Előfizetés

Szeptemberben Újpest–Fradi

A Magyar Labdarúgó Szövetség Versenybizottsága tegnap elkészítette a 2015-2016-os labdarúgó NB I sorsolását. Előzetesen többféle szempontot is figyelembe vett a szövetség a párosítások kialakításakor – a nemzetközi kupákban érdekelt csapatok szereplését, valamint a stadionfejlesztési beruházásokat 

Az előző idényben bronzérmes MTK az egész szezont a Honvéd pályáján, a Bozsik Stadionban játssza majd. A Pancho Aréna építésének idején Székesfehérváron futballozó Puskás Akadémia ezúttal korábbi vendéglátójának, a Videotonnak biztosítja a felcsúti létesítmény használatát tavasszal, amikor megkezdődik a Sóstói Stadion rekonstrukciója.

Képernyőn a magyarok jövő csütörtökön

Európa Liga, selejtező,

1. forduló:

Debrecen–Sutjeska Niksic (montenegrói) 18.30 (Duna World)

Go Ahead Eagles (holland)–Ferencváros 20.00 (Duna Tv)

MTK–Vojvodina (szerb) 20.30 (Duna World)

A Vasas és a Békéscsaba csapata csak bizonyos feltételek megvalósulásával rendezhet élvonalbeli mérkőzéseket az angyalföldi Illovszky Rudolf Stadion, illetve a Kórház utcai Stadion gyepén. Előbbi a Szusza Ferenc Stadiont, utóbbi a kecskeméti Széktói Stadiont jelölte meg tartalék helyszínként.

Az újpestiek várhatóan október közepétől megkezdik sportlétesítményük felújítását, így a lila-fehérek indítványozták a pályaválasztói jog felcserélését az őszi szezon második felére. Az azonos stadiont használó klubok ellentétes sorsolást

kaptak. Mindezek figyelembe vétele után kiderült, hogy a bajnoki címvédő Videoton a Honvédhoz látogat a július 17-19-i hétvégén sorra kerülő első fordulóban. A Ferencváros zöld-fehér rangadón léphet pályára Szombathelyen, míg az elmúlt szezonban bronzérmes MTK a Puskás Akadémiánál vendégeskedik.

Az újoncok közül a Vasas a Diósgyőr elleni idegenbeli összecsapással rajtol, a Békéscsaba pedig a Debrecent fogadja majd. A 12 csapatosra fogyatkozott NB I utolsó párosítása az első körben az Újpest–Paks mérkőzés lesz.

A lebonyolítást illetően, a csapatokra 33 forduló vár, amely úgy tevődik össze, hogy előbb oda-visszavágós rendszerben küzdenek az együttesek, majd a harmadik körben a 2014-2015-ös idény első hat helyezettje hat, míg a többiek öt mérkőzést játszanak hazai pályán. Erre a szakaszra új sorsolást tartott az MLSZ.

Az első Újpest–Ferencváros derbit a szeptember 12-i hétvégén rendezik, míg a Fradi–MTK örökrangadó első felvonására az augusztus 15-i hétvégén kerül sor. Az együttesek jövő hétfőig jelezhetik az MLSZ-nek a pályaválasztói jog felcserélésére vonatkozó kéréseiket.

Az NB I első fordulójának párosítása
Diósgyőr–Vasas
Haladás–FTC
Honvéd–Videoton
Puskás Akadémia–MTK
Békéscsaba–DVSC
Újpest–PaksNehéz feladat lesz

Publikálás dátuma
2015.06.26. 07:56
Illusztráció/Thinkstock
Nehéz csoportba került a magyar női kézilabda-válogatott, amely a házigazda dán, valamint a montenegrói, a japán, a tunéziai és a szabadkártyával induló szerb csapattal találkozik a decemberi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

„Felemás a sorsolásunk. Nagyon nehéz csoportba kerültünk, nyilván nem a legszerencsésebb a házigazdával egy hatosban szerepelni, és a 5. és 6. kalapból is a legerősebb válogatottakat kaptuk, valamint Montenegrót. Ezzel szemben a B-csoport jóval gyengébb, ott a svédeket érzem a legerősebb csapatnak.

A csoportunkban realitás a legjobb négy közé jutás. Ha le tudjuk győzni Japánon és Tunézián kívül Szerbiát is, és esetleg egy bravúrra is képesek lennénk, akkor feltehetőleg a 2-3. helyen továbbjutva Hollandia vagy Lengyelország lenne az ellenfelünk a vb legfontosabb mérkőzésén, a nyolcaddöntőben. Utóbbi találkozó voltaképpen eldönti, hogy ott lehetünk-e az olimpiai selejtezőben” - fogalmazott a Magyar Kézilabda Szövetség honlapjának Németh András szövetségi kapitány.

A magyarok ágán szerepel még a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) által a legelőkelőbb kalapba sorolt, nemzetközi téren kiemelkedő eredményt eddig soha nem produkált kubai, valamint az Eb-bronzérmes svéd, az Eb-hetedik holland, a vb-negyedik lengyel, a vb-18. kínai és a vb-14., olimpiai tizedik angolai válogatott.

A december 5-20. közötti világbajnokságon négy hatos csoport lesz, ezekből a legjobb négy-négy jut a nyolcaddöntőbe. A torna győztese kijut a riói olimpiára, a 2-7. helyezettek pedig jogot szereznek a 2016 márciusában sorra kerülő ötkarikás selejtezőtornákon való részvételre.

 A csoportok
A csoport (Herning): Dánia, Montenegró, MAGYARORSZÁG, Japán, Tunézia, Szerbia
B csoport (Naestved): Kuba, Svédország, Hollandia, Lengyelország, Kína, Angola
C csoport (Kolding): Brazília, Franciaország, Argentína, Koreai Köztársaság, Kongói DK, Németország
D csoport (Frederikshavn): Norvégia, Spanyolország, Románia, Oroszország, Puerto Rico, KazahsztánHoppon marad a bajnok?

R.T.
Publikálás dátuma
2015.06.26. 07:56
Cavanira nagyon rájár a rúd mostanság FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/JULIAN FINNEY
Teljes anyagi csőd fenyegeti a dél-amerikai szövetséget, a Comnebolt. A FIFA elleni korrupciós eljárás szele a szövetséget is elérte, s zárolták legfontosabb szponzorai bankszámláját. Így az is kérdéses, ki tudja-e fizetni a Comnebol a Copa América győztesének járó 10 millió dollárt.

A házigazda Chile tovább menetel a Copa América döntője felé. A múlt héten ittas vezetésen kapott Arturo Vidal fémjelezte együttes Isla 81. percben szerzett góljával 1-0 arányban fektette két vállra Uruguayt egy igencsak hektikus mérkőzésen. A játékvezető a Celeste két játékosának is felmutatta a piros lapot: Cavani a 63. percben kapta meg második sárgáját, s hasonló sorsra jutott Fucile is a 88. percben. Chile ezzel bejutott az elődöntőbe, ahol a Bolívia-Peru találkozó győztesével kell megküzdenie a fináléba való bekerülésért.

Copa América, negyeddöntők
Chile-Uruguay 1-0
Bolívia-Peru (csütörtök hajnalban, lapzártánk után)
Argentína-Kolumbia (péntek 01.30, Tv: Sport1)
Brazília-Paraguay (péntek 23.30, Tv: Sport1)

Hogy a Copa győztese kap-e bármiféle prémiumot, vagy csupán a dicsőségért játszanak-e a kontinens csapatai, ez egyelőre nagy kérdés. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elleni nyomozás hullámai ugyanis a dél-amerikai szövetséget, a Comnebolt is elérték. Mit elérték, magukkal is sodorhatják!

A korrupciós botrányba ugyanis belekeveredett a Comnebol négy legfontosabb szponzora, az uruguayi Datisa, a brazil Traffic, továbbá az argentin

Full Pay és a Torneos y Competencias. Mindegyikük bankszámláját zárolták. A Copa América szervezőinek egyelőre sejtelmük sincs arról, honnan tudják előteremteni a 10 millió dolláros győzelmi prémiumot. Wilmar Valdez, az uruguayi szövetség elnöke, a Conmebol alelnöke elismerte, hogy nagy a baj.

Az El País spanyol napilapnak elmondta, jelenleg nem is az okozza a legnagyobb fejtörést számukra, miből fizetnek a győztesnek, hanem az, hogyan tudják majd egyáltalán működtetni a dél-amerikai szövetséget. A pénzhiány miatt ugyanis számos esemény megrendezését fenyegeti veszély. Kérdésessé vált a jelenleg az elődöntőknél tartó Libertadores Kupa finanszírozása is.

A dél-amerikai labdarúgás nagyon nehéz helyzetbe kerülhet. Az FBI nyomozása megállapította, hogy a Copa América szponzorációs szerződéseit a korrupció „valóságos orgiája” jellemezte. A Datisa például 320 millió dolláros szerződést kötött a Comnebollal a 2015-ös, a 2019-es és a 2023-as Copa América megszervezéséért.

A megállapodásért a cég összesen 100 millió dollár kenőpénz kifizetését helyezte kilátásba. Az FBI szerint az első részletet 2013-ban fizették ki, ebből 3 millió dollár ütötte a markát a Conbebol elnökének, illetve a brazil és az argentin szövetség első emberének. Persze a többi szövetség vezetője sem maradt ki a buliból, de ők kénytelenek voltak beérni 1,5 millió dollárral.

A FIFA május végén letartóztatott illetékesei közül négy sportvezető volt dél-amerikai: rács mögé került a Conmebol elnöke, Eugenio Figueredo, elődje, Nicolás Leoz, José Maria Marin, a brazil szövetség korábbi elnöke, aki a 2014-es labdarúgó világbajnokság lebonyolításáért is felelt, továbbá Rafael Esquivel, a venezuelai szövetség elnöke. Hírek szerint azonban más dél-amerikai sportvezetők sem érezhetik biztonságban magukat. Chilében, Uruguayban és Argentínában is nyomozás folyik. Brazíliában pedig az egykori focicsillag, jelenlegi szenátor Romário politikai vizsgálóbizottságot hívott életre, amely a brazil szövetség ügyeit hivatott feltárni.

Cavani nehéz napjai

Cavani számára a baj nem jár egyedül. De egyszerre ennyi megrázkódtatásra tényleg nem készülhetett fel. Az még csak hagyján, hogy kiállították a Chile elleni mérkőzésről, a címvédő Uruguay pedig kiesett a Copából. De teljesen megérthetjük őt, hogy nem volt éppenséggel a legjobb idegállapotban. Nem sokkal a találkozó előtt derült ki ugyanis, hogy édesapja halállal végződött baleset főszereplője volt, s őrizetbe vették. Cavani nagy dilemma előtt állt, hazautazzon-e, végül úgy döntött, csapata rendelkezésére áll. Az uruguayi szövetségi kapitány elmondta, „sokkolta az eset, amint mindannyiunkat. Az idő majd megmutatja, mennyire képes feldolgozni a történéseket”. Uruguay kiesésével Cavani hazamehet börtönbe került apjához.