Bevásárlókocsival ment neki a terroristának a bátor hajléktalan férfi

Publikálás dátuma
2018.11.12. 07:52
A melbourne-i késes terrortámadás helyszíne, 2018. november 9-én
Fotó: William West / AFP
Michel Rogers látta, ahogy a késes ámokfutó rendőrökre támad, bevásárlókocsiját pedig kétszer is nekilökte a merénylőnek. Bátorságát komoly pénzadománnyal jutalmazták.
Alig két nap leforgása alatt több mint százezer dollár gyűlt össze Ausztráliában közadakozásból annak a hajléktalan férfinak a megsegítésére, aki példás bátorságról téve tanúbizonyságot, a rendőrök segítségére sietett, amikor pénteken megpróbálták ártalmatlanítani a melbourne-i késes terrortámadás elkövetőjét - közölték - idézi az MTI ausztrál lapok hétfői beszámolóit. A támadó, a szomáliai születésű, de már a kilencvenes évek óta Ausztráliában élő, Hassan Khalif Shire Ali egy bevásárlóközpontnak irányította a gázpalackokkal megrakott platós terepjáróját, majd felgyújtotta a gépkocsit. Feltehetően robbantani akart, de nem sikerült, ezért kiszállt a kocsiból és több embert megkéselt, mielőtt a rendőrök lelőtték. Egy járókelő belehalt sebesüléseibe.
A támadás idején egy 46 éves hajléktalan férfi, Michael Rogers a két intézkedő rendőr segítségére sietett: elkapott egy bevásárlókocsit, és kétszer is nekilökte a késsel hadonászó nagydarab férfinak. Rogers elesett, majd felállt, és ismét a támadó után iramodott, aki ekkor már az utca túloldalán hadakozott a rendőrökkel, majd megint nekilökte a bevásárlókocsit.

Shane Patton, Victoria állam helyettes rendőrkapitány szerint Rogers kétségtelenül bátran viselkedett, és a rendőrség nagyra értékeli a segítségét. Az esetről készült felvételek bejárták az ausztrál médiát, a közösségi és a videomegosztó portálokat, az emberek pedig kutatni kezdtek az ismeretlen hajléktalan férfi után, aki mit sem sejtett arról, hogy a figyelem középpontjába került. Végül a The Sunday Herald Sun című lap újságírói találtak rá egy melbourne-i park padján.  A merénylet másnapján, szombaton egy hajléktalanok megsegítésével foglalkozó nonprofit szervezet közadakozást indított Rogersnak, akit időközben Trolleymannak nevezett el a média, a bevásárlókocsi angol megfelelőjéből (trolley) kreálva a becenevet. Két nap sem telt el, és helyi idő szerint hétfő reggelre több mint 110 ezer ausztrál dollár (csaknem 23 millió forint) gyűlt össze Rogers megsegítésére. 
 A melbourne-i támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezett jelentkezett, azt állítva, hogy egyik harcosa hajtotta végre a "gázolásos és késeléses bevetést a koalíció célpontjai és polgárai elleni támadásokra szólító felhívásra". A hatóságok szerint az elkövető nem állt közvetlen kapcsolatban a terrorszervezettel, de az IÁ propagandájának hatására radikalizálódott. Kiderült, hogy a férfi ausztrál útlevelét 2015-ben bevonták, mert a hírszerzés tudomást szerzett arról, hogy Szíriába akart utazni. Ennek ellenére nem tartották számon nemzetbiztonsági kockázatként. A férfi testvérét tavaly egy terrorellenes rajtaütés során őrizetbe vették, mert a gyanú szerint pokolgépes merényletre készült Melbourne-ben tavaly szilveszterkor. Ő jelenleg is előzetes letartóztatásban van. A melbourne-i támadó rokonai azt állították, hogy a férfi a merénylet előtt mentális zavarokkal küszködött, de a rendőrség szerint erről nincs hivatalos orvosi papír. Scott Morrison miniszterelnök hétfőn kijelentette, hogy Shire Ali terrorista volt, és a mentális zavarra való hivatkozás mentegetőzés csupán. Az ausztrál hírszerző szolgálatok több mint 400 terroristagyanús embert tartanak megfigyelés alatt, és 14 merényletet hiúsítottak meg az elmúlt négy évben.  
Szerző
Frissítve: 2018.11.12. 07:54

Adóemelés és benzinárak miatt tüntettek és zártak le utakat Bulgáriában

Publikálás dátuma
2018.11.11. 21:55

Fotó: STR / AFP
Az új szabályozás miatt azoknak kell többet fizetnie, akiknek egyébként sincsen pénze. A demonstrálók a jobbközép kormány lemondását követelték.
Ezrek vonultak utcára Bulgária több mint 20 városában vasárnap - írja a Reuters. Csak Szófiában 2 ezren demonstráltak a jobbközép kormány döntései ellen. Tucatnyi útzárat is létrehoztak a tüntetők, akik órákra blokkolták többek közt a Görögországba tartó autópályát.
A demonstrálók a magas benzinárak miatt vonultak utcára, illetve a régebbi autókra vonatkozó adók és biztosítási költségek emelése miatt. Ez utóbbi a hétmilliós országban nagyjából kétmillió autóst érint,
ráadásul azoknak kell az adóemelés miatt mélyebben a zsebükbe nyúlni, akiknek egyébként sincs pénze korszerű autót vásárolni.

Bulgária az Európai Unió legszegényebb országa, az átlagkereset átszámolva nagyjából 180 ezer forint, nagyjából 30 ezerrel múlja alul a magyar átlagbért. Emellett viszont rohamosan emelkednek a megélhetés költségei az országban.

Szerző

Szegények tömegeit gyógyíttatja ingyen a pápa

Publikálás dátuma
2018.11.11. 21:53

Fotó: Alberto Pizzoli / AFP
A rászorulókat a Szent Péter téren kezelik egy héten át.
Ingyenes orvosi szakrendelést biztosítanak a rászorulóknak a római Szent Péter téren egy héten át a szegények november 18-i világnapja alkalmából, jelentette be Ferenc pápa. Így azokat is megvizsgálják, akik egészségügyi biztosítás és pénz hiányában nem tudnak orvoshoz fordulni. Elsősorban a Róma utcáin élő olasz és külföldi hajléktalanoknak kívánnak segíteni, csakúgy mint a szegényeknek vagy más rászorulóknak. A Szent Péter tér szélén kialakított rendelőben reggel 8 órától 13 óráig házi orvosok várják a betegeket, 10 és 22 óra között pedig szakorvosok is jelen lesznek, többek között kardiológiai, bőrgyógyászati, nőgyógyászati és szemészeti vizsgálatokra. Az orvosok receptet és további kivizsgálásra beutalót is kiírhatnak. (Az olasz egyházmegyék, plébániák egy része is csatlakozik hasonló orvosi szolgáltatást biztosítva a rászorulóknak.) Ferenc pápa 2015-ben ingyenes tisztálkodási pontot hozott létre a Szent Péter tér oldalában, ugyanitt heti egyszeri ingyenes fodrászszolgálatot és orvosi rendelést biztosítanak, a Vatikántól nem messze ingyenes mosodát és hajléktalanszállást is. A római hajléktalanoknak engedélyezett, hogy a Szent Péter térre néző épületek árkádjai alatt töltsék az éjszakát, de kora reggel távozniuk kell innen. Az olasz fővárosban a pápai alamizsnaügyi hivatalt vezető Konrad Krajewski bíboros foglalkozik a rászorulókkal, akiknek anyagi segélyt nyújt, hálózsákokkal, élelmiszerrel segít nekik. A római hajléktalanok számára a Vatikán ingyenes koncert- és cirkuszi előadásokat is szervez, valamint múzeumi látogatásokat. Ferenc pápa a szegények idei világnapján is mintegy 4 ezer rászorulót vár a Vatikánba egész Európából, akik részt vesznek a vasárnapi pápai misén, majd közülük 1500-an a vatikáni audienciateremben közös ebédet kapnak, százan Ferenc pápával egy asztalnál. A Caritas egyházi humanitárius szervezet tavalyi adatai Rómában 16 ezerre teszik a hajléktalanok számát, akiknek a fele olasz.
Szerző
Témák
Ferenc pápa