai Bizottságnál a reklámadó miatt.

A kabinet meg fogja védeni a reklámadót, ahogyan megvédte a bankadót és a rezsicsökkentést is- szögezte le a kormányszóvivő a panasz hírére reagálva. Kurucz Éva hozzátette: nem ez az első eset, amikor bizonyos gazdasági szereplők nyomást akarnak gyakorolni a kormányra, így volt ez a bankadó bevezetésekor, a rezsicsökkenéskor, és most így van a reklámadó bevezetésekor is. A kabinet álláspontját tolmácsolva kijelentette: a kormány kitart amellett, hogy minden gazdasági szereplőnek arányosan ki kell vennie a részét a közteherviselésből. A reklámadó is egy olyan adónem, amely a reklámbevétellel arányosan növekszik. Az RTL Klub pedig csupán egyike a reklámadó hatálya alá eső több száz vállalkozásnak.

Mint a nol.hu megírta, a bizottság adóügyi főigazgatósága is vizsgálódik, mert miközben az RTL Klub részesedése a magyar hirdetési piacon 13,5 százalék, addig a cég fizeti a reklámadó több mint 50 százalékát, 4,5 milliárd forintot. A reklámadót minden látszat szerint az RTL Klubra szabta a kormány, amennyiben a vezető kereskedelmi televízió a hirdetési árbevétele után éves szinten mintegy 4,5 milliárd forint különadót fizet. A magyar médiumok közül kizárólag az RTL Klubnak van egy évben húszmilliárd forint fölötti árbevétele, amelyre már 40 százalékos adót vetettek ki.

Az RTL-csoport egyebek mellett a diszkrimináció tilalmával érvel Brüsszelben, hiszen a reklámadó elsősorban ezt a céget sújtja. Felmerülhet a versenyszabályok megsértése is, mert a törvény kivételezett helyzetbe hozta a TV2-t, az RTL legfőbb riválisát azzal, hogy az idén nem kell reklámadót fizetnie.

Szerző

Hongkong: Csillapodik a feszültség?

A hongkongi kormányzat jövő heti kezdettel megbeszéléseket ajánlott a tüntető diákok képviselőinek, leszögezve ugyanakkor, hogy a Peking által előre beütemezett választási reform kereteinek megváltoztatására nincs lehetőség.

Hivatalosan bejelentették azt is, hogy a hét rendőrt, aki felelőssé tehető egy tüntető szerda reggeli bántalmazásáért, felfüggesztették a szolgálatból. A Demokrata Párt kerületi tisztségviselői közül tízen lemondtak kormányzati tanácsadói posztjukról a rendőrök eljárása miatt.

Leung Csun-jing kormányzó sajtótájékoztatóján elutasította a diákok által követelt nyilvános jelölés lehetőségét a 2017. évi kormányzóválasztáson. Közölte: érti a diákok óhaját, de a hongkongi alaptörvény és a kínai törvényhozás vonatkozó döntése értelmében erre nincs lehetőség. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a kormányzat hajlandó arról egyeztetni a diákokkal, mi az, ami a fennálló keretek között megvalósítható. "A politika a lehetőségek művészete" - jegyezte meg.

Arra a felvetésre, hogy a megbeszélések eredményének függvényében küldjenek "kiegészítő jelentést" Pekingbe, közölte, hogy a kormányzat már eljuttatta beadványát a törvényhozásnak a legutóbbi konzultációk eredményéről. Leungot éppen emiatt érte bírálat a tüntetők részéről, és követelték a lemondását, mert úgy értékelték, hogy a kínai törvényhozás augusztusi döntése előtt beadott jelentésében nem adott átfogó képet a hongkongiak véleményéről, nem képviselte megfelelőképpen a lakosság egy részének a "valódi" általános választójog, vagyis a szabad választhatóság iránti igényét.

A kormányzó hangsúlyozta: az 1984-ben aláírt kínai-brit közös nyilatkozat, amely rendelkezett a volt brit gyarmat 1997. július elsejével történő visszacsatolásáról, nem tartalmazza az "általános választójog" kifejezést. Az idézett dokumentumban az szerepel - mondta -, hogy "a kormányzót a központi kormány nevezi ki helyi választások vagy konzultációk eredménye alapján".

Leung úgy fogalmazott: "a különleges közigazgatási övezet nem képes az alaptörvénnyel nem ellentétessé tenni a polgári jelölést, mivel az ellentétes vele", vagyis - fűzte hozzá - "valamit, ami törvényellenes, nem tehetünk törvényessé".

A kormányzó utalt arra, hogy közvetítőkön keresztül kapcsolatban állnak a diákszövetség vezetőivel, és bíznak abban, hogy a múlt héten elhalasztott tárgyalások elindulhatnak. Hozzáfűzte, egyetlen alkalommal biztosan nem fogják tudni áthidalni a különbségeket, ezért több fordulóra lesz szükség. Mint mondta, abban kell konszenzusra jutniuk, miként hajtsák végre az "egy ember, egy szavazat" rendszerű választást 2017-ben.

Leung beszámolt arról, hogy a kormányzat három fő területen dolgozik, egyrészt a tüntetőkkel folytatandó párbeszéd megteremtésén, másrészt a rend helyreállításán, vagyis a folyamatos közlekedés újraindításán, harmadrészt pedig a választást előkészítő konzultációk második fordulójának előkészítésén.

A hongkongi diákok szeptember 22-én kezdtek később területfoglalássá bővült utcai tiltakozásokba, mert nem akarják elfogadni a hongkongi választási reform Peking által diktált menetrendjét. A soron következő, 2017-es kormányzóválasztáson első ízben minden választópolgár szavazhat, de - augusztusi pekingi döntés szerint - csak két-három jelöltre, azokra, akiknek személyéről egy 1200 fős bizottság dönt majd. Peking értelmezésében ez összhangban van a hongkongi alaptörvénnyel, amely végső célként általános választójogot, egy széles képviseleti jelölő bizottságot és demokratikus eljárásokat irányoz elő. A szabad jelöltállítást követelő diákok szerint viszont a kínai kormány a jelöltek "előszűrésével" nem tartja be a demokratikus elveket. Úgy látják, hogy a jelölő bizottság, amelyről Peking azt állítja, a helyi társadalmi rétegeket fogja képviselni, Peking-barát politikusokat jelöl majd a kormányzói posztra.

Szerző

Kína kísérleti ebolagyógyszert küld Afrikába

Több ezer adag kísérleti státusban lévő ebolagyógyszert küldött Afrikába a szert kifejlesztő kínai cég, amelynek reményei szerint a gyógyszer a sikeres klinikai kísérletek után megoldást is jelenthet a vírus kezelésében.

A Sihuan gyógyszeripari csoport a fekete kontinensen dolgozó kínai segélymunkások számára küldte a szert, amelyből szükség esetén további készlet is rendelkezésre áll. A JK-05 nevű gyógyszer augusztus végén került először a kínai sajtó figyelmének középpontjába, a hadigyógyászati tudományos akadémia (AMMS) által fejlesztett szer ugyanis akkor kapott gyártási engedélyt a kínai hadseregben alkalmazható speciális gyógyszerként.

A fejlesztőcsoport öt éven át dolgozott a gyógyszeren, amely genetikai úton akadályozza meg az ebolavírus terjedését - mondta Vang Hung-csüen, a kutatócsoport vezetője korábban a kínai központi televízióban. Vang azt is elmondta, hogy a szert sikerrel tesztelték állatokon, de klinikai kísérletek hiányában azt egyelőre csak vészhelyzet esetén lehet alkalmazni.

A Sihuan megerősítette, hogy a gyógyszert általános használatra nem, csak a térségben dolgozó kínai segélymunkások közötti esetleges megbetegedéseknél alkalmazzák. Az ebola elleni harcot több száz kínai segíti, a leginkább érintett három országban - Sierra Leonéban, Guineában és Libériában - emellett tízezer további kínai állampolgár tartózkodik.

A cég bízik a JK-05 sikerében, valamint a polgári alkalmazáshoz szükséges további kísérletek és vizsgálatok felgyorsításának lehetőségében, amelyeken most az AMMS-sel közösen dolgozik. Kínán kívül a cég Afrikában is készül klinikai kísérletekre, s nem zárja ki a szer helyi ebolafertőzötteken való alkalmazását sem.

Az eddig már több mint négyezer áldozatot követelő ebola ellen mind ez idáig egyetlen ország sem tudott hatásos ellenszert kínálni. Amennyiben ez elsőként Kínának sikerül, az a tudományos elismerés mellett az ország "puha erejének" növelését is segítené Afrikában. Hszi Csin-ping elnök a héten úgy fogalmazott, hogy az ebola terjedése az egész nemzetközi közösség számára kihívást jelent, és Kína arra törekszik, hogy a világ többi országával együttműködve dolgozzon a járvány legyőzésén.

Szerző