Továbbra sincs helye az ARC plakátkiállításnak

Publikálás dátuma
2018.08.09 13:26

Fotó: Népszava/
A zuglói önkormányzat nem támogatta a kinézett az új helyszínt, így továbbra is bizonytalan, hogy az idén tizennyolc éves ARC plakátkiállítás végül hol talál új otthonra.
A XIV. kerületi önkormányzat tulajdonosi és közbeszerzési bizottsága nem támogatta, hogy az ARC plakátkiállítást az Örs vezér útján rendezzék meg – szúrta ki csütörtökön a hvg.hu az ARC közösségi oldalán. A bizottság elnöke, Bihary Zoltán (Fidesz-KDNP) a Népszavának szűkszavúan úgy nyilatkozott: a bizottság tagjainak többsége szerint az Örs vezér útja nem volna megfelelő a plakátkiállítás új helyszínének, mert túl közel van a lakókörnyezethez. – A bizottsági ülés jegyzőkönyve legkésőbb jövő hét közepén publikus lesz, abból bárki megismerheti a tagok véleményét. 
A bizottság döntésével így továbbra is bizonytalan, hogy az idén tizennyolc éves ARC plakátkiállítás végül hol talál új otthonra, ha egyáltalán talál. Mint arról lapunk is beszámolt, a Városliget Zrt. februárban jelezte a szervezőknek, hogy a Liget projekt miatt a kiállítás nem rendezhető meg hagyományos helyszínén, a városligeti 56-osok terén. Bár a kiállítás szervezői a Ligetben másik két lehetséges helyszínt is megjelöltek, ötleteiket mindannyiszor lesöpörték. Az ARC szervezői ezek után más budapesti kerület vezetésével is felvették a kapcsolatot, végül a XIV. kerületben, Zuglóban tapasztaltak pozitív, együttműködő hozzáállást. Szinte 100 százalék, hogy Zugló befogadja a rendezvényt – írták a közösségi oldalukon. – Reméljük, hogy a héten megszületik a döntés és a pontos helyszínt is nyilvánosságra hozhatjuk – nyilatkozta néhány napja optimistán az ARC egyik alapítója, Bakos Gábor a Népszavának. A 18. ARC plakátkiállítás a pályamunkáit egyébként az „UNFAKE! Vedd észre, leplezd le, mutasd meg!” felhívásra várták, a kiállításra kerülő plakátokat több mint ezer pályamű közül választotta ki az ARC zsűrije. – Mikor az Örs vezér útját a kiállítás új lehetséges helyszínének javasoltuk, jeleztük, hogy figyelembe vesszük a környék lakóinak igényét: ha szükséges, hamarabb lekapcsoljuk a plakátok lámpáit, egyéb kérésüket is teljesítjük, de idáig el sem jutottunk – mondta el most megkeresésünkre Bakos Gábor. – Ha bárhol is találunk ezek után helyszínt a kiállításnak, esélyes, hogy az már nem a tervezett időpontban, szeptember 7-én fog megnyílni. A kiállítás installálása, a plakátok legyártása nem sok idő, ám az új helyszínt kommunikálni is kell az emberek felé, így legalább két hét csúszásban vagyunk. A tulajdonosi és közbeszerzési bizottság döntésével kapcsolatban lapunk kereste Zugló polgármesterét, Karácsony Gergelyt is, hogy megtudja, ez esetben van-e lehetősége polgármesteri vétóra, s ha igen, élni fog-e vele, vagy keresnek-e újabb helyszínt a XIV. kerületben a plakátkiállításnak. Karácsony Gergelyt nem sikerült elérnünk.
2018.08.09 13:26

Ti rabjai a földnek - megjelent Aranyossi Magda emlékirata

Publikálás dátuma
2018.12.15 12:30
Aranyossi Magda és Pál 1956 környékén Leányfalun
Fotó: /
Szembefordult osztályával, az úri Magyarországgal, lázadva a társadalmi igazságtalanság ellen: megjelent Aranyossi Magda emlékirata.
A cím, amit a kiadó választott, lírai, rezignált, melankolikus. Visszafogott nosztalgiát sejtet, diszkrét naftalinszagot áraszt, „ódon ritkaságok” hangulatát idézi. Ezt még fokozza a csupa báj és kellem borító is.
S mindezzel alaposan megtéveszti leendő olvasóját.
Mert a szerző lebilincselően izgalmas emlékirata mindennek éppen az ellenkezője. Határozott választások, kemény döntések, súlyos kockázatvállalások mozgatják ugyanis Aranyossi Magda életét. Férje oldalán fiatalon csatlakozik a kommunista mozgalomhoz. A Tanácsköztársaság bukása után együtt emigrálnak (itthon a fehérterror az életüket fenyegette), érvényes útiokmányok nélkül élnek Ausztriában, Olaszországban, Svédországban, Németországban és Franciaországban. mindenhol részt vesznek a hol fél-, hol illegális mozgalmi munkában. Majd a második világháború idején kalandos úton visszatérnek Magyarországra, s az antifasiszta ellenállás harcosai lesznek.
A szerző felnőtt életének jelentős része tehát permanens létbizonytalanságban, a teljes ideiglenesség állapotában, majd állandó életveszélyben telt. S mégis: az emlékezés egészét valami derű hatja át – az eszme vezérelte, értelmes cselekvés bizonyossága. Mert Aranyossi Magda tudatosan fordult szembe osztályával, az úri Magyarországgal, a szörnyű társadalmi igazságtalanságokkal, s legjobb meggyőződése szerint választotta a kommunisták által kínált megoldást. Reprezentatív típusba tartozik ezzel, példának Lukács Györgyöt vagy Déry Tibort említhetjük.
 
Az emlékirat másik hőse – természetesen és méltán – a férj, a szellemi és harcostárs: Aranyossi Pál, aki szintén megtagadta a kiváltságosok világát, aki megannyi nyelven beszélt akcentus nélkül, aki nyomdakészen fogalmazott, aki – valami lenyűgöző könnyedséggel, eleganciával – a legveszélyesebb helyzetekben is feltalálta magát. A kommunista mozgalom kicsit csodabogár européer értelmiségije: lapokat szerkeszt, fordít, fedőállásokban dolgozik, röpcédulákat gyárt. A szerző leánykori neve: Nádas Magda. Korunk egyik legnagyobb írójának, Nádas Péternek a nagynénje. Az unokaöcs széljegyzetekkel egészíti ki a memoárt, ezek sosem tolakodóak, leginkább kiegészítik egy-egy emlék tényeit, helyenként vitatnak is egy-egy megállapítást, amitől csak izgalmasabb, gazdagabb lesz az eredeti mű. (Nádas Péter a Világló részletek című gigantikus alkotásában magától értetődően kulcsszerepet szán legendás nagynénjének.) A kötetet a szerző válogatott levelezése, családi fotógyűjtemény teszi teljessé, a szerkesztés Nagy Boglárka munkája.
A felszabadulással záruló memoár tehát egy mindvégig hithű kommunista életének meghatározó szakaszát tárja elénk (lapjain egyébként megelevenedik a nyugati emigráció szinte teljes munkásmozgalmi Pantheonja). Ma visszatekintve, tudom, sokan legyintenek: illúziókergetés, önbecsapás az egész, idejétmúlt ügy.
Ne siessünk ezzel a legyintéssel!

Mert a társadalmi igazságtalanság elleni lázadás egyáltalán nem anakronizmus. Miként a kiszolgáltatottakkal, a kisemmizettekkel, a lent világával vállalt szolidaritás vagy az antifasiszta ellenállás sem. Az egyenlőség – nem konjunktúra kérdése. Márpedig Aranyossi Magda emlékiratában ezek a vezérlő, sorsformáló eszmények. S aki ezekre tette fel az életét, az történelmi léptékben nem válhat megcsalatottá.

Info

Aranyossi Magda: Én régi, elsüllyedt világom – Nádas Péter széljegyzeteivel Jelenkor, 2018

Témák
irodalom
2018.12.15 12:30
Frissítve: 2018.12.15 12:30

A szolgálólány meséjének írója megelégelte, hogy Trumpék vegzálják az újságírókat

Publikálás dátuma
2018.12.15 09:30
Margaret Atwood
Fotó: AFP/ ANGELA WEISS
A nyolcvanéves kanadai írónő, Margaret Atwood arra szólította fel a különböző nemzetek íróit, köztük a magyarokat is, hogy saját hazájukban ne engedjék csorbulni a sajtószabadságot.
Az elmúlt évek Nobel-díj várományosa, Margaret Atwood egyre gyakrabban hallatja hangját közéleti ügyekben, legutóbb a #metoo-ügyek kapcsán nyilatkozott. A szolgálólány meséje című világsiker szerzője szerint a szexuális zaklatásokat nyilvánosan tárgyaló #metoo-akciók a hibás jogrendszerből adódnak. Mivel a szexuális zaklatási ügyek áldozatai a legtöbb esetben nem kapnak segítséget az intézményektől, ezért az internethez, a teljes nyilvánossághoz kezdtek fordulni. Ez nagyon hatékony eszköz ugyan, de mivel kilóg a jog által szabályozott térből, ezért Atwood szerint még komolyabb problémákhoz vezethet. „Ha túllépünk a jogrendszeren, mert nem hatékony, akkor mi jön helyette? Kinél lesz a hatalom? A szélsőségesek nyernek, és az ideológiájukból vallás lesz, és aki nem követi, azt eretneknek tartják. A regényírók különösen gyanúsak ilyenkor, mert emberekről írnak, és az emberek morálisan bizonytalanok. Az ideológiák célja pedig, hogy eltöröljék a bizonytalanságot.” Atwood szerint a demokrácia visszaszorulásával hasonló belső logika vezet a szólás- és sajtószabadság csorbulásához illetve szándékos csorbításához is. Az írók nemzetközi szervezetének, a Nemzetközi PEN Clubnak jelenlegi alelnökeként levélben fordult a napokban kollégáihoz, hogy felhívja figyelmüket a meggyilkolt vagy kivégzett újságírók életére. „Világszerte nő az erőszakkal elhallgattatott újságírók száma, ezért kerültek ők a Times magazin címlapjára, mint 2018 legfontosabb tanúi.” Atwood szerint semmi értelme azt hajtogatni, hogy „ez nálunk nem történhet meg”, hiszen a jelenség egyre szerteágazóbb, a Trump-adminisztráció listázza, le- és kihallgatja a médiában dolgozókat, és naponta akadályozza a munkájukat, ellehetetlenítve az igazsághoz és az információhoz hozzáférés alkotmányos jogát. Az író egyúttal felhívja a figyelmet a legújabb veszélyre is, a sajtóba vetett bizalmat szétziláló, központilag irányított hazugságok és álhírek (fake news) szaporodására. Atwood szerint ez éppen a demokráciadeficites országokra a legjellemzőbb. Nagyjából ezzel egy időben jelent meg a világsajtóban Michel Houellebecq francia író cikke, melyben leszögezi, hogy az amerikaiak ma már egészen biztosan nem adnák életüket a sajtószabadságért, és ez szerinte szorosan összefügg a jelenlegi vezetés módszereivel. Az író azt állítja, hogy eddig nem ismert Donald Trumpnál jobb amerikai elnököt.
Szerző
2018.12.15 09:30
Frissítve: 2018.12.15 09:30