ARC plakátkiállítás;

2018-08-09 13:26:03

Továbbra sincs helye az ARC plakátkiállításnak

A zuglói önkormányzat nem támogatta a kinézett az új helyszínt, így továbbra is bizonytalan, hogy az idén tizennyolc éves ARC plakátkiállítás végül hol talál új otthonra.

A XIV. kerületi önkormányzat tulajdonosi és közbeszerzési bizottsága nem támogatta, hogy az ARC plakátkiállítást az Örs vezér útján rendezzék meg – szúrta ki csütörtökön a hvg.hu az ARC közösségi oldalán.

A bizottság elnöke, Bihary Zoltán (Fidesz-KDNP) a Népszavának szűkszavúan úgy nyilatkozott: a bizottság tagjainak többsége szerint az Örs vezér útja nem volna megfelelő a plakátkiállítás új helyszínének, mert túl közel van a lakókörnyezethez. – A bizottsági ülés jegyzőkönyve legkésőbb jövő hét közepén publikus lesz, abból bárki megismerheti a tagok véleményét. 

A bizottság döntésével így továbbra is bizonytalan, hogy az idén tizennyolc éves ARC plakátkiállítás végül hol talál új otthonra, ha egyáltalán talál. Mint arról lapunk is beszámolt, a Városliget Zrt. februárban jelezte a szervezőknek, hogy a Liget projekt miatt a kiállítás nem rendezhető meg hagyományos helyszínén, a városligeti 56-osok terén. Bár a kiállítás szervezői a Ligetben másik két lehetséges helyszínt is megjelöltek, ötleteiket mindannyiszor lesöpörték. Az ARC szervezői ezek után más budapesti kerület vezetésével is felvették a kapcsolatot, végül a XIV. kerületben, Zuglóban tapasztaltak pozitív, együttműködő hozzáállást. Szinte 100 százalék, hogy Zugló befogadja a rendezvényt – írták a közösségi oldalukon.

– Reméljük, hogy a héten megszületik a döntés és a pontos helyszínt is nyilvánosságra hozhatjuk – nyilatkozta néhány napja optimistán az ARC egyik alapítója, Bakos Gábor a Népszavának. A 18. ARC plakátkiállítás a pályamunkáit egyébként az „UNFAKE! Vedd észre, leplezd le, mutasd meg!” felhívásra várták, a kiállításra kerülő plakátokat több mint ezer pályamű közül választotta ki az ARC zsűrije.

– Mikor az Örs vezér útját a kiállítás új lehetséges helyszínének javasoltuk, jeleztük, hogy figyelembe vesszük a környék lakóinak igényét: ha szükséges, hamarabb lekapcsoljuk a plakátok lámpáit, egyéb kérésüket is teljesítjük, de idáig el sem jutottunk – mondta el most megkeresésünkre Bakos Gábor. – Ha bárhol is találunk ezek után helyszínt a kiállításnak, esélyes, hogy az már nem a tervezett időpontban, szeptember 7-én fog megnyílni. A kiállítás installálása, a plakátok legyártása nem sok idő, ám az új helyszínt kommunikálni is kell az emberek felé, így legalább két hét csúszásban vagyunk.

A tulajdonosi és közbeszerzési bizottság döntésével kapcsolatban lapunk kereste Zugló polgármesterét, Karácsony Gergelyt is, hogy megtudja, ez esetben van-e lehetősége polgármesteri vétóra, s ha igen, élni fog-e vele, vagy keresnek-e újabb helyszínt a XIV. kerületben a plakátkiállításnak. Karácsony Gergelyt nem sikerült elérnünk.