Az avokádó univerzális: gyümölcs, zöldség és ősi haszon- és gyógynövény egyben. Közép-Amerika indiánjai évezredek óta termesztik. Spanyol hódítók a XVI. században hozták be Mexikóból Európába. A babérfélék családjába tartozó, trópusi fán termő, semleges ízű gyümölcs magjának tejszerű nedve a levegővel érintkezve vörösre színeződik, ezért az indiánok tintának, textilfestéknek használták. Az avokádó szép, vörösesbarna fája alkalmas épületfának, bútorok készítéséhez, esztergályos munkákhoz és fafaragásokhoz. Régóta ismert afrodiziákum, ami valószínűleg nem annyira hatóanyagainak, mint inkább a külsejének köszönhető – olvasható a Wikipédián.
Az éretlen gyümölcs kőkemény, az érettet viszont vajként lehet kenni, ezért érdemes vásárláskor kicsit megtapogatni. 6-8 napig még érik, de az érett egy napnál tovább nem áll el. A felvágott termés húsát gyorsan feketésbarna vonalak futják be, ettől még ehető, de el is kerülhetjük, ha citromlevet csepegtetünk rá. Fogyasztáshoz a magot el kell távolítani. A nagyon tápláló, sok fehérjét és olajat tartalmazó, lágy terméshúst nyersen vagy sóval és borssal megszórva, citromot vagy ecetet rácsepegtetve kell kikanalazni a héjból – írja a HáziPatika. A pépesített avokádó a mexikói konyha egyik jellegzetes mártásának – guacamole - alkotóeleme. Hagymával, fokhagymával, egy csepp olívaolajjal, citrommal vagy zöld citrommal és borssal, csilipaprikával vagy tabascóval fűszerezve készül. Délkelet-Ázsiában és Hawaiion a terméshúst cukrozva vagy édes gyümölcslével keverve fogyasztják, Amerikában jégkrémet és tejes italokat készítenek belőle.
Kívül is
Az érett termésekből sok A-, B1-, B2-, C- és E-vitamint tartalmazó, jól eltartható olajat préselnek, amit a kozmetikai iparban és étkezési célokra is használnak. A húsában található sok vitamin és ásványi anyag az érzékeny bőrrel csodát tesz. Hatékony a napégés enyhítésére. ránctalanító hatású, táplálja, puhítja és fiatalítja a száraz, vízhiányos, öregedő bőrt. Az avokádó gazdag B6- és E-vitamin tartalma révén rendkívül hatásos hajápoló.
Belül is
Egyik legjelentősebb tulajdonsága, hogy segít egyensúlyban tartani a koleszterinszintet és a vérnyomást, mert hozzájárul a „rossz” koleszterinek mennyiségének csökkentéséhez. Ezzel segít megelőzni számos szív- és érrendszeri megbetegedést. Vérnyomásbeállító tulajdonságát erősíti jelentős magnézium- és káliumtartalma is. Lassítja a glükóz felszívódását, ezáltal szabályozza a vércukorszintet. Inzulinrezisztencia esetén is jótékony, csökkenti a cukorbetegség veszélyét. Bár zsírban és kalóriában gazdag, az egyik leghatékonyabb természetes fogyasztószer. A zsírsavai fokozzák a szervezet zsírégető folyamatának hatékonyságát. Hosszan tartó „jóllakottság” érzetet ad. A benne található nagy mennyiségű karotin és likopin képes enyhíteni a belső szervek, a gyomor gyulladását is, és ez elősegíti az ásványi anyagok, vitaminok és egyéb tápanyagok felszívódását. Vitaminjai hozzájárulnak az alváshormon, a melatonin termeléséhez. Az élénkzöld gyümölcshús kitűnő antioxidáns. Segít megelőzni vagy elviselhetőbbé tenni az ízületi gyulladást. A luteintartalmának köszönhetően kiválóan alkalmas a szemek védelmére is. Gyakori fogyasztása a pikkelysömör ellen is jó hatású. Nagy mennyiségben tartalmaz folátot, a B9-vitamint, a folsav természetben előforduló változatát - olvasható a Diabetesneten.
Mire jó még?
Segít megelőzni az Alzheimer-kór kialakulását
Hatékony étrend-kiegészítő szklerózis multiplex esetén
Enyhíti a depresszió tüneteit
D-vitamin-tartalmának köszönhetően, elősegíti a kalcium és a foszfor felszívódását, ezzel erősíti a csontokat és a fogakat
Csökkenti az allergiás bőrviszketést
Erős gyulladáscsökkentő
- olvasható a Vitalitás Magazinon.