Pintér tükröt tart Máténak

Publikálás dátuma
2017.12.19. 06:45
Fekete Ernő, Keresztes Tamás, Bezerédi Zoltán Fotók: Molnár Ádám
Sokszor nagyon nevettető, máskor metszően kegyetlen Pintér Béla Ascher Tamás Háromszéken című előadása. Röviden: jó színház.

Amikor a Katona József Színház színpadán megjelenik Keresztes Tamás Ascher Tamásra maszkírozva az Ascher Tamás Háromszéken című előadásban, a közönség majdnem „felrobbantja” a nézőteret. Jobban mondva, hosszas nevetésben tör ki. Maga Ascher is, aki a széksorok szélén állva figyelte az eseményeket, elmosolyodott, egyik lábáról a másik lábára állt. Keresztes, nem csak roppant módon hasonlít a színpadon Ascherre, hanem szinte pontos mása. Ugyanolyan a mozgása, az összes gesztusa, intellektuális fölénye, állandó elemző kényszere, de még a táskahordozása is zavarba ejtően pontosan képezi le Aschert. Mondhatnánk, hogy parádés paródia, de ennél jóval több. Egy élő személy, történetesen Ascher rettentően hiteles, igaz színpadi megjelenítése. Ugyancsak telitalálat Fekete Ernő Máté Gábora. Fekete hozza Máté jellegzetes szenvedélyes, olykor neurotikus, mégis vonzó, szorongásokkal, kitörésekkel teli karakterét. Bezerédi Zoltánnak látszólag könnyebb dolga van, hiszen magát kell játszania. (Korábban mintha arról lett volna szó, hogy Gothár Péterként jelenik meg, de úgy látszik ez az ötlet elesett.) Bezerédi látványos parókában, utalva arra, hogy a kilencvenes években még jóval több hajjal rendelkezett. Fanyar humorral, kíméletlen öniróniával játszik.

Pintér Béla pedig nem sokat teketóriázik, ha már lúd, legyen kövér, saját magát is beleírta új darabjába. A kisebbségi komplexusos, a nagyok árnyékában önmagát kereső és végül meg is találó Pintért Dankó István alakítja nagy energiával. A történet „a Katonavári Kaposa József Színházban” játszódik, melynek igazgatója a Zsámbéki Gáborból és Babarczy Lászlóból összegyúrt Tabajdy Sándor. A félelmetes, ugyanakkor nagy tiszteletnek örvendő direktort két színész - Elek Ferenc és Thuróczy Szabolcs - játssza egy időben, de a többiek egy személynek tekintik őket. Khell Zsolt színészportrékat ábrázoló színházbelsőt mutató díszlete jól mutatja, hogy a kaposvári teátrum és a Katona József Színház elegyét kapjuk a színpadon. És ez igaz a többi már nem saját néven szereplő figurára is. Lehet tippelgetni, hogy vajon ki kit játszik, Friedenthal Zoltán például feltehetően Vovánszky Jánosként, illetve csak Vovaként emlegetve Mohácsi Jánost kelti életre. És a többi figura esetében nem is érdemes tippelni, a karakter, illetve a figura típusa a lényeg. Pintér, mint minden darabjában, ebben is játszik, mégpedig Tegerdy Áront, az erdélyi színházigazgatót.

Pintér Béla verses szöveget írt, ez sokszor nagyon vicces, máskor mélyebb és drámaibb. De jók az arányok. A könnyes nevetésből araszolunk a sírósabb végkifejlethez. A darabban el is hangzik az egyik alapkérdés, hogy színpadra lehet-e állítani valós személyeket, és a választ is megkapjuk: „Nos, szabad. Mert mi, mindannyian szenvedő, esendő emberek vagyunk. A nézőtéren, és itt fent, függetlenül attól, hogy kik vagyunk civilben, összetartozunk.” A helyzet szülte, hogy Máté Gábor életéről, nőügyeiről szülessen darab. És ezt a szerzőn kívül maga Máté Gábor is vállalta. Innen kezdve azon kellett drukkolni, hogy miként működik ez a színpadon. Szerintem Pintér, mint korábban már többször, most is jól oldotta meg a kényes feladatot. Úgy látszik ebben tud igazán nagy formát mutatni, mert mint A bajnok esetében, most is mer metszően kíméletlen ás őszinte lenni. Bár a történet itt is nagyrészt fikció, a figurák magatartása jól felismerhető és maga a tükör sem fest rózsaszín képet. A színpadon látható Ascherről és Mátéról kiderül, hogy bár talentumuk, intellektusuk rajongásig szerethető, jellemük korántsem makulátlan. És itt van Máté esetében a már az előadás előtt többször emlegetett valós magánéleti momentum, vagyis hogy egyik szerelmét abortuszra kényszerítette. Pintért ez az eset beindította és drámai tragédiát kreál a dologból. Nem kímél benne senkit, sem Aschert, sem Mátét, sem önmagát. Ha már színházban vagyunk, a tükörnek, tükörnek kell lennie, és abba bizony bele kell nézni.

Nem írtam még az erdélyi színésznőt alakító Jordán Adélról, aki képes eljátszani a tragédia hősnőjét, és nem mellesleg fantasztikusan énekel. Egyébként is remekek az előadásban a népdal és néptáncelemek. (A Három nővér próbájában különösen) Pintérnek még arra is futotta, hogy egy röpke jelenet erejéig a szexuális zaklatás témáját is érintse, persze csavarral.

A darabban az egyik szereplő azt mondja: a színház ideje nem percekből áll, hanem a pillanatok igazságából. Itt több mint két órát tölthetünk együtt Pintérrel és Máté Gáborékkal, és szerencsére nagyon sokszor arcul csap bennünket az adott pillanat igazsága.

A bajnok után
Nagy vihart kavart, amikor a Katona József Színházban színpadra állította Pintér Béla A bajnok című előadást. Sokan a sztoriban egy vezető fideszes politikus magánéletének kulisszáit vélték felfedezni. Pintér meg is kapta a magáét. Az egyik hetilap szerzője egyenesen felszólította, hogy ha már ennyire bátor, akkor írjon darabot például a Katona József Színház igazgatójának, Máté Gábornak a nőügyeiről. És Pintér most meg is tette ezt a szívességet. Persze, mint akkor is, a történet, hogy Máté Gábor Ascherrel és Bezerédivel elindul Erdélybe, fikció. Máté el is mondta, hogy soha nem volt erdélyi színésznő szerelme.

Szerző

Terjed az AIDS Oroszországban

Publikálás dátuma
2017.12.19. 06:31
A városokban kampánybuszok segítenek a megelőzésben és a szűrésben Fotó: AFP/Pavel Lisitsyn-Sputnik
Oroszországban a HIV-fertőzöttség nemcsak a lakosság korábban leginkább érintett fiatal korosztályát és homoszexuális rétegét veszélyezteti, hanem az idősebbeket és a heteroszexuálisokat is.

Új jelenségre figyeltek fel Oroszországban. Az új AIDS-es megbetegedéseknek több mint a felét újabban éppen a heteroszexuálisoknál észlelik.

A felvilágosító munkának tudják be, hogy a serdülők, a 15-30 évesek körében idén jelentősen csökkent az új megbetegedések száma. Ami viszont rossz hír, hogy az AIDS a társadalom széles rétegeire kiterjedt. Az idősebb korosztály tagjainál jelentkező fertőzöttségre gyakran a betegség késői szakaszában derül fény, ami megnehezíti gyógyításukat. Megnövekedett a falun élők HIV-fertőzöttsége is. 2011 óta az új esetek növekedésének üteme csökkenő tendenciáról tanúskodik. Ennek ellenére a szakértők feszült helyzetről beszélnek. 2017 közepén arról nyilatkoztak hivatalos egészségügyi vezetők, hogy 1987 óta 1 millió 167 ezer HIV-fertőzött embert regisztráltak, akik közül 259 ezren meghaltak. 2017 első felében 14 600 fertőzött ember halt meg, ami 13,6 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az év első felében tapasztalt 52 ezres új eset is figyelmeztető jel. Ez nemcsak a távoli körzetekre jellemző, amelyeket korábban kevésbé veszélyeztetetteknek tartottak, hanem Moszkvára is, ahol az esetek növekedéséről számoltak be.

Az Egészségügyi Világszervezet képviselőire hivatkozva a Reuters hírügynökség arról számolt be, hogy 2016-ban az európai régióban először felfedezett HIV fertőzöttek száma csúcsot döntött: 160 ezres növekedést tapasztaltak 53 országban. Az új esetek 80 százaléka Kelet-Európára esik, legfőképpen Oroszországra, ahol több mint 103 ezer új esetet regisztráltak. Oroszországgal kapcsolatban a 2017-es becslések is hasonlóak.

A világon összesen 37 millió HIV fertőzött ember él, legtöbben a szegényebb országokban.

Demográfiai szempontból is fontosnak tartják Moszkvában, hogy sikeresen felvegyék a harcot az AIDS-szel. A moszkvai stratégiai központ szakértői tanácsának jelentése Oroszország csökkenő lakosságát helyezi a problémák első helyére. 2017 elejére 146,8 millióra esett vissza a lélekszám. A népességcsökkenés 1993-ban kezdődött és 14 esztendőn át tartott, de a 2009-től tapasztalható emelkedést jelentéktelennek tartják és kizárólag a migránsok érkezésével magyarázzák. E nyolc év alatt 1,8 millióval nőtt az oroszok száma, a Krím-félszigetet leszámítva, de azt figyelembe véve sem érte el az 1993-s szintet. A legoptimistább prognózis szerint 2035-re 400 ezres csökkenéssel kell számolni. A pesszimista jóslat viszont egymilliót említ.

A másik nagy kihívásnak a jelentés a lakosság elöregedését tartja. A munkaképes lakosság számaránya példátlan mélységben van. 2012-ben még a 20-64 év közötti emberek aránya 95 millió volt, azóta azonban folyamatos csökkenést mutat, ami ahhoz vezet, hogy 2050-re 71-80 millióra apad ennek minden káros következményével együtt. A kevesebb munkáskéz több szociális juttatást követel.

A nagyarányú halálozás okai között említik a szakértők az egészségügyi ellátásra fordított elégtelen ráfordításokat, külön is kiemelik ezt az AIDS-szel kapcsolatban.

A leselkedő veszélyek közé sorolja a jelentés azt a jelenséget, hogy az elmúlt negyedszázadban a lakosság keletről dél-nyugatra vándorolt. Az ázsiai országrész lakossága több mint 3 millióval csökkent. Mindössze három helyen koncentrálódik a lakosság, a moszkvai és a szentpétervári agglomerációban, továbbá a Krasznodari területen.

Az elmúlt negyedszázad tapasztalata az, hogy a bevándorlás komoly demográfiai forrásnak bizonyult. Csak 1992 és 2015 között 9 millió migránssal növekedett a lakosság. A szakértői jelentést részletesen ismertető Gazeta.ru hírportál arra is felhívja a figyelmet, hogy a lakosság természetes fogyásának ellensúlyozására évente legalább félmillió migránst kellene befogadni. Ettől függ, meg tud-e Oroszország birkózni a demográfiai kihívásokkal.

Szerző

Terjed az AIDS Oroszországban

Publikálás dátuma
2017.12.19. 06:31
A városokban kampánybuszok segítenek a megelőzésben és a szűrésben Fotó: AFP/Pavel Lisitsyn-Sputnik
Oroszországban a HIV-fertőzöttség nemcsak a lakosság korábban leginkább érintett fiatal korosztályát és homoszexuális rétegét veszélyezteti, hanem az idősebbeket és a heteroszexuálisokat is.

Új jelenségre figyeltek fel Oroszországban. Az új AIDS-es megbetegedéseknek több mint a felét újabban éppen a heteroszexuálisoknál észlelik.

A felvilágosító munkának tudják be, hogy a serdülők, a 15-30 évesek körében idén jelentősen csökkent az új megbetegedések száma. Ami viszont rossz hír, hogy az AIDS a társadalom széles rétegeire kiterjedt. Az idősebb korosztály tagjainál jelentkező fertőzöttségre gyakran a betegség késői szakaszában derül fény, ami megnehezíti gyógyításukat. Megnövekedett a falun élők HIV-fertőzöttsége is. 2011 óta az új esetek növekedésének üteme csökkenő tendenciáról tanúskodik. Ennek ellenére a szakértők feszült helyzetről beszélnek. 2017 közepén arról nyilatkoztak hivatalos egészségügyi vezetők, hogy 1987 óta 1 millió 167 ezer HIV-fertőzött embert regisztráltak, akik közül 259 ezren meghaltak. 2017 első felében 14 600 fertőzött ember halt meg, ami 13,6 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az év első felében tapasztalt 52 ezres új eset is figyelmeztető jel. Ez nemcsak a távoli körzetekre jellemző, amelyeket korábban kevésbé veszélyeztetetteknek tartottak, hanem Moszkvára is, ahol az esetek növekedéséről számoltak be.

Az Egészségügyi Világszervezet képviselőire hivatkozva a Reuters hírügynökség arról számolt be, hogy 2016-ban az európai régióban először felfedezett HIV fertőzöttek száma csúcsot döntött: 160 ezres növekedést tapasztaltak 53 országban. Az új esetek 80 százaléka Kelet-Európára esik, legfőképpen Oroszországra, ahol több mint 103 ezer új esetet regisztráltak. Oroszországgal kapcsolatban a 2017-es becslések is hasonlóak.

A világon összesen 37 millió HIV fertőzött ember él, legtöbben a szegényebb országokban.

Demográfiai szempontból is fontosnak tartják Moszkvában, hogy sikeresen felvegyék a harcot az AIDS-szel. A moszkvai stratégiai központ szakértői tanácsának jelentése Oroszország csökkenő lakosságát helyezi a problémák első helyére. 2017 elejére 146,8 millióra esett vissza a lélekszám. A népességcsökkenés 1993-ban kezdődött és 14 esztendőn át tartott, de a 2009-től tapasztalható emelkedést jelentéktelennek tartják és kizárólag a migránsok érkezésével magyarázzák. E nyolc év alatt 1,8 millióval nőtt az oroszok száma, a Krím-félszigetet leszámítva, de azt figyelembe véve sem érte el az 1993-s szintet. A legoptimistább prognózis szerint 2035-re 400 ezres csökkenéssel kell számolni. A pesszimista jóslat viszont egymilliót említ.

A másik nagy kihívásnak a jelentés a lakosság elöregedését tartja. A munkaképes lakosság számaránya példátlan mélységben van. 2012-ben még a 20-64 év közötti emberek aránya 95 millió volt, azóta azonban folyamatos csökkenést mutat, ami ahhoz vezet, hogy 2050-re 71-80 millióra apad ennek minden káros következményével együtt. A kevesebb munkáskéz több szociális juttatást követel.

A nagyarányú halálozás okai között említik a szakértők az egészségügyi ellátásra fordított elégtelen ráfordításokat, külön is kiemelik ezt az AIDS-szel kapcsolatban.

A leselkedő veszélyek közé sorolja a jelentés azt a jelenséget, hogy az elmúlt negyedszázadban a lakosság keletről dél-nyugatra vándorolt. Az ázsiai országrész lakossága több mint 3 millióval csökkent. Mindössze három helyen koncentrálódik a lakosság, a moszkvai és a szentpétervári agglomerációban, továbbá a Krasznodari területen.

Az elmúlt negyedszázad tapasztalata az, hogy a bevándorlás komoly demográfiai forrásnak bizonyult. Csak 1992 és 2015 között 9 millió migránssal növekedett a lakosság. A szakértői jelentést részletesen ismertető Gazeta.ru hírportál arra is felhívja a figyelmet, hogy a lakosság természetes fogyásának ellensúlyozására évente legalább félmillió migránst kellene befogadni. Ettől függ, meg tud-e Oroszország birkózni a demográfiai kihívásokkal.

Szerző