Továbbra sincs helye az ARC plakátkiállításnak

Publikálás dátuma
2018.08.09 13:26

Fotó: Népszava/
A zuglói önkormányzat nem támogatta a kinézett az új helyszínt, így továbbra is bizonytalan, hogy az idén tizennyolc éves ARC plakátkiállítás végül hol talál új otthonra.
A XIV. kerületi önkormányzat tulajdonosi és közbeszerzési bizottsága nem támogatta, hogy az ARC plakátkiállítást az Örs vezér útján rendezzék meg – szúrta ki csütörtökön a hvg.hu az ARC közösségi oldalán. A bizottság elnöke, Bihary Zoltán (Fidesz-KDNP) a Népszavának szűkszavúan úgy nyilatkozott: a bizottság tagjainak többsége szerint az Örs vezér útja nem volna megfelelő a plakátkiállítás új helyszínének, mert túl közel van a lakókörnyezethez. – A bizottsági ülés jegyzőkönyve legkésőbb jövő hét közepén publikus lesz, abból bárki megismerheti a tagok véleményét. 
A bizottság döntésével így továbbra is bizonytalan, hogy az idén tizennyolc éves ARC plakátkiállítás végül hol talál új otthonra, ha egyáltalán talál. Mint arról lapunk is beszámolt, a Városliget Zrt. februárban jelezte a szervezőknek, hogy a Liget projekt miatt a kiállítás nem rendezhető meg hagyományos helyszínén, a városligeti 56-osok terén. Bár a kiállítás szervezői a Ligetben másik két lehetséges helyszínt is megjelöltek, ötleteiket mindannyiszor lesöpörték. Az ARC szervezői ezek után más budapesti kerület vezetésével is felvették a kapcsolatot, végül a XIV. kerületben, Zuglóban tapasztaltak pozitív, együttműködő hozzáállást. Szinte 100 százalék, hogy Zugló befogadja a rendezvényt – írták a közösségi oldalukon. – Reméljük, hogy a héten megszületik a döntés és a pontos helyszínt is nyilvánosságra hozhatjuk – nyilatkozta néhány napja optimistán az ARC egyik alapítója, Bakos Gábor a Népszavának. A 18. ARC plakátkiállítás a pályamunkáit egyébként az „UNFAKE! Vedd észre, leplezd le, mutasd meg!” felhívásra várták, a kiállításra kerülő plakátokat több mint ezer pályamű közül választotta ki az ARC zsűrije. – Mikor az Örs vezér útját a kiállítás új lehetséges helyszínének javasoltuk, jeleztük, hogy figyelembe vesszük a környék lakóinak igényét: ha szükséges, hamarabb lekapcsoljuk a plakátok lámpáit, egyéb kérésüket is teljesítjük, de idáig el sem jutottunk – mondta el most megkeresésünkre Bakos Gábor. – Ha bárhol is találunk ezek után helyszínt a kiállításnak, esélyes, hogy az már nem a tervezett időpontban, szeptember 7-én fog megnyílni. A kiállítás installálása, a plakátok legyártása nem sok idő, ám az új helyszínt kommunikálni is kell az emberek felé, így legalább két hét csúszásban vagyunk. A tulajdonosi és közbeszerzési bizottság döntésével kapcsolatban lapunk kereste Zugló polgármesterét, Karácsony Gergelyt is, hogy megtudja, ez esetben van-e lehetősége polgármesteri vétóra, s ha igen, élni fog-e vele, vagy keresnek-e újabb helyszínt a XIV. kerületben a plakátkiállításnak. Karácsony Gergelyt nem sikerült elérnünk.
2018.08.09 13:26

Lezárta a ferihegyi 2B terminált és környékét a katasztrófavédelem

Publikálás dátuma
2018.08.15 22:06
A kép illusztráció, a felvétel korábban készült!
Fotó: Népszava/
Hatósági vizsgálat miatt rendelték el az intézkedést, melynek pontos okát szerda éjjelig még nem árulták el. Állítólag egy sugárzó anyagot tartalmazó tartály sérült meg.
Lezárta a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálját és annak környékét hatósági vizsgálat miatt a katasztrófavédelem - közölte az MTI-vel a Budapest Airport szerda este. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI megkeresésére egyelőre nem adott felvilágosítást a lezárás okáról.
A Budapest Airport a várható jelentős torlódásokra és késésekre hívta fel az utasok figyelmét, akiktől azt kérik, hogy ellenőrizzék járataik indulását az interneten vagy a helyszínen a rendőrség, valamint a repülőtér munkatársaitól kaphatnak információt.
A ferihegyi repülőtér az érkező járatokat fogadja, a Budapest Airport honlapja szerint éjfélig öt járatot érinthet a késés. Az Országos Mentőszolgálat ügyeletét az MTI-nek egyelőre nem sikerült elérnie.
A Blikk információja szerint egy sugárzó anyagot tartalmazó tartály megsérült. Pontosan még nem lehet tudni, érintkezett-e valaki a veszélyes szállítmánnyal. Hétszáz méter sugarú körben húzták fel a kordont. Három ember érintkezhetett a veszélyes anyagot tartalmazo tartállyal. Úgy tudjuk, irídium izotópról van szó. A katasztrófavédelem mobillaborja van kinn a helyszínen, ahol méréseket végeznek. A Zoom.hu értesülése szerint a Turkish Airlines egyik gépe legálisan szállított sugárzó anyagot, a szállításhoz használt ólomkonténer azonban megrepedt. 
2018.08.15 22:06
Frissítve: 2018.08.15 22:29

Az ügyészség vizsgálja a szétvert román tüntetést, leváltották a csendőrfőkapitányt

Publikálás dátuma
2018.08.15 21:44
Bukaresti demonstráció augusztus 10-én.
Fotó: AFP/ Adrian CATU
Vizsgálat indult az augusztus 10-i romániai tüntetés kapcsán, ahol legalább 450-en sérültek meg a csendőri beavatkozás nyomán. Csaknem 200-an feljelentést is tettek a hatóságok ellen. A csendőrfőkapitány lejáró megbízatását nem újították meg.
Augustin Lazăr legfőbb ügyész utasítására a legfőbb ügyészség keretében működő katonai ügyészség veszi át és vizsgája ki a pénteki tüntetésen sorra került incidenseket és a csendőrség közbeavatkozási módját - írta kedd este a maszol.ro
Az ügyészség közleménye szerint az ügyben jogsértő magatartás, hivatali hatalommal való visszaélés és hivatali gondatlanság miatt indult eljárás.
Az idézett forrás szerint kedd estig 126 bűnügyi feljelentést regisztráltak és 74 személyt hallgattak ki. A feljelentések száma szerda reggelre elérte a 192-t, számolt be az MTI. A katonai ügyészség megkapta a csendőrség bevetési naplóját, amiből arra lehet következtetni, hogy 160 csendőr vett részt a tömegoszlatásban. Egyelőre azonban sem a bukaresti prefektus (kormánybiztos) tömegoszlatást elrendelő parancsának átiratát, sem a csendőrség által használt könnygáz vegyi összetételének leírását nem kapták meg - részletezte Ionel Corbu, a bukaresti katonai ügyészség főügyésze és a vádhatóság vezetője.
Egyes tüntetők a bénító hatású önvédelmi permetezők hatására emlékeztető tünetekkel, mások pedig öt nappal a gáz belélegzése után megjelenő újabb panaszokkal - "égési sérülésekkel" - jelentkeznek a sürgősségen.

Ellentmondásos nyilatkozatok

A bukaresti katonai ügyészség és a román csendőrség egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tett kedden, egy ügyész részvételére vonatkozóan a pénteki tüntetéseken. Ionel Corbu főügyész kijelentette, hogy egyetlen ügyész sem volt jelen péntek este a csendőrség parancsnoki központjában. Kifejtette: augusztus 11-én, szombaton délután azzal az igényléssel fordult hozzájuk a fővárosi csendőrség, hogy jelöljenek ki egy katonai ügyészt a mobil parancsnokságba, ezt azonban elutasították. Röviddel ezután a csendőrség egy közleményt adott ki, amelyben azt állítja, hogy Bogdan Pîrlog katonai ügyész pénteken délután 5 órától másnap hajnali 4 óráig a helyszínen tartózkodott, és a csendőrség, a rendőrség, valamint a központi és helyi hatóságok képviselői mellett jelen volt a parancsnoki központban.

"A különböző eszközökben (spray, nagy teljesítményű permetező, gránát) használt könnygázt a csendőrség kizárólag törvényes úton, engedélyezett gyártóktól szerzi be. Ezeket az anyagokat használja az európai rendfenntartók erők többsége" - állítja a román csendőrség a "gáztámadás" vádjára reagálva.
Lejárt a csendőrfőkapitány megbízatása, és a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) kedden úgy döntött, azt nem fogja megújítani.
Az elmúlt egy évben Sebastian Cucoş ezredes töltötte be az ügyvivő csendőrfőkapitányi tisztséget - írja a maszol.ro. Jelenlegi volt a második megbízatása; szerdától azonban Ionuţ Cătălin Sindile ezredes vezeti ideiglenesen a Román Csendőrséget. Az Államelnöki Hivatal közölte, a CSAT azután döntött a személycseréről, hogy megindult csendőri fellépés jogszerűségét firtató ügyészségi vizsgálat.

A tüntetőkhöz került egy pisztoly

Azonosították és bekísérték kihallgatásra azt a férfit, aki a pénteki, bukaresti tüntetés közben ellopta egy csendőrnő pisztolyát - írja a Transindex.ro. A demonstráción két csendőr elszakadt a többitől - a fegyver akkor került a tüntetőhöz, mikor éppen brutálisan összeverték őket. Kedden mindkettőjüket kiengedték már a kórházból. Az eset körülményei kapcsán, annak tisztázására is indult vizsgálat, hogy a csendőrök miért hagyták elszigetelődni kollégáikat - szolgálati mulasztás a gyanú. Az eltulajdonított fegyver még nem került elő.

2018.08.15 21:44
Frissítve: 2018.08.15 21:50