Előfizetés

Egyre menőbb a panel - Még tovább nőnek az árak

Publikálás dátuma
2018.01.30. 09:51
Illusztráció: Népszava/Tóth Gergő
Tavaly Budapesten tovább nőttek a lakótelepi panelek árai és egyelőre nincs jele a folyamat mérséklődésének, a legdrágább ingatlanok a Vizafogón és Gazdagréten találhatóak, ahol a panellakások átlagos négyzetméterára tavaly meghaladta a 400 ezer forintot - írja a Duna House adatai alapján az MTI.

A Vizafogón és Gazdagréten 2016-ban még átlagosan 376 000 forint, illetve 357 000 forint volt a lakótelepi lakások négyzetméterára, 2017-ben azonban az átlagárak elérték a 417 000, illetve a 411 000 forintot is. 

A legnagyobb áremelkedés a káposztásmegyeri paneleknél történt, ahol egy év alatt több mint 80 ezer forinttal nőtt az átlagos négyzetméterár. Ez egy 50 négyzetméteres lakás esetében 4 millió forinttal is növelhette az ingatlan vételi árát. Míg 2016-ban a Káposztásmegyeren található ingatlanok átlagos négyzetméterára 266 000 forint körül mozgott, 2017-ben ez az érték 349 000 forintra emelkedett - írja a közleményben Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.

A legalacsonyabb (Havanna lakótelep) és a legmagasabb árfekvésű (Vizafogó) paneltömbök közötti árkülönbség 2017-ben 50 százalékra mérséklődött, míg egy évvel korábban még 65 százalékos volt, így jól látható, a kevésbé kedvelt lakótelepeken is erős növekedésnek indultak az árak az elmúlt egy évben. Ugyanakkor vannak azért olyan környékek, ahol nem volt nagymértékű a drágulás. Újpalotán például közel azonos négyzetméterár volt jellemző 2016-ban és 2017-ben is, egy év alatt a 290 000 forintról 313 000 forintra emelkedett az átlagos négyzetméterár.

Lásd még: Gyorsan viszik a panelt

Penészes "fitness" marhahúst akartak eladni a vásárlóknak - Videó

Publikálás dátuma
2018.01.30. 09:28
Forrás: Nébih videó
Egy Baranya megyei charolais szarvasmarha termékeket előállító üzemben tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatóság kb. 1 tonna hús forgalomba hozatalát tiltotta meg, valamint elrendelte annak megsemmisítését - olvasható a hivatal honlapján.

Az egység az általa gyártott termékek nyomon követhetőségét nem biztosította, a nyomon követési dokumentációt nem vezette. Az ellenőrzés során 66 tétel, kb. 1 tonna hús forgalomba hozatalát tiltotta meg a hatóság, és elrendelte forgalomból kivonásukat és megsemmisítésüket. A forgalomból kivont tételek döntő többségükben nem voltak nyomon követhetőek, és az egységben jelentős mennyiségű, penészes, érlelés alatt lévő tételt találtak az ellenőrök. Az érlelés befejeztével a penészréteget eltávolították, majd a terméket értékesítésre csomagolták. Az eltávolított penészes részeket egy állatmenhely szállította el.

A nyomon követhetőség hiánya miatt a szakemberek elrendelték az egység által gyártott termékek forgalomból történő visszahívását. Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van - írja a hatóság.

Divat lett a lízingelés

A legjelentősebb európai lízingcégeknél tavaly 1,9 százalékkal növekedett a forgalom - ez derült ki a Leaseurope legfrissebb - nem végleges adatokon nyugvó - összesítéséből. Ugyanakkor a magyar piacon 2017-ben az első, a második és harmadik negyedévben sorrendben  23, 15, illetve 19 százalékkal nőtt, szeptember végén pedig meghaladta a 428 milliárd forintot. Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára elmondta, a terven felüli növekedésben fontos szerepet játszott az, hogy a személyautóknál és a haszongépjárműveknél is nőtt a finanszírozott összeg.