Előfizetés

Kormányzati szemétháború: Gémesi lemondott, és politikai bosszúról beszél

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.05. 18:07

Fotó: Vajda József
Megelőzte eltávolítását Gémesi György, és maga mondott le a Zöld Híd ügyvezetői posztjáról. Viszont még három hétig ő irányít, és nyilvánossá teszi a cég átvilágítását.
"Ott gyűltek a gödöllői Fidesz-irodában a Zöld Híd Kft.-t tulajdonló Észak-Kelet Pest és Nógrád megyei regionális hulladékgazdálkodási és környezetvédelmi társulás 116 településének kormánypárti polgármesteri, és aláírták azt kezdeményezését, miszerint a közgyűlés vegye napirendre a leváltásomat. Csakhogy ez okafogyottá vált, ugyanis magam jelentettem be, hogy leköszönök a Zöld Híd Kft. ügyvezetői igazgatói posztjáról", mondta a Népszavának Gémesi György. Gödöllő polgármestere szerint a helyzet egyértelmű: a szabályok szerint így három hétig megbízott ügyvezető igazgatóként működteti a szemétcéget. Ezalatt egy független, nemzetközi könyvvizsgáló céggel átvilágíttatja a Zöld Híd Kft.-t, és ha szükséges, az eredményt nyilvánosságra hozza. Gémesi György egyébként nem számít nagy meglepetésre, az adatokból az derül majd ki, hogy a baj oka a hiányzó mintegy 1,2 milliárd forint. Ugyanis a Nemzeti Hulladékgazdálkodási és Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) tavaly mintegy 4,4 milliárd forintot utalt a cégnek, hogy ellássa feladatait, míg idén körülbelül 3,25 milliárdra apadt az összeg.
A járandóság sorvadására nincs magyarázat. De nem vitás, hangsúlyozta Gémesi György, hogy a központi kukaholding életképtelen - nem véletlenül akarja Tarlós István "kiszorítani" Budapestről, és az FKF Zrt.-re bízni újra a hulladékszállítást. Ahhoz, hogy a rendszer működőképes legyen, évi 40 milliárd forintra van szükség, ahhoz viszont, hogy az amortizációt ellensúlyozni lehessen, illetve a gépparkot fejleszteni, további 60 milliárdra van szükség, magyarázta Gödöllő polgármestere. Aki szerint a Zöld Híd kivéreztetése nem más, mint pitiáner politikai bosszú, ugyanis a hatalom azt torolja, hogy egyedüliként szót emelt a hulladékszállítás visszásságai ellen. 
Hogy Gémesi György megérzése helytálló-e, az kérdéses, de az biztos, a kormánypárti Vécsey László gyakorlatilag már pénzelnyúlásról és szabotázsról beszél a Zöld Híd kapcsán a kormánypárt, és Gémesi György ügyvezető igazgatófejét követelte. Ezt ellenpontozandó adott ki közleményt a cég felügyelőbizottsága.
A Zöld Híd Nonprofit Kft. felügyelő bizottság megállapította, hogy az önkormányzati társulás tulajdonosi jogokat gyakorló döntéshozója, 
Gémesi a szervezeti és működési szabályzatnak megfelelően, intézményes keretek között kiadott és nyilvántartott módon irányította a társaságot. Egyetlen esetben sem merült fel a gyanú, hogy hatáskörét túllépte volna, vagy döntései a közérdekű üzemi működés megzavarására irányultak volna

- hangsúlyozta a felügyelő bizottság. A megbízott ügyvezető igazgató utasításai minden esetben az üzemi működés stabilizálására, a munkaerőhiány megszüntetésére, a romló műszaki infrastruktúra melletti biztonsági minimumokra tértek ki. A meghallgatások tanulsága szerint minden kiadott utasítás a feladat pontos, szakszerű elvégzésére irányult. Mint megállapították, Gémesi valamennyi ellenőrzést, egyeztetést végző szervvel, hatósággal folyamatosan és érdemben együttműködött.
A testület a vizsgálat során írásban nyilatkoztatta a társaság felső- és középvezetőit, áttekintette a döntéshozói határozatokat és az ügyvezető igazgatói utasításokat. A megbízott ügyvezető igazgató esetében a bizottság az Nemzeti Hulladékgazdálkodási és Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-vel (NHKV), az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal kapcsolatos együttműködés tartalmát is vizsgálta.
A Zöld Híd október 25-én jelentette be, hogy leállítja az ellátási körzetéhez tartozó 116 településen a szemétszállítást, mert nem kapta meg a neki járó pénzt az NHKV-tól. Október 31-én a katasztrófavédelem vette át a társaságtól a feladatot, majd az NHKV megvonta a Zöld Hídtól a szemétszállítási jogosítványt.

6,5 milliárdot kap a határkerítésre egy Fideszhez köthető cég

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.05. 16:42
Illusztráció
Fotó: Németh András Péter / Népszava
Nagyot kaszált a Metalcom már a határkerítés megépítésével is, karbantartására és üzemeltetésére pedig további 6 milliárd 543 millió forintot fizet ki a cégnek az állam. A vezérigazgató korábban a Fidesz színeiben indult polgármesterségért.
2023 szeptember végéig a Metalcom Zrt. gondoskodik a Magyarország szerb határán felhúzott "okoskerítés" működéséről 6 milliárd 543 millió forintért – vette észre az Átlátszó az ötmillió forintot meghaladó ORFK-szerződések listájában. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kérdésre elmondta, a Fideszhez köthető céggel az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága által megadott engedély alapján idén szeptember 28-án kötöttek szerződés. A közbeszerzést a "tömeges bevándorlás okozta válsághelyzettel" kapcsolatos beszerzésekről szóló kormányrendelet alapján indították meg.
A Metalcom annak a Bozó Zoltánnak a cége, aki a 2014-es szentesi önkormányzati választásokon a Fidesz színeiben indult a polgármesterségért.

A szerződések szerint ők építették a gerinchálózat egy részét 1,72 milliárd forintért, velük szerződtek az intelligens jelzőrendszer megtervezésére és kivitelezésére nagyjából 16 milliárdért, ADSS-t telepítettek 71 millióért, Tisza átfúrást végeztek 78 millióért.
A cég 2016-ban 7,1 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 663 millió forintos adózott eredményt ért el. 2017-ben a Metalcom értékesítésének nettó árbevétele mintegy 18,6 milliárd forint lett, adózott eredményként pedig 2,7 milliárdot könyvelhetett el - írja a portál.

Az otthonápolást is nemzeti konzultációval oldaná meg a kormány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.05. 15:54
Illusztráció
Fotó: Népszava
A héten kezdődik a legújabb, a Fidesz-KDNP családokkal kapcsolatos terveiről szóló nemzeti konzultáció. Kétharmados törvénytől életkezdő hitelig minden lesz benne.
A héten indul a családokkal kapcsolatos, friss nemzeti konzultáció - írja az MTI. Mint az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, Novák Katalin elmondta, két oldalon 10 eldöntendő kérdést fog feltenni a kormány, melyekre - vélhetően nem az átláthatóság kedvéért - ezúttal papír helyett már online is válaszokat lehet adni.
Az érdeklődő minden kérdés előtt olvashat egy hosszas leírást az ahhoz fűződő konkrét kormányzati elképzelésekről. A kérdések olyan témákat érintenek, mint
  • a legalább négy gyermeket nevelő nők számára a főállású anyaság intézményének bevezetése,
  • a gyerekeseknek járó Fidesz-féle "támogatások" kétharmados törvénnyé emelése,
  • az, hogy a gyereknek joga-e, hogy egy darab anya és egy darab apa nevelje fel,
  • és hogy "a magyar kormány nem a migrációval akarja megoldani a népesedési problémát".
Ezekkel kapcsolatban olyan ötletek jelennek meg majd a szövegben, mint például egy 5-10 millió forintos "életkezdési kölcsön" a fiataloknak, hogy hamarabb legyen gyerekük.
A nemzeti konzultáció kitér továbbá a beteg gyereküket otthon ápoló családtagok támogatására - megoldás helyett tehát a kormány tovább húzza ügyüket.

Civilek nagyjából fél évnyi tüntetése után októberre jutott el odáig a kormány, hogy bejelentse: bruttó 100 ezer forintra növeli az ápolási díj felső határát, a juttatási formát pedig jövőtől gyermekek otthongondozási díjára (gyod) keresztelik át. Ezzel több dolog sem stimmel, többek közt az, hogy a pénz csak gyermekek gondozására vonatkozik, a más családtagokat ápolók támogatása nem nő ennyivel. A támogatás emelése foglalkoztatási jogviszonyt sem fog adni az érintetteknek. Az Emmi ráadásul úgy adja mindezt elő, mintha ezt nem civilek harcolták volna ki, hanem a minisztériumnak eleve minden vágya az lett volna, hogy megemelhesse a szeretteiket otthon ápolók támogatását.