A férfiak közül szedi áldozatait az új evészavar

Publikálás dátuma
2018.11.07 12:04
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Míg az anorexia és a bulimia főleg a fiatal nőket sújtja, addig a kontrollálatlan zabálási rohamokkal járó falászavar a 30-40 év körüli férfiakat érinti leginkább. Hátterében biológiai és pszichológiai tényezők egyaránt állhatnak, ezért a betegek kezelése is komplex.
A falászavart mint az evészavarok újabb formáját 1992-ben írták le, 2013-ben pedig már önálló kórképként kapott helyet a mentális betegségek listáján. Míg a bulimia és az anorexia túlnyomórészt a fiatalabb korosztályra jellemző, addig falászavarral a 30-40 éves korosztály a leginkább érintett, a páciensek 40 százaléka közülük kerül ki – mondta dr. Babusa Bernadett. A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének adjunktusa azt is megjegyezte, hogy míg a klasszikus evészavarok jobbára a nők körében gyakoriak, addig a falászavarral érintettek mintegy 40 százaléka férfi. Összességében a népesség mintegy 1-3 százaléka lehet érintett, a testsúlycsökkentő programok résztvevői között azonban ennél jóval magasabb, 5-8 százalékos a falászavarban szenvedők aránya.

Túlevés - túlsúly

A betegség jellemzője, hogy minimum három hónapig hetente legalább egyszer kontrollálatlan falásrohamok jelentkeznek, amelyek után, a bulimiával szemben, nincs kompenzáló viselkedés – hánytatás vagy sport-, így idővel az érintettek csaknem fele túlsúlyos lesz. A táplálkozási szokások kaotikusabbá válnak, egyszerre jóval nagyobb mennyiségű ételt, több kalóriát fogyaszt az érintett. Falászavarban szenvedőknél evés után nem alakul ki teltségérzet, így olyan szintig képesek túlenni magukat, hogy végül kellemetlen feszültségérzés jelentkezik. Társas helyzetben általában ugyanannyit esznek, mint mások, a falásrohamok többnyire akkor törnek rájuk, amikor egyedül vannak, általában este, éjjel. Azok az elhízottak, akik falászavarban szenvednek, jellemzően napközben is többet nassolnak.
A klasszikus evészavarokkal szemben falászavar esetén meghatározóbb a negatív érzelmek (harag, düh, frusztráció) jelenléte, miközben ritkábban jellemző a testsúly és az alak miatti szorongás. Az érintett evéssel igyekszik szabályozni a negatív érzelmi állapotokat.

Szerteágazó okok - komplex kezelés

Az evészavar általában krónikus betegség, hosszú hónapokig, évekig fennáll, és többnyire csak akkor derül ki, amikor a betegnek egyéb, másodlagos zavarai is jelentkeznek. Ilyenek a pszichés problémák, a túlsúly miatt magas vérnyomás, szívbetegség és mozgásszervi megbetegedések is előfordulhatnak. A zavar hátterében egyrészt agyi vagy genetikai eredetű biológiai tényezők is állhatnak, de pszichológiai okok, például alacsony önértékelés, szorongás, depresszió, stressz, illetve a negatív érzelmekkel való nehéz megküzdés, valamint a testet ért folyamatos kritikák is okozhatják. Gyakori, hogy az érintett gyermekként kövér volt, illetve hogy fizikai vagy szexuális abúzust élt át. 
A szerteágazó okok miatt komplex kezelésre van szükség, amelynek része lehet az egyéni vagy csoportos pszichoterápia, szükség esetén gyógyszeres kezelés és a legtöbbször testsúlycsökkentő programban való részvétel is - mondta a klinikai szakpszichológus.
Témák
evészavar
2018.11.07 12:04

Egyre több fiatal nő kap szívrohamot, már ha egyáltalán észreveszi

Publikálás dátuma
2018.11.13 21:15
Illusztráció
Fotó: AFP/
Az egykoron idős férfiak betegségének tartott szívroham egyre gyakrabban fordul elő fiatal emberek, különösen nők körében amerikai kutatók szerint - írta az MTI.
Az Amerikai Szívtársaság chicagói tanácskozásán vasárnap bemutatott és a Circulation nevű folyóiratukban közzétett tanulmányukban az Észak-karolinai Egyetem orvosi karának kutatói a szívroham előfordulását vizsgálták fiatalok körében, ezt a korosztályt kevésbé vonják be a kardiológiai tanulmányokba.
Korábbi kutatások kimutatták, hogy az Egyesült Államokban az elmúlt évtizedekben csökkent a szívrohamot szenvedők aránya a 35 és 74 év közöttiek körében. Az új kutatás 28 ezer szívroham miatt 1995 és 2014 között kórházba került ember adatait elemezte. Eredményeik szerint 30 százalékuk fiatal, 35 és 54 közötti beteg volt. Azt is kimutatták, hogy egyre több fiatal szenved szívrohamot, a tanulmány kezdetén a résztvevők 27 százaléka, a végén 32 százalék. A nők körében még nagyobb volt a növekedés, a betegek aránya 21 százalékról 31 százalékra emelkedett, ez jóval nagyobb emelkedés, mint amelyet a fiatal férfiak körében tapasztaltak.
A kutatók azt találták, hogy a szívrohamot szenvedettek körében nőtt azok aránya, akik magas vérnyomásban és cukorbetegségben szenvedtek. A fiatal férfiakkal összehasonlítva a fiatal nőknél nagyobb arányban fordult elő magas vérnyomás, a cukorbetegség és a krónikus vesebetegség.
"A szívkoszorúér-betegséget a férfiak betegségének tartják, így amikor nők keresik fel a sürgősségi osztályt mellkasi fájdalommal, nem tekintik őket magas kockázatú betegnek. A férfiak és a nők körében eltérők a tünetek. A nők körében inkább az atipikus tünetek jellemzőek, és ezért nagyobb a valószínűsége annak, hogy nem veszik észre a szívrohamukat"
- idézte Sameer Arorát, a tanulmány vezető szerzőjét a medicalxpress.com hírportál.
Témák
szívroham
2018.11.13 21:15

Sokkoló számok: a felnőttek 13 százalékát támadja a lassan felőrlő betegség

Publikálás dátuma
2018.11.13 14:34
illusztráció
Fotó: AFP/
November 14-én tartják a cukorbetegség világnapját, amelynek célja a figyelem felkeltése. Erre különösen nagy szükség van, mert bár világszerte egyre több ember szenved a diabétesz valamelyik formájában, sokan semmit sem tudnak erről, a súlyos szövődményekkel járó anyagcsere-betegségről, gyakran még akkor sem, ha érintettek.
A cukorbetegség világnapját az inzulin felfedezésében jelentős szerepet vállaló Frederick Banting születésnapján tartják. A Nemzetközi Diabétesz Szövetség és az Egészségügyi Világszervezet 1991-ben a cukorbetegség gyors világméretű terjedése miatt kezdeményezte a figyelemfelhívást ezen formáját.
A cukorbetegség összetett anyagcsere-betegség, amely a glükóz feldolgozási zavara vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége, illetve akár mindkettő következtében alakul ki. Két típusa létezik, az úgynevezett 1-es típusú okai nem ismertek, így megelőzni sem lehet. A 2-es típusú cukorbetegség kialakulása viszont az életmód megváltoztatásával megelőzhető. Kialakulásának fő oka az elhízás. A vércukorszint ingadozása miatt magas vérnyomás és magas vérzsírszint (koleszterin és triglicerid) is kialakul, amelyek együttesen a szív-, érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát emelik.
A cukorbetegség a világon közel 382 millió embert érint és a számuk rohamosan emelkedik, az előrejelzések szerint 2035-re elérheti az 592 milliót.
Jelenleg Magyarországon 750 ezer regisztrált cukorbeteg él. Feltehetően ugyanennyien nem tudnak a betegségükről. Megközelítőleg ugyanennyien vannak, akik cukorbetegséget megelőző állapotban vannak, vagy jelenlegi életmódjukat folytatva egyenes úton haladnak a cukorbetegség kialakulása felé - olvasható az Egy Csepp Figyelem oldalán.
Ijesztő tény, hogy már a gyerekek körében is egyre gyorsabban terjed a cukorbetegség. Néhány évtizede még csak a diabétesz 1-es típusát mutatták ki, 2-es típusú cukorbetegséget csak felnőtteknél diagnosztizáltak, mára azonban egyre több fiatal is érintett. A betegség ezen típusa elhízás nélkül ritkán fordul elő, becslések szerint a kövér gyermekek körülbelül 0,5-2 százaléka lehet cukorbeteg. Ennek hátterében is elsősorban az életmód áll: az egészségtelen táplálkozás és a mozgás sokszor teljes hiánya mellett a tinédzserkorra jellemző hormonális átalakulás is okozhatja. 
2018.11.13 14:34
Frissítve: 2018.11.13 14:43