Érinthetetlen a Debreceni Egyetem rektora?

Publikálás dátuma
2017.11.22 14:42
A Debreceni Egyetem a Google Street View-en
Fotó: /
Etikai eljárást kezdeményezett Szilvássy Zoltán rektor ellen az elhíresült "balfácános" nyilatkozat és az oktatók raportra hívása miatt a Debreceni Egyetem hallgatóinak Natív nevű csoportja. Az Etika Bizottság azonban visszadobta a labdát, szerintük nincs az ügyben jogköre. 

„Szerencsétlen, világtalan, tehetetlen balfácánoknak” nevezte a Vlagyimir Putyin díszpolgári címéről döntő szenátusi határozat ellen felszólaló egyetemi oktatókat Szilvássy Zoltán rektor - ez váltotta ki a hallgatók felháborodását. Mint arról a Népszava elsőként számolt be, a Debreceni Egyetem díszpolgári címmel tisztelné meg az orosz elnököt, ami ellen több tanszék is tiltakozott. Később raportra rendelték be a tiltakozó munkatársakat, majd Mészáros József az intézmény kabinetfőnöke egyenként akarta behívatni „elbeszélgetésre” a díszpolgári cím ellen tiltakozó oktatókat, ám az érintettek ezt megtagadták.

A debreceni fiatalokból és egyetemi hallgatókból álló Natív nevű közösség - amelynek hitvallása szerint célja a helyi társadalmi élet fejlesztése, a kulturális élet fellendítése, a környezettudatos szemlélet népszerűsítése és város élhetőbbé tétele - októberben Szilvássy Zoltán elhíresült "balfácános" mondata miatt etikai eljárást kezdeményezett a rektor ellen. Levelükre azt a választ kapták az Etikai Bizottságtól, hogy a rektorra nem vonatkozik az Etikai Kódex, s nem hajlandók megindítani az eljárást. Ezt követően a hallgatók elküldték az egyetem vezetőinek és az etikai bizottság elnökének az intézmény Szervezeti és Működési Szabályzatának vonatkozó szakaszát, amely szerint a rektor sem állhat minden szabály felett, s az őt érintő etikai ügyekben a rektorhelyettes hivatott eljárni. Az utóbbi egy hónapban azonban nem kaptak választ, így e levelezésüket szerdán megosztották közösségi oldalukon.

A Natív petícióban is kezdeményezte Vlagyimir Putyin Civis Honoris Causa címének visszavonását. "A Debreceni Egyetem a tudomány temploma. Az objektív, konstruktív tényeken alapuló vita helyszíne megalapítása óta. Mind jogelődjei, mind az aktuális intézmény hatalmas szerepet játszott és játszik nem csak a magyar és nemzetközi tudományos életben, hanem a magyar demokráciában is. Ezzel a hagyománnyal és szellemiséggel - és minden volt és jelenlegi polgárától - szögesen szemben áll az, ha most egy olyan személy kap az intézménytől díszpolgári címet, aki mindezeknek ellensége. Vlagyimir Putyin nem tiszteli sem a tényeket, sem az ellenvéleményeket, sem a demokráciát" - írták indoklásukban.  

2017.11.22 14:42

Egy-egy zápor frissítheti a hőséget kedden

Publikálás dátuma
2018.08.20 21:23

Fotó: Shutterstock/
A legmelegebb kora délutáni órákban 31-35 fokot mérhetünk.
Kedden a sok napsütés mellett csak néhol északon és a déli, délnyugati tájakon alakulhat ki rövid ideig tartó zápor, zivatar. Északnyugaton a nap folyamán többször is megélénkülhet az északias szél. A legmelegebb kora délutáni órákban 31-35 fokot mérhetünk - írja az Időkép.    Szerdán is sokat fog sütni a nap, egy-egy helyi frissítő zápor, esetleg zivatar csak néhol délen, délnyugaton, esetleg keleten fordulhat elő. A keleties szél országszerte gyenge, mérsékelt marad. Hajnalban 15-21, délután 30-35 fok várható. Csütörtökön több lesz a felhő az égen, szórványosan előfordulhatnak záporok, zivatarok. Időnként élénk, néhol erős lesz a délkeleti szél, de zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A hőmérséklet 30-35 fok körül alakul. Pénteken előreláthatólag megszaporodnak a záporok, zivatarok. A változó irányú szél többfelé megélénkülhet. 25-34 fokos maximum értékeket mérhetünk, a Dunántúlon várhatók az alacsonyabb értékek. Hétvégére hidegfront érkezése valószínű viharokkal, lehűléssel, erős, viharos északnyugati széllel.
2018.08.20 21:23
Frissítve: 2018.08.20 21:33

Kezdődhet a buli, nincs akadálya a tűzijátéknak

Publikálás dátuma
2018.08.20 20:39
A 2017. augusztus 20-i tűzijáték látképe
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Az időjárással nem lesz gond, több százezren nézhetik végig az este kilenckor kezdődő ünnepi programot.
Az augusztus 20-ai központi rendezvények biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs úgy döntött: meg lehet tartani a tűzijátékot – jelentette be hétfőn este a Kormányszóvivői Iroda. Az eddig beérkezett jelentések alapján az ünnepi tűzijátékot a terveknek megfelelően meg lehet tartani, az előrejelzések szerint a kilövés idején várható időjárás sem a biztonságos lebonyolítást, sem a látvány értékét nem fogja érdemben befolyásolni.
Kitértek arra is, hogy az ünnepi rendezvénysorozat eddigi programjai rendben, a terveknek megfelelően lezajlottak. A Kossuth téri ünnepi program alatt és az egész napos tömegrendezvények alatt semmilyen rendkívüli esemény nem történt. Az Országházat 11.30 és 19 óra között csaknem 8 ezer ember látogatta meg. Az este kilenckor kezdődő ünnepi tűzijátékra több százezrekre számítanak a szervezők, írja az MTI. A programon hét tonna pirotechnikai látványelemet használnak el, és 21 ezer fényeffektet mutatnak be.
2018.08.20 20:39
Frissítve: 2018.08.20 22:15