Romániai elnökválasztás - Kelemen Hunor jónak értékeli eredményét

Jónak ítélte Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke azokat az eredményeket, amelyeket a vasárnapi államfőválasztás exit poll felmérései jeleztek számára.

Kelemen Hunor támogatottságát 3,5 és 4,3 százalék között mérték a közvélemény-kutatók. A politikus az urnazárás utáni sajtótájékoztatóján úgy értékelte, hogy sikerült eljuttatni az RMDSZ üzenetét a választókhoz. Megjegyezte: olyan településeken is kapott szavazatot, ahol nem élnek magyarok, ez azt jelenti, hogy hiteles programmal állt a társadalom elé.

A program ismertetése, népszerűsítése folytatódik. Az RMDSZ az elkövetkező napokban dönt arról, hogy mit tanácsol választóinak a két hét múlva tartandó második fordulóra - tette hozzá a szervezet elnöke.
„Bármelyik exit poll felmérés azt jelzi, hogy megerősödött a szövetség és a választók közötti kötelék” - jelentette ki. Úgy vélte, hogy a szavazók a szövetség erejét, hátterét biztosítják a munka folytatásához.

Kelemen Hunor az MTI kérdésére úgy vélte, a székelyföldi megyékben azért maradt az országos átlag alatt a választói aktivitás, mert az elnökválasztást nem tartották egy időben a parlamenti voksolással.
„2009-hez képest jelentős változás nem történt, imitt-amott sikerült jobban mozgósítani” - jelentette ki.

A politikus nagy tévedésnek nevezte, hogy 2003-ban ötévesre hosszabbították az elnöki mandátumot, és ezzel eltolódott a parlamenti választások és az államfőválasztás időpontja. Hozzátette, ez a körülmény nemcsak azért rossz, mert megnehezíti az RMDSZ számára a mozgósítást, hanem azért is, mert állandó kampányban tartja az országot.

Szerző

Romániai elnökválasztás - Exit poll: Ponta és Johannis került a második fordulóba

Publikálás dátuma
2014.11.02. 22:24
Kelemen Hunor leadta szavazatát. FOTÓ: MTI Haáz Sándor
Victor Ponta szociáldemokrata (PSD) miniszterelnök és Klaus Johannis, az ellenzéki Keresztény-liberális Szövetség (ACL) államfőjelöltje került a romániai elnökválasztás november 16-ai második fordulójába a vasárnapi voksolás lezárása után közzétett exit poll becslések szerint.

Több közvélemény-kutató cég készített exit pollt a román országos hírtelevíziók számára: ezek mindegyikénél Ponta végzett az élen a leadott voksok 38,2-41,5 százalékával, míg a második helyre került ACL-jelölt támogatottságát 31-32,1 százalék közöttire becsülik.

A harmadik helyért az exit polloknál nagy a "tolongás", de a közzétett becslésekből az valószínűsíthető, hogy a kormányfő szövetségese, Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnök végzett a harmadik helyen 6 százalék körüli eredménnyel, míg a távozó Traian Basescu államfő által támogatott Elena Udrea, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnökét a szavazók 5-6 százaléka, Monica Macovei független jelöltet pedig a voksolók 4-6 százaléka támogatta.
Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a 14 jelölt közül a hatodik helyen szerepel az exit pollokban 3,5-4,3 százalék körüli eredménnyel, míg Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) államfőjelöltjének országos támogatottsága a becslések szerint 0,5-0,7 százalékra tehető.

Dan Diaconescu médiamágnás eredményét - akinek populista pártja a 2012-es parlamenti választáson még 14 százalékot szerzett - 2 és 4 százalékra teszik a becslések, míg Teodor Melescanu független jelölt, aki a külföldi hírszerzés éléről mondott le, hogy megpályázza az elnöki tisztséget, valamivel több mint 1 százalékot szerzett.

A Romániától nyugatabbra lévő országokban helyi idő szerint 21 óráig folytatódik a szavazás. A külföldön berendezett csaknem 300 szavazóhelyiség közül többnél - főleg a nagy számú román vendégmunkást foglalkoztató országokban, illetve a Moldovai Köztársaságban - hatalmas sorok alakultak ki vasárnap: sok helyen órákig vártak az emberek hogy leadhassák voksukat.
Traian Basescu államfő és az ellenzék több vezetője Titus Corlatean lemondását követelte vasárnap este arra hivatkozva, hogy a külképviseletek nem készültek fel megfelelőképpen a voksolásra, és ezzel megfosztották a külföldön élő román állampolgárokat választójoguk gyakorlásának lehetőségétől.

A külföldi szavazókörzetekben román idő szerint 19 óráig 120 ezer polgár adta le voksát, országos szinten pedig a 18,3 millió állampolgár 48,9 százaléka szavazott.
Az első részeredményeket hétfőn teszi közzé az országos választási iroda.

Szerző

Porosenko: Sem Ukrajna, sem a világ nem ismeri el a szakadárok választását

Semmi köze a szabad véleménynyilvánításhoz annak az úgynevezett választásnak, amelyet vasárnap rendeztek az oroszbarát szeparatisták a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megye általuk megszállt területein - szögezte le Petro Porosenko ukrán elnök sajtószolgálatának tájékoztatása szerint.

Az államfő hangsúlyozta, hogy a választás megrendezése súlyos ellentmondásban van a Kijev és a szakadárok képviselői között szeptember 5-én Minszkben létrejött megállapodással.

"Az a bohózat, amelyet harckocsik és gépkarabélyok árnyékában rendezett meg két terrorista szervezet a Donyec-medence egy részében, egy szörnyű esemény, aminek semmi köze a szabad akarat valódi kinyilvánításhoz" - fogalmazott az elnök, leszögezve, hogy sem Ukrajna, sem a civilizált világ nem ismeri el ezt a "bohózatot".

"Már most a világ vezető országai és befolyásos nemzetközi szervezetek elítélték ezeket az úgynevezett választásokat" - jelentette ki Porosenko. Reményét fejezte ki, hogy Oroszország sem fogja végül legitimnek tekinteni a voksolást, mert az - mint mondta - súlyosan sérti a minszki jegyzőkönyv tartalmát, amely alatt ott áll Moszkva képviselőjének aláírása is.

Az államfő szavai szerint ugyanis a Minszkben aláírt jegyzőkönyv azt tartalmazza, hogy előrehozott helyhatósági választásokat kell rendezni a Donyec-medence egyes térségeiben, de azoknak teljes mértékben meg kell felelniük az ukrán törvényeknek.
Az úgynevezett összekötőcsoport, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), Moszkva, Kijev és a szakadárok képviselői szeptember 5-én jegyzőkönyvet írt alá a fehérorosz fővárosban. A korábban nyilvánosságra hozott információk alapján elsősorban a konfliktusban szemben álló felek közötti tűzszünetről és fogolycseréről született megállapodás, mostanáig nem hoztak nyilvánosságra semmit arról, hogy a választásokkal kapcsolatosan milyen rendelkezést tartalmaz a dokumentum.

Az elnök szerint a nemzetközi megállapodásoknak a törvénytelen választások megrendezésével való súlyos megsértése veszélybe sodorja a békefolyamatot.
"Ukrajna megfelelő választ ad erre a kihívásra" - figyelmeztetett Porosenko.

Szerző