Köves Slomó;EMIH;Sorsok Háza;

Köves Slomóéknak adják a Sorsok Házát, jövőre nyílik

Három éve üresen áll a Józsefvárosi pályaudvaron létrehozott holokausztmúzeum, mert viták voltak arról, mit és hogyan mutassanak be. Még kétmilliárdot költenek rá, de jövőre megnyílhat.

A Köves Slomó rabbi nevével fémjelzett Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) tulajdonába és működtetésébe kerül az évek óta elkészült, de üresen álló Sorsok Háza múzeum – jelentette be pénteken Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a helyszínen. A kormány szándéka szerint a múzeum jövőre, a magyarországi holokauszt 75 évfordulóján nyílna meg, a befejezéshez szükséges kétmilliárd forintot a kabinet biztosítja. 

A holokauszt áldozatainak emléket állító Sorsok Háza az egykori Józsefvárosi pályaudvar területén jött létre, és már 2015-ben elkészült, de a kiállítás koncepciójáról vita volt a zsidó szervezetek és a történészek közt: a tárlat koncepciójának kidolgozását ugyanis a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványra bízták, amelynek vezetője a Terror Háza Múzeum főigazgatója, Schmidt Mária lett. Lázár János korábbi miniszter ragaszkodott ahhoz, hogy a zsidó szervezetek egyetértése nélkül ne nyissák meg az emlékközpontot.

A pénteki bejelentés szerint az EMIH a jövő évtől a Schmidt Mária-féle alapítvánnyal együttműködve fogja üzemeltetni a múzeumot. Tartalmi részletekről egyelőre nem esett szó, Gulyás Gergely szerint eddig méltatlan és indokolatlan vita folyt a kiállítás koncepciójáról. Ezzel kapcsolatban annyit mondott: kollektív bűnösség nincs, de állami felelősség van. A miniszter kitérő választ adott a Népszava kérdésére, hogy más zsidó szervezetekkel, például a Mazsihisszel egyeztetett-e a kormány.

Köves Slomó a pénteki sajtóbejárás előtt úgy fogalmazott: egyedülálló a világon hogy egy zsidó szervezet működtessen egy államilag létrehozott holokauszt múzeumot, és sokkal nagyobb felelősség lett volna visszautasítani, mint megpróbálni jól csinálni.