Előfizetés

Szaporodnak az aggasztó tünetek a szívsebész-botrányban

Danó Anna
Publikálás dátuma
2018.10.09. 15:52
A Kardiológiai Intézet épülete
Fotó: kardio.hu
Kész tényként beszélnek egy vagy több vizsgálatról, amely szerint állítólag a Kardiológiai Intézetből kirúgott főorvos a felelős egy beteg haláláért, csakhogy ilyen vizsgálat valószínűleg nem is volt. Még a kormány is belezavarodott az ügybe.
Nagy erőkkel zajlik a ködösítés a Székely László szívsebész felmentése után az Országos Kardiológiai intézetben kialakult helyzetet illetően. Bár érthető magyarázatot arra eddig senki sem adott, hogy a speciális műtéti technikát egyedül gyakorló orvost hogyan tilthatta el azonnali hatállyal betegektől a miniszter nyomásra a klinika vezetése. Ez ügyben tudomásunk szerint se feljelentést nem készült, se vizsgálat nem indult. Az intézet vezetője ugyanakkor fontosnak tartotta külön közleményben közölni, hogy feljelentést tett a beteg adatok kiszivárogtatása miatt egy, a sebész védelmében megszólaló portál ellen. Ezt megelőzően megindult Székely doktor hibáztatása is a műtét elmaradása miatt meghalt beteg miatt. Ezt az intézet igazgatója tette közzé még pénteken egy közleményben, hivatkozva az intézet vizsgálatára. A főigazgató szavait visszhangozta aztán hétfőn Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a parlamentben, az ellenzéknek szánt válaszában. Csakhogy ő már a minisztérium által elrendelt szakértői vizsgálat megállapítására hivatkozott. Ennek pikantériája, hogy az azt megelőző munkanapon, múlt pénteken Rétvári Bence, a humán tárca parlamenti államtitkára, Mesterházy Attila szocialista képviselő írásbeli kérdésre azt válaszolta, hogy a minisztérium nem indított vizsgálatot. Kedden a 24.hu már két vizsgálatot – egy minisztériumit, illetve egy tiszti főorvos által indítottat – említett, amikor azt írta, az elbocsátott sebész a felelős a beteg sorsáért. Csakhogy kérdésünkre miszerint volt-e egyáltalán vizsgálat, ki, hol és mit vizsgált se miniszterelnöki hivataltól, a se szaktárcától, se a kardiológiai intézettől nem kaptunk választ. Érdeklődésünkre Székely László szívsebész is jelezte, hogy őt semmilyen vizsgálat keretében nem kérdezték. Nem tud olyan bizottságáról sem, amely a szükséges szakmai tudással fölvértezve képes lenne az adott beteg ellátásának véleményezésére. Az Országos Kardiológiai Intézetben is a csecsemő- és felnőtt szívsebészet osztály orvosainak együttesen van meg a tudása egy ilyen eset ellátásának véleményezésre. A betegség, amelyben a férfi meghalt, annyira ritka, hogy se európai, se amerikai szakmai eljárásrend, ajánlás sincsen ennek a speciális esetnek kezelésére. 

Egy vizsgálat biztos folyik

Hivatalból vizsgálatot indított a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben (GOKI) – közölte kedden az NNK. A hatóság az érintett intézményektől, a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórháztól és a GOKI-tól bekérte az elhunyt beteg teljes egészségügyi dokumentációját, illetve a szakmai protokolloknak, eljárásrendeknek megfelelő eljárás tisztázása érdekében szakfelügyelő főorvosok közreműködését kérte. Az NNK a vizsgálat eredményét megelőlegezve azt írta: a beteg ellátása nem az eljárásrendnek megfelelően történt, illetve „rendelkezésre álló adatok alapján nincs összefüggés a beteg halála és a GOKI-ban a szívsebészeti osztály vezetőjének távozása között”.

Nyomozóügyészség vizsgálhatja Orbán repülőútjait

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.09. 15:34

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Némi sejtelmeskedés után Polt Péter elárulta, hogy a Központi Nyomozóügyészség foglalkozik majd a miniszterelnök repülőútjaival.
„Kérdését feljelentésként értékelve azt elbírálására a Központi Nyomozóügyészségre irányítottam” 
– írta a legfőbb ügyész Szabó Tímea Párbeszéd-képviselő kérdésére. Ezzel végre egyértelműen kiderült, hogy ügyészség elé kerülnek Orbán Garancsi Istvántól ajándékba kapott repülőútjai, amelyektöbb ellenzéki képviselő szerint is felvetik a hivatali vesztegetés elfogadásának gyanúját. Mindez nem jelenti automatikusan, hogy a KNYÜ később nyomozást indítana vagy arra utasítaná a rendőrséget, de mégis több a sejtetésnél: Polt a parlamentben hétfőn még csak annyit mondott a magánrepülős botrányról hogy: "az ügyben beérkezett feljelentés jelenleg elbírálás alatt áll és az indoklása választ fog adni a képviselő kérdéseire".
Az Átlátszó írt először arról, hogy Orbán Viktor a egy Bombardier Global 6000 típusú luxus magánrepülővel utazhatott a Mol Videoton-Ludogorec szófiai mérkőzésére, a kormányfő pedig többször is használhatta a gépet. Azt már lapunk írta meg először, hogy a miniszterelnöki utakat Garancsi István, a kormányzati megrendeléseken tízmilliárdokat kaszáló NER-nagyvállalkozó fizette, mintegy ajándékként – csakhogy Orbán nem fogadhatott volna el ekkora értékű ajándékot. Garancsi figyelmességei a a Népszavának nyilatkozó jogi szakértő szerint adóköteles juttatások, és ekként a vagyonnyilatkozatban nem ajándékként, hanem jövedelemként kellett volna feltüntetnie a miniszterelnöknek. Orbánt azonban sem ez, sem a repülőzésére vonatkozó kérdések nem hozzák zavarba: a parlamentben azt mondta, hogy
„Harminc éve így mentem. Jövő héten is így megyek, azután is így fogok menni.”

Kár hogy mindez nem igaz: Orbán Viktor 1988-ban Soros György támogatásával dolgozott a Közép-Európa kutatócsoport tagjaként, és szintén Soros-alapítványi támogatást kapott a Századvég folyóirat szerkesztéséért is – itthon, Magyarországon. Oxfordba egy évvel később utazott, ahol szintén Soros-ösztöndíjjal a Pembroke College-ban tanulmányozza az angol liberális politikai filozófia történetét.

"Feszültségek és áthallások": újabb MTA-konferenciát kaszáltak el

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.09. 14:45
A Magyar Tudományos Akadémia épülete
Fotó: Népszava
A tudomány már nem tudomány, hanem politika: az "óvatosság" áldozata ezúttal egy emlékülés.
Hónapokkal ezelőtt vetődött fel egy Marx-emlékülés ötlete az MTA Filozófiai és Történettudományok Osztályán, ezt el is kezdték szervezni, ám a legutóbbi osztályülésen úgy döntöttek, bizonytalan ideig elhalasztják azt - tudta meg a hvg.hu.
Érdemi vita nem volt a kérdésről, szinte egyhangúlag szavazták meg a halasztást.

Az emlékülést novemberben tartották volna, ám nem lehet tudni, végül mikor kerülhet sor rá - ha egyáltalán sor kerülhet rá. Az elmondások szerint a "feszültségek és áthallások" jelentenek problémát; ez a tudomány területén nem számít éppen elfogadható érvnek, a politika terepén viszont annál inkább releváns.
"A tudományos rendezvények tudományos tartalommal és mondanivalóval bírnak, nem közvetlenül van politikai jelentésük, jelentőségük"

- nyilatkozta névtelenül egy akadémikus a hvg.hu-nak. Kiemelte: valakire emlékezni nem ugyanaz, mint dicsőíteni őt. Egy másik tudós azt hangsúlyozta, ennek "iszonyatosan rossz üzenete van" az Akadémia szempontjából:
"azt mutatja, hogy annyira gyávák vagyunk, hogy velünk bármit meg lehet csinálni, mindent hajlandók vagyunk lenyelni".

Zsoldos Attila osztályvezető csak annyit erősített meg, hogy az emlékülés elhalasztásáról tárgyaltak az osztályülésen, de a döntést már nem mondta el. Azzal érvelt, "az ott elhangzottak az osztály tagjaira vonatkoznak."

Nem cenzúra, "óvatosság"

Múlthéten az MTA elnöke, Lovász László az Akadémia honlapján magyarázkodott amiatt, hogy a Magyar Tudomány Ünnepére tervezett előadások közül kettőt nem engedélyeztek megtartani a központi rendezvényen. Szerinte ez nem cenzúra, hanem "túlzott óvatosság" a kormányzattal folytatott tárgyalások miatt.
Az egyik betiltott előadás címe a "Nők és a férfiak szerepe és sikeressége a számítástechnikában nagy adatok alapján" lett volna, ezt a hivatalos indoklás szerint „a társadalmi nemek tematika egyéb vonatkozásai miatt" nem engedi megtartani az MTA vezetése. A másik tervezett előadás címe "A közösségi média jogi oldala" – itt a betiltás indoklásában mindössze annyi áll, hogy a téma „politikai vonatkozásai miatt" nem lehet megtartani az előadást. A két rendezvény végül nem marad el, mindkettőt megtartják a Társadalomtudományi Kutatóközpontban. Ám a Mérce később arról írt, két másik tudományos előadás blokkot is letiltott az MTA. Az egyik a migrációval, a másik a 2018-as parlamenti választásokkal foglalkozott volna.
Mindezeknek az öncenzúrának ható lépéseknek az az előzménye, hogy a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium úgy döntött, zsebre teszi az MTA 28 milliárd forintját, hogy azt alamizsnaként csepegtesse vissza, a kormánynak tetsző célokra. Ezen túl, az Akadémia teljes kutatói bázisát megnyirbálná az innovációs miniszter, a közgazdasági intézetet pedig fel is számolná.