Előfizetés

Érinthetetlen a Debreceni Egyetem rektora?

Doros Judit
Publikálás dátuma
2017.11.22. 14:42
A Debreceni Egyetem a Google Street View-en
Etikai eljárást kezdeményezett Szilvássy Zoltán rektor ellen az elhíresült "balfácános" nyilatkozat és az oktatók raportra hívása miatt a Debreceni Egyetem hallgatóinak Natív nevű csoportja. Az Etika Bizottság azonban visszadobta a labdát, szerintük nincs az ügyben jogköre. 

„Szerencsétlen, világtalan, tehetetlen balfácánoknak” nevezte a Vlagyimir Putyin díszpolgári címéről döntő szenátusi határozat ellen felszólaló egyetemi oktatókat Szilvássy Zoltán rektor - ez váltotta ki a hallgatók felháborodását. Mint arról a Népszava elsőként számolt be, a Debreceni Egyetem díszpolgári címmel tisztelné meg az orosz elnököt, ami ellen több tanszék is tiltakozott. Később raportra rendelték be a tiltakozó munkatársakat, majd Mészáros József az intézmény kabinetfőnöke egyenként akarta behívatni „elbeszélgetésre” a díszpolgári cím ellen tiltakozó oktatókat, ám az érintettek ezt megtagadták.

A debreceni fiatalokból és egyetemi hallgatókból álló Natív nevű közösség - amelynek hitvallása szerint célja a helyi társadalmi élet fejlesztése, a kulturális élet fellendítése, a környezettudatos szemlélet népszerűsítése és város élhetőbbé tétele - októberben Szilvássy Zoltán elhíresült "balfácános" mondata miatt etikai eljárást kezdeményezett a rektor ellen. Levelükre azt a választ kapták az Etikai Bizottságtól, hogy a rektorra nem vonatkozik az Etikai Kódex, s nem hajlandók megindítani az eljárást. Ezt követően a hallgatók elküldték az egyetem vezetőinek és az etikai bizottság elnökének az intézmény Szervezeti és Működési Szabályzatának vonatkozó szakaszát, amely szerint a rektor sem állhat minden szabály felett, s az őt érintő etikai ügyekben a rektorhelyettes hivatott eljárni. Az utóbbi egy hónapban azonban nem kaptak választ, így e levelezésüket szerdán megosztották közösségi oldalukon.

A Natív petícióban is kezdeményezte Vlagyimir Putyin Civis Honoris Causa címének visszavonását. "A Debreceni Egyetem a tudomány temploma. Az objektív, konstruktív tényeken alapuló vita helyszíne megalapítása óta. Mind jogelődjei, mind az aktuális intézmény hatalmas szerepet játszott és játszik nem csak a magyar és nemzetközi tudományos életben, hanem a magyar demokráciában is. Ezzel a hagyománnyal és szellemiséggel - és minden volt és jelenlegi polgárától - szögesen szemben áll az, ha most egy olyan személy kap az intézménytől díszpolgári címet, aki mindezeknek ellensége. Vlagyimir Putyin nem tiszteli sem a tényeket, sem az ellenvéleményeket, sem a demokráciát" - írták indoklásukban.  

185 milliós csalás - Vádat emeltek a fideszes játszótér-fejlesztés miatt

Publikálás dátuma
2017.11.22. 14:28
Fotó: 444.hu
Költségvetési csalás miatt emeltek vádat három személlyel szemben, mert rengeteget próbáltak ellopni egy szegedi játszótér-fejlesztésen. A beruházást a Fidesz szegedi elnöke avatta fel - írta a 444. 

„Ez a beruházás pozitív példája az önkormányzat és a magántőke együttműködésének, hiszen egybevág a kormány szándékával, hogy lehetőség szerint olyan projektek valósuljanak meg, amelyek komoly innovációt hordoznak magukban és alkalmasak munkahelyteremtésre is”.- e szavakkal avatta fel a a szegedi vadaspark melletti Flamingó játszóteret 2013 nyarán Gyimesi László szegedi Fidesz-elnök. 

A 444 cikke szerint a Csongrád Megyei Főügyészség bejelentette, 185 millió forintos költségvetési csalás miatt vádat emelnek három férfival szemben. Miután uniós pénzeket is lenyúltak, az ügyben az OLAF (Európai Csalás Elleni Hivatal) is az ügyészséghez fordult korábban.

Egy helyi MSZP-s képviselő megtalálta a szegedi vadaspark vadonatúj látványosságát egy játszótéri eszközöket forgalmazó cég referenciái között. Megnézte a cég árlistáján a Szegedre szállított játékokat, és azok együtt a 20 millió forintot sem érték el.  Az interaktiv rendszerrel együtt sem lehetett több 40 milliónál. 

További részletek a 444-en.

Összeesküvés-elmélet hívő Soros-könyvéből készül fel a Fidesz

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2017.11.22. 14:05
Forrás: RTL Klub
Méltó válaszra készül a kormánypárt a tegnap videoüzenetet küldő Soros Györgynek: a Fidesz-frakció a pestisracok.hu portált is fenntartó GerillaPress Lapkiadó és Média Tanácsadó Kft.-től 13 millió forintért rendelt könyveket – írta meg az mfor.hu.

A portál kérdésére a frakció elárulta, hogy Andreas von Réty: George Soros című könyvéből vásárolt ötezer darabot. A könyveket a frakció az egyéni választókerületi képviselőknek osztotta ki. Igaz, a Fidesznek 114 képviselője van, azaz egy képviselőre 43 darab könyv jut. Azonban mégsem ez a legfurcsább a beszerzés körül.

A Münchenben élő, magyar származású Andreas von Rétyi Wikipedia oldala meglehetősen beszédes. Az ufológiával foglalkozó szerző a földönkívüliek mellett az összeesküvés-elmélet hívők szíve számára összes kedves témával foglalkozott.

Így írt a szeptember 11. körüli összeesküvéselméletről, az illuminátusokról, a Bilderberg-csoportról. Saját meghatározása szerint ő a „határjelenségek és a katonai titkos projektek” szakértője. Könyveit a szélsőjobboldali ezotérikus, populista és extrémista művekre szakosodott Kopp Verlag adja ki.

A könyvet eredetileg 3790 forintért ajánlotta a Gerilla Press az olvasóinak. Később leárazták 2990 forintra. Most viszont 2600 forintért kapják meg az érdeklődő fideszes képviselők. Nem ez lenne az első eset, hogy a Fidesz támogatja a Huth Gergely és Szenvedi Zoltán cégét. A kft. korábban többször kapott milliós megrendelést a Fidesztől illetve a Belügyminisztériumtól.

Andreas von Rétyi 2016-ban adta ki a Sorosról írott könyvét. A könyv alcíme is már sokat ígérő: „A multimilliárdos globális hálózata és az általunk ismert világ vége.”

Mit lehet erre mondani? Jó időtöltést kívánunk a Fidesz-frakciónak.