Előfizetés

Az étel és a hajlék jog, nem kiváltság

Urbán Csilla
Publikálás dátuma
2017.07.18. 07:15
Fotó: Vajda József
Több tonnányi ételt ment és főz meg a rászorulóknak a budapesti Food Not Bombs. Az önkéntesek a nyitottabb társadalomért is dolgoznak.

7800 kilogramm alapanyag és 10 400 adag melegétel. Ez a Food Not Bombs (FNB) Budapest 2016-os mérlege. A csapat a kidobásra szánt zöldségeket és gyümölcsöket ment meg piacokról, majd rászorulóknak főz.

- Jó kapcsolatot alakítottunk ki az árusokkal. Tudják, mikor jövünk és kikészítik azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, amiket nem tudtak eladni, mert szépséghibásak, nyomódottak. Az egyik piacozásnál már FNB-s pólóban várt minket egy árus - mondta Márta Judit, az ételpazarlás ellen fellépő FNB Budapest egyik aktivistája. A 2014 óta minden héten akciózó csapat a Fehérvári úti és a Fővám téri piacokról gyűjti be szombatonként a kidobásra ítélt alapanyagokat, előző hétvégén például a nyári szezonnak is köszönhetően mintegy 200 kilogrammot. A zöldségeket és a gyümölcsöket vasárnaponként önkéntesek dolgozzák fel, majd 150-200 adagnyi ételt főznek belőle. A menü vegetáriánus, levesből, főételből és salátából áll. Egy pékségtől is megkapják a megmaradt élelmiszert. Minden vasárnap a Boráros téren osztanak, kéthetenként szombaton pedig az aluljárókat járva kínálnak bedobozolt ételt.

Az FNB Budapest egy nemzetközi kezdeményezés magyar csoportja, csak közösségi finanszírozásból tartják fenn magukat. - Főztünk már a Társadalomelméleti Kollégium konyháján, aztán az Élesztőházban kaptunk helyiségeket, nemrég költöztünk át a Food Truck Udvarba. A költségvetésünk az éves támogatói buliból jön össze. Az új helyiségek felújítása azonban ennek a felét elvitte, ezért szeptemberben is szervezünk egy támogatói bulit és még most júliusban indítunk egy magyar és egy nemzetközi crowdfunding kampányt, hogy a felújításhoz szükséges összeget összekalapozzuk - mondja Márta Judit. Vannak nehéz pillanatok a munka során, de motiváló, hogy önerőből sok mindent elért a mozgalom és hogy egy szuper közösség része lehet.

Egy ilyen kezdeményezés életben tartásához nélkülözhetetlenek az önkéntesek. Bárki részt vehet bármelyik munkafolyamatban, legyen az piacozás, az alapanyagok feldolgozása, ételosztás vagy takarítás. Ugyan 15 kilogramm zöldbab megpucolása lélekölőnek tűnik, de a társaság kárpótol. Az FNB-nél mindig jó a hangulat, a légkör befogadó, szó szerint bárki bármikor beeshet az utcáról. Tinédzserektől kezdve egészen a nyugdíjas korúakig sokan megfordulnak itt, magyarok és külföldiek egyaránt.

Ottjártunkkor két amerikai lány csatlakozott a csapathoz, akik Budapesten a Pázmányon végeznek kutatást és programot kerestek a hétvégére. Az önkéntesek egy része azért jön, mert szociálisan érzékeny, mások a közösségi élményért vesznek részt a munkában. Beszélgetésre nemcsak az ételek feldolgozása, hanem az osztás közben is van lehetőség. Az FNB így nemcsak az ételpazarlás ellen, hanem egy nyitottabb társadalomért is dolgozik.

A mozgalom az aktivizmushoz azonban nem úgy viszonyul, mint egy jótékonysági kezdeményezés, ami szerintük alá-fölérendelt viszonyt eredményez. Ráadásul fenntartja a meglévő társadalmi-gazdasági rendszert, amelyben a lakásszegénység és az éhezés egyre több embert sújt. Inkább úgy fogalmaznak, szolidárisak azokkal, akiket magukra hagyott a társadalom. Az étel és a hajlék ugyanis jog, nem kiváltság.

Infó:

FNB Budapest “Food is a Right” akciója

Szombat 14.00-tól piacozás a Fővám téri és a Fehérvári úti Vásárcsarnokban

Vasárnap 10.00-tól közös főzés a Food Truck Udvarban, 16.00-tól ételosztás a Boráros téren

További információ a Food Not Bombs Budapest Facebook-oldalán és a www.fnbbudapest.hu-n

Megrovást kapott az orvos, mert bírálni merészelte a kamarát

D. A.
Publikálás dátuma
2017.07.18. 07:08
Népszava fotó
Megrovást kapott Kunetz Zsombor orvos a sajtóban tett nyilatkozataiért a Magyar Orvosi Kamara (MOK) etikai bizottságának elsőfokú határozata szerint - erről maga az érintett számolt be a blogján.

 Kunetz Zsombor volt az, akitől májusban miután akarta ismerni a MOK elnökének és az elnökségnek járó juttatásokat, továbbá arról is érdeklődött, hogy miként használja fel a tagdíjak és egyéb bevételeit a kamara előbb az adatokért 88 ezer forintot kért, majd etikai vizsgálatot is kezdeményezett. Végül a szervezet az orvos által kért gazdálkodási és béradatokat kitette a honlapjára. Köztük azt is, hogy mennyit keres Éger István, a testület elnöke, aki - mint kiderült -havonta bruttó 1 millió forintot visz haza.

Kunetz ügyének további érdekessége, hogy ugyanezt a megrovást kapta az a veszprémi onkológus is, aki csak olyan betegeken végzett el életmentő beavatkozásokat, akik 150 ezer forintot fizettek neki. De például az ellen a nőgyógyász ellen kamarai etikai vizsgálat sem indult, aki a MOK és annak vezetőinek a kritizálásánál sokkal súlyosabb etikai elbírálás alá kellene, hogy essen - írja blogján Kunetz.

Ipari park a város közepén? - Zajos betonkeverő Szikszón

Publikálás dátuma
2017.07.18. 07:05
ÜZEM A VÁROS SZÍVÉBEN - A jegyző szerint halk és veszélytelen ( a szerző felvétele)
A Szikszón élőknek is joguk van eldönteni, hogy mivel éljenek együtt – hívta fel a helyi önkormányzat figyelmét internetes bejegyzésében dr. Piskóti István professzor, a Miskolci Egyetem Marketing Intézetének igazgatója aki élére állt egy tiltakozási akciónak. 

A Miskolchoz közeli településen ugyanis egy új betonkeverő üzem épült, néhány tíz méterre a lakóházaktól, étteremtől, a nem oly távol lévő kórháztól. A helyi engedélyeket kiadó jegyző a közelben élőket károsítható egészségi, környezetszennyezési kockázatokról nem készíttetett előzetes felmérést, a lakókat a tervezett beruházásról előzetesen nem tájékoztatták, lakossági fórumot sem tartottak a témában. Az emberek csak a már összeszerelt üzemet vették észre, amelyhez nem építettek külön a megközelítésére alkalmas úthálózat, így a kész építőanyagot csak a házak szomszédságában, a városon át szállíthatják majd el.

A Miskolc-Kassa főútvonalon, a lakott területeken átmenő szakaszokon egyébként is óriási méretű a gépjárműforgalom – mondja dr. Piskóti István – a sokszor megígért, eddig meg nem épült autópálya sem lesz igazi megoldás az üzem megközelíthetőségére, hiszen a városban kialakított ipari parkot csak a belső utakon lehet megközelíteni. Köztudott, hogy egy betonkeverőhöz erősen porozó alapanyagokat kell a helyszínre vinni. 

Azzal nemigen számoltak, hogy a beruházással tovább növekedik a 3-as úton haladó tehergépjárművek száma, s azzal sem, hogy a kertekkel szépen kialakított lakókörnyezet nyugalmát zavarják. A kavicsot, homokot, vagy akár a kész betont szállító speciális járművek, teherautók közlekedése bizonyosan hangos és légszennyező lesz. A professzor emiatt pár hete a lakók nevében levélben fordult az önkormányzat jegyzőjéhez, amelyben kérte, hogy mutassák be a betonkeverő működésével járó légszennyezéssel, porzással, útkárosítással összefüggő hatás-elemzéseket. Amíg erről nem adnak tájékoztatást a lakóknak, addig azt kérték, ne engedélyezzék az üzem működését.

A Szikszói Önkormányzati Hivatal jegyzője válaszlevelében közölte, hogy a helyszín, mint ipari park, üzemi tevékenység folytatására alkalmas, ezen a területen pedig idén május közepétől kész beton előállítását jelentette be egy vállalkozó az önkormányzatnál. A berendezés csupán olyan hangos lesz – írta Polgáriné Dsupin Dóra jegyző – mint egy átlagos személyautó, zárt rendszerben működik, a környezet levegőjét nem károsítja. Füzesséri József polgármester pedig a terület ipari park jellegét hangsúlyozta, amely minden szükséges engedéllyel rendelkezik. A lakók többsége azonban egy korábbi rossz döntés eredményének tekinti, hogy a város közepére telepítették a ipari parkot, s nem értik, miért ragaszkodik Szikszó vezetése a szerintük elhibázott beruházáshoz, amely a helyiek életminőségét rontja.