egészségügy;Honvédkórház;

2018-09-01 18:38:35

Zacher vészjelzést küldött, októberben jöhet az összeomlás

Hiába kért, érdemi segítség nem érkezett a Honvédkórház sürgősségi osztályán kialakult krízisre. Ha helyzet nem javul, októberre működésképtelenné válhat a sürgősségi osztály.

Nem lephette meg a Honvédség vezetőit, hogy krízis helyzet van a kórház sürgősségi centrumában, hiszen Zacher Gábor, a pénteken lemondott centrum vezető főorvos legutóbb augusztus elején levélben jelezte a parancsnoknak, hogy se eszköze, se ember nincs a feladatra.  

A Népszavához is eljuttatott dokumentumban az osztályvezető főorvos azt írta, ha a feltételek nem javulnak október elejére működésképtelenné válik a sürgősségi osztály. Hat orvos távozóban, négy vállalkozó orvossal, akik csak alig egy heti műszakot dolgoznak, ketten gyermeket várnak, egy ember végleg el akarja hagyni a pályát, többen kevesebb óraszámban vagy félállásban szeretnének dolgozni, egy orvos tanulmányai miatt fizetés nélküli szabadságra készül, egy másikat pedig külföldi szolgálatra vezényeltek. Vannak még negyed állásban is néhányan, és olyanok is, akik csak néhány műszakot vállalnak. Ezenfelül körülbelül 10-11 hadra fogható rezidens van az osztályon valamint szeptembertől két pályakezdő orvos várható, de ők a jövőjüket nem a sürgősségi ellátásban tervezik. A szakorvosok közül egy csak havi 1-2 alkalommal áll be műszakba, és van négy teljes állásban bevethető orvos, köztük Zacher Gábor is, aki havonta 5-8, de kizárólag éjszakás ügyeletet vállal.

„Évek óta jeleztük és jelezzük, hogy az eszközök amortizálódtak, pótlásuk nem történt meg. Jelen állapotában a szakmai minimum feltételeknek sem felel meg a központ” – írja Zacher, hozzátéve azt is, hogy a folyamatos krízis jelzéseikre a kórház egyéb osztályairól vezényeltek le orvost a sürgősségire, ám ez nem jelentett valódi segítséget.

„Több olyan kolléga is járt nálunk, aki előzőleg szakvizsga gyakorlatát osztályunkon töltötte így ismeri a rendszert, de voltak olyanok is, akiknek semmilyen sürgősségi jártasságuk nem volt. Elmondásuk szerint fonendoszkóp legutóbb az egyetemen volt a zsebükben, azóta nem használták, és a fonendoszkópmentes idő akár több 10 év is lehet” – áll a levélben.

Zacher Gábor az Indexnek nem erősített meg, hogy valóban tőle származik az általunk is idézett levél, csak azt mondta: az ebben szereplő problémák ismerősek számára, hiszen ezeket korábban többször jelezte az intézmény vezetésének. Lapunk úgy tudja: a levélre nem érkezett reakció.

Pénteken a kórház parancsnoka „titkos állománygyűlésen” tájékoztatta a dolgozókat Zacher Gábor távozásának körülményeiről. Úgy tudjuk: ezt követően bízták meg az osztály irányításával Burány Bélát, az Országos Mentőszolgálat egykori főigazgatóját, aki egyébként a Honvéd sürgősségi osztályán jó ideje vállalkozóként dolgozik.