Robotokkal oldanák meg az ápolóhiányt

Publikálás dátuma
2018.02.06 10:02
Fotó: ALESSANDRO DI CIOMMO / NURPHOTO
Fotó: /
A tokiói vezetés robotokkal próbálja meg enyhíteni az ápolóhiányt Japánban, a tervek szerint 2020-ra az idős emberek 80 százalékát már nem emberek gondozzák majd.

Japán szakemberek becslése szerint igen súlyos ápolóhiány alakulhat ki az országban már hét éven belül – 370 ezerrel kevesebb emberrel számolnak –, így a kormány alternatív megoldásokat keres. A döntéshozókat különösen az aggasztja, hogy mi lesz az idősekkel, ki fogja gondjukat viselni.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a robotok jelenthetik a megoldást. A tudósok jelenleg olyan gépeket fejlesztenek, amelyek segíthetnek az időseknek a mindennapi életükben: kikelni az ágyból, beülni a kerekesszékbe vagy a fürdőkádba. A The Guardian beszámolója szerint olyan roboton is dolgoznak, amely képes lesz előre jelezni, hogy egy személynek várhatóan mikor kell majd használnia a mosdót, és segít majd kimenni a mellékhelyiségbe. A másik fontos fejlesztés egy olyan, járást könnyítő robot lehet, amelyre rá lehet támaszkodni az utcán sétálva. Ez érzékelné, hogy milyen a terep, így emelkedőnél csökkentené az ellenállást, lejtmenetben pedig fékezne, csökkentve az esés kockázatát.

A szakemberek igen bizakodók, ám elismerik, hogy egyelőre nem könnyű az időseknek hozzászokni a gondolathoz, hogy esetleg robotok gondozzák őket. Hiroshima Hirukava, a robotika egyik legismertebb szakértője szerint azonban másképp kell megközelíteni a problémát: a robotok segítségével az idős emberek sokkal önállóbbak, és kevésbé kiszolgáltatottabbak lesznek.

Jelenleg mindössze az intézetek 8 százalékában alkalmaznak robotokat, részben a nagy költségek, részben pedig az egészségügyi dolgozók ellenállása miatt, akik között még most is sokan vélik úgy, hogy ilyen feladatokat csak emberek tudnak elvégezni.

Szerző
2018.02.06 10:02

Földrengés rázta meg Olaszországot

Publikálás dátuma
2018.08.16 21:56
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint 5,3-as erősségű földrengés rázta meg 12 kilométeres mélységben az Adriai-tenger olaszországi partszakaszát, a Puglia tartománybeli Foggiától 72 kilométerre északnyugatra - írja a hirado.hu.
A rengés epicentruma a szomszédos Molisében volt, Abruzzo, Puglia és Campania tartományban (Nápoly környékén) is érzékelni lehetett. Egyes településeken az emberek megijedtek, és félelmükben az utcára rohantak, de senkinek sem esett baja. A nápolyi tűzoltókhoz számos telefonhívás érkezett, amelyekben elsődlegesen információk felől érdeklődtek.
2018.08.16 21:56

Anarchisták robbanthattak az egyik olasz kormánypárt irodájánál

Publikálás dátuma
2018.08.16 21:07
A kép illusztráció.
Fotó: Shutterstock/
A Liga Villorba-i irodájánál csütörtökre virradóra egy robbanószerkezet lépett működésbe.
A szélsőjobboldali olasz kormánykoalíció egyik tagjának, a Ligának a Treviso város melletti településen lévő, Villorba-i irodájánál csütörtökre virradóra egy robbanószerkezet lépett működésbe - írja az ansa.it. A detonáció - melynek tényét a rendőrség is megerősítette - nem okozott kárt semmiben és senkiben. A hatóságok a környéken egy második bombát is találtak, melyet hatástalanítottak.
A robbantást a jelek szerint egy "Haris Hatzimihelakis / Internazionale" nevű anarchista szervezet vállalta magára. Augusztus 12-én az ő aláírásukkal jelent meg egy, az állami erőszak elleni fellépésről, és a treviso-i liga elleni támadásról szóló dokumentum az interneten - írja az agenpress.it.
2018.08.16 21:07