A Lázár-család lett Csongrád "földesúri dinasztiája"

A Demokratikus Koalíció szóvivője hétfőn felszólította Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy számoljon el azzal a több mint 750 millió forinttal, amelyet rokonai az állami földek megvásárlására költenek.

Gréczy Zsolt budapesti sajtótájékoztatóján a Blikk cikkére hivatkozott, amely szerint Lázár János családja 753 millió forintért tett szert 505 hektárnyi földre Csongrád megyében. A DK szóvivője úgy fogalmazott, a bevásárlással a Lázár család lett Csongrád megye új földesúri dinasztiája, a földprivatizáció csak arról szól, hogy a fideszes kevesek és családtagjaik legyenek Magyarország új földesurai.

A lap idézi, hogy kérdésükre a Miniszterelnökség azt válaszolta: "Mint ahogy Lázár János miniszter úr korábban már a sajtó nyilvánossága előtt elmondta, rokonai, akik évtizedek óta mezőgazdasággal foglalkoznak, és minden feltételnek megfelelnek, hogy a liciteken részt vegyenek, nyílt árveréseken, esetenként a piaci eladási ár többszöröséért jutottak a földterülethez. Az ár kifizetéséhez miniszter úr rokonai banki kölcsönt fognak felvenni".

Gréczy Zsolt azt mondta, egy szavát sem hiszik el a miniszternek, és nem hisznek abban, hogy van egy olyan család, ahol mindenki elképesztően gazdag és sikeres.

Szerző

Jogerős: 100 ezret fizethet a cég, ahol nő nem vezethet kukásautót

Elutasította a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság annak a békéscsabai cégnek a keresetét, amelyre korábban bírságot szabott ki az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH), mert a társaság nem kívánt felvenni egy hulladékszállító járművezetőnek jelentkező nőt - közölte a Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya hétfőn.

Mint azt korábban lapunk is megírta, egy női pályázó jelentkezett egy hulladékszállító járműre sofőrnek Békéscsabán, és bár a hölgy pályázati feltételeknek megfelelt, mégsem alkalmazták, mert a hirdető cég nem foglalkoztat női alkalmazottakat. Ezt azzal indokolták, hogy a munka zajjal, porral, fertőzésveszéllyel jár, női vizesblokkokat, öltözőket pedig nem alakított ki a munkáltató, a tárgyi körülmények bővítését pedig likviditási problémák akadályozzák. Az elutasított nő eljárást indított az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) előtt, hivatkozva arra, hogy védett tulajdonsága (női nemhez tartozás) miatt a munkaerő-felvétel során hátrány érte.

Az EBH megállapította, hogy a cég az állásra jelentkező nővel szemben közvetlen hátrányos megkülönböztetést alkalmazott és megsértette az egyenlő bánásmód követelményét. A hatóság megtiltotta a jövőbeni jogsértő magatartást és százezer forint bírság megfizetésére kötelezte a vállalatot.

A döntés ellen a cég keresetet nyújtott be a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságra, kérve, hogy helyezzék hatályon kívül az EBH határozatát és kötelezzék a hatóságot új eljárás lefolytatására. A bíróság elutasította a keresetet. Indoklásában megállapította, hogy az EBH sem anyagi, sem eljárási jogszabálysértést nem követett el, döntése mindenben megalapozott. Az ítélet jogerős - olvasható a közleményben.

Szerző

Simicskáék lemaradtak a TV2-ről?

Publikálás dátuma
2016.01.25. 13:26
FOTÓ: Népszava
A Megapolis Media Zrt. kérelmét elutasították, így Simicska Lajos üzlettársának, Fonyó Károlynak a cége nagyon úgy tűnik, hogy lemaradt a TV2-ről - írja az Origo.

A TV2 Media Group Holdings Kft. és annak tulajdonosai, Yvonne Dederick és Simon Zsolt közleménye szerint a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága első fokon elutasította a Megapolis Media Zrt. változásbejegyzési kérelmét. Simicskáék azt próbálták elérni, hogy jegyezzék be a Megapolist a TV2 Media Group Holdings Kft. tulajdonosaként, míg a korábbi ügyvezetőket töröljék.

Mint írják, a cégbíróság döntése ezzel megerősíti, hogy a TV2 Media Group Holdings Kft. tulajdonosai Yvonne Dederick és Simon Zsolt, akik egyúttal a társaság ügyvezetői is. A két tulajdonos kijelenti, hogy a Magyar Broadcasting Co. Kft.-vel jogszerűen megkötött tranzakció lezárult, és a TV2 Média Csoport Kft. televízióadó új tulajdonosa a Magyar Broadcasting Co. Kft. - idézi az Origo.

Andy Vajnáék január 3-án jelentették be, hogy lezárult a TV2 megvásárlása, a csatorna élére pedig kinevezték Dirk Gerkenst. A Magyar Broadcasting Co. Kft. beadta a bejegyzési kérelmét, néhány nappal később pedig már ő lett a TV2 Média Csoport Kft. új tulajdonosa a cégbíróság döntése nyomán.

Ezután Simicskáék keresetet nyújtottunk be Andy Vajna tulajdonjogának bejegyzése ellen. Óvári Győző, a Megapolis Media Zrt.-jének ügyvédje január 20-án kifejtette lapunknak, a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága azért utasította el kérelmüket, mert azt csak olyan esetben lehet beadni, amikor a testület még nem jegyezte be a változásokat: Simicska Lajos köre pedig Vajna bejegyzése után 5 órával adta be a kérelmet, így azt a bíróság formai hiba miatt elutasította. A filmügyi kormánybiztos Magyar Broadcasting Co. Kft.-jét január elején jegyezték be a TV2-t üzemeltető TV2 Média Csoport Kft.-be. Óvári szerint érdekes, hogy ugyanaz a bíró fogadta el másfél nap alatt Vajna kérelmét, aki az ő beadványukat hónapok óta nem bírálta el, pedig "ugyanannyi papírt" adtak be.

Decemberben a Népszava is megírta: csaknem hétmilliárd forintos hitelt kapott az állami tulajdonú Eximbanktól Andy Vajna cége a TV2 megvásárlására - ez a cég nyilvános cégbíróságai irataiból derült ki. Ennek kapcsán a filmügyi kormánybiztos a Népszabadságnak adott interjúban azt mondta, nincs mögötte állami támogatás, szigorú feltételekkel és piaci kamatozással kapott hitelt, továbbá cáfolta, hogy egy másik állami bank, az MKB is beszállt volna a finanszírozásba. Kérdésünkre, miként teremtette elő a 18-20 milliárdosra becsült vételárat, Vajna azt felelte: A vételár üzleti titok. Az ügyletet saját tőkéből és egy több bankból álló konzorcium közreműködésével finanszíroztam.

Szerző