Előfizetés

Terrortámadás - A pápa is megszólalt

Publikálás dátuma
2015.01.12. 13:07

A muzulmán vallási vezetők, politikusok és értelmiség segítségét kérte Ferenc pápa az erőszakot igazoló vallási fundamentalizmus elutasítására a Vatikánban akkreditált diplomatákhoz hétfőn intézett beszédében.

Ferenc pápa úgy fogalmazott, a vallás szélsőséges értelmezése puszta ideológia, amely Istent is elutasítja. Az egyházfő a vallási vezetőkhöz, politikusokhoz és értelmiségiekhez fordult, "különösképpen a muzulmánokhoz" annak érdekében, hogy ítéljék el a "vallás bármilyen fundamentalista és szélsőséges értelmezését, amelyet erőszakos cselekmények igazolására használnak fel.     

A szentszéki nagyköveteknek év elején tartott beszédében az egyházfő konkrét lépéseket és "egyhangú választ" szorgalmazott a nemzetközi közösségtől a béke érdekében Ukrajnában, Szíriában, Irakban, a Közel-Keleten és Nigériában is.  A pápa szerint a világ számos részén egyszerre zajló konfliktusok egy új világháború részei.

Ferenc pápa szerint a "megkövült szívű" emberiség a selejt kultúrájában él, amely nem kímél senkit és semmit, és embertársainkban nem testvért, hanem rabszolgát vagy ellenséget látunk. Ez állandó feszültséghez és konfliktusokhoz vezet. "A Párizsban történt tragikus merénylet a másikat elvető kultúrából ered, amely (...)  megosztja és szétbomlasztja az egész társadalmat, erőszakot és halált okoz" - fogalmazott az egyházfő. Hozzátette, hogy a terrorizmushoz a vallás "eltorzult formái" vezetnek.

Ferenc pápa megemlékezett a Pakisztánban decemberben merényletben meggyilkolt több mint száz gyermekáldozatról. Az erőszak és az emberrablások azonnali beszüntetését sürgette Nigériában, békét szorgalmazott a dél-amerikai Venezuelában és Kolumbiában, megállapodást Irán és a nemzetközi közösség között Teherán atomprogramjáról, valamint a párbeszéd megindítását a két Korea között. A katolikus egyházfő kifejezte reményét, hogy a Közel-Keleten újraindul a felek közötti tárgyalás egy olyan megoldással, amely a palesztin és az izraeli népnek is békét biztosít, nemzetközileg elismert határok között, két államban - mondta a pápa. Hangsúlyozta, hogy védelmet kell biztosítani a közel-keleti keresztényeknek is, akik nélkül a Közel-Kelet "csonka" lenne. A párbeszéd példájaként Ferenc pápa az Egyesült Államok és Kuba között bekövetkezett közeledést említette.

Ferenc pápa az ENSZ megalapításának idei 70. évfordulójára emlékeztetett VI. Pálnak a szervezet New York-i székházában 1965-ben mondott szavaival. "Milliók vére, a számtalan és elmondhatatlan szenvedés, felesleges mészárlás (....) változtassa meg a világ jövőbeli történelmét: soha többé háborút!" - hangzott az idézet.

A pápa elítélte az erőszak összes megnyilvánulását, külön kiemelve a nőkkel szembeni erőszakot. Magatartásváltást sürgetett a menekültekkel és bevándorlókkal szemben is, hangoztatva, hogy "az elutasítást, az érdektelenséget és a félelmet a másik őszinte elfogadásának kell felváltania". 

Ferenc pápa köszönetet mondott az ebolajárványtól sújtott betegeket ápoló orvosoknak.

Terrortámadás - Franciaország 10 ezer katonát mozgósít

Franciaország 10 ezer katonát mozgósít kedd estétől az "ország érzékeny pontjainak" biztosítására a párizsi terrortámadásokat követően Jean-Yves Le Drian védelmi miniszter tájékoztatása szerint.

"Francois Hollande államfő felkérte a hadsereget, hogy vegyen részt az ország érzékeny pontjainak a védelmében" - fogalmazott hétfőn a tárcavezető az elnöki hivatalban tartott belbiztonsági válságtanácskozást követően. Le Drian szerint "az óriási terrorfenyegettség" mértékéhez megfelelően "valóságos belföldi mozgósítás" kezdődik.

"Ez az első alkalom, hogy az erőinknek ekkora méretű mozgósítására kerül sor az ország teljes területén" - hangsúlyozta a miniszter. Elmondta, hogy a mobilizálás már hétfő reggel megkezdődött, "s az erők nagy professzionalizmusának és nagyon gyors reagálásának köszönhetően folytatódni fog, (a hadsereg) ezzel is hozzájárul" Franciaország biztonságának szavatolásához. Arra az újságírói kérdésre, hogy mik számítanak az "ország érzékeny pontjainak", a miniszter azt válaszolta, hogy azt jobb nem nyilvánosságra hozni.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter közölte, hogy a 717 zsidó iskola és vallási hely védelmére már hétfőn közel 5 ezer rendőrt és csendőrt rendel ki, akikhez a következő 48 órában a katonák is csatlakoznak. A belügyminiszter ezt annak a kóser boltnak a közelében jelentette be, ahol Amedy Coulibaly, az egyik dzsihadista a pénteki túszejtés során megölte négy zsidó túszát. Néhány perccel korábban Manuel Valls kormányfő a BFM hírtelevízióban azt mondta, hogy az "üldözés folytatódik", mert a rendőrség feltételezése szerint a három megölt terroristának valószínűleg voltak tettestársaik.

Francois Hollande francia államfő péntek esti beszédében éberségre kérte honfitársait, mert szerinte nem ért véget a terrorfenyegetettség Franciaországban azzal, hogy a biztonsági erők két párhuzamos akcióban megölték a Charlie Hebdo című szatirikus lap elleni szerdai merénylet elkövetésével gyanúsított két testvért, valamint a Párizsban pénteken egy kóser élelmiszerboltban túszokat ejtő, előző nap pedig egy rendőrnővel végző iszlamista fegyverest.

A három napig tartó merényletekben 17-en haltak meg és húszan sebesültek meg. A támadássorozat óriási összefogást váltott ki az országban: vasárnap közel 4 millióan vettek részt a terrorizmus elleni felvonulásokon, ekkora méretű megmozdulás még soha nem volt Franciaországban.

Akik hiányoztak Párizsból

Biztonsági megfontolásokkal indokolta a Fehér Ház, hogy sem Barack Obama elnök, sem John Kerry külügyminiszter nem vett részt a párizsi terrorellenes demonstráción, amelyen több mint ötven állam- és kormányfő vonult fel Francois Hollande francia elnök mellett. 

Párizsban tartózkodott ugyan Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter, egy terrorizmus elleni biztonságpolitikai konferencián vett részt, s több interjút is adott, de ő sem volt ott a menetben. Washingtont hivatalosan Jane Hartley, a Párizsban akkreditált amerikai nagykövet képviselte.

John Kerry, aki éppen Indiában tárgyalt, újságíróknak elmondta, bár szeretett volna, korábban megszervezett útja miatt nem tudott ott lenni Párizsban. Az amerikai külügyminiszter a tervek szerint csütörtökön érkezik majd a francia fővárosba. Kerry szerint Washington jelentős rendőrségi, hírszerzési támogatást nyújtott a francia hatóságoknak a terrortámadások megoldásához.

A CNN-nek egy fehérházi illetékes név nélkül azt mondta, biztonsági megfontolások nem teszik lehetővé, hogy az amerikai elnök, vagy az alelnök ilyen jellegű rendezvényen megjelenjen. Josh Ernest fehérházi szóvivő bejelentette, hogy február 18-án Washingtonban terrorizmus-ellenes csúcstalálkozót tartanak.